Yurdunuseven, “Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendiriyoruz”

Türkiye-Senegal Parlementolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven'in Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile beraber düzenlemiş olduğu Kongo ve Senegal ziyaretleri ile alakalı basın açıklamasıdır;

"Köklü tarihsel bağlarımızın olduğu Afrika Kıtası'nın en önemli ülkelerinden biri olan Senegal ve Kongo ile devam eden ilişkilerimizi geliştirmek ve pekiştirmek adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarımızla birlikte birkez daha Senegal ziyareti gerçekleştirdik. Daha önceki ziyaretlerimizin ve düzenlediğimiz iş forumlarının bir nişanesi olan bu ziyaret ile birkez daha Afrika ile olan bağlarımıza ve Afrika'nın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yürekten teşekkür ediyorum.

Afrika ziyaretlerimizin ilk durağı olan Kongo ile tüm Afrika ülkeleriyle olduğu ikili ilişkilerimiz AK Partimiz ile hız kazandı. Bilhassa 2014 yılından sonra büyük ivme kazanan Türkiye-Kongo ilişkileri gerçekleştirmiş olduğumuz ziyaret ile pekişmiş oldu. Bu ziyaret ile Türkiye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında Askeri Çerçeve Anlaşması, Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, Kinşasa Finans Merkezi İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı, Altyapı ve Kongo Nehri ile Kolları Üzerinde Nehir Ulaşımı Zaptı, Bin 83 Kilometre Uzunluğunda Otoyol İnşaatı Mutabakat Zaptı ve Demiryolu Hattı İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Tarihsel bağlarımızın çok eskiye dayandığı Afrika topraklarında uzun süredir süren sömürge düzenine en çok karşı duran ve burada yoksulların yaralarını saran Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile beraber burada gerçekleştirdiğimiz iş forumları ve projeler ile bakanlıklarımız arasında birçok anlaşmaya varılmış ve yine bu kapsamda birçok Türk Firması Senegal'de büyük ölçekli altyapı ve projelere imza atmış ve atmaya devam etmektedir. Senegal Halkıyla ilişkilerimiz son 19 yılda büyük bir atılım yaşadı ve her iki ülke arasında ekonomik ve sosyal anlamda çok fazla bağımız oluştu. Afrika Kıtası'nın her yerinde olduğu gibi Senegal'de de sömürgeciliğe karşıyız. Burada hem sömürgeci devletlere geçit vermemek hem de dostane bir şekilde kazan-kazan ilkesi çerçevesinde ilişkilerimizi yürütmekteyiz. Yine burada Türk firmaların inşa ettiği harika yapılar birer birer hizmete giriyor. Şuan itibariyle 540 milyon dolara ulaşan Türkiye Senegal ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediğimiz ziyarette yine Türk firmalarının inşa ettiği Dakar Büyükelçiliğimizin ve 50 bin kişilik Senegal Stadı'nın açılışını gerçekleştirdik.

Ziyaretimiz ile Türkiye ve Senegal arasında;

"Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası", "Medya ve İletişim Alanlarında İşbirliği Protokolü", "Güvenlik Alanında İşbirliği Anlaşması", "Denizcilik İşbirliği Anlaşması", "İşbirliği Mutabakat Zaptı" gibi 5 farklı ve önemli alanda ikili anlaşma imzaladık. Yapılan anlaşma ve görüşmelerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Editör: Haber Merkezi