Yücekaş:” Toplu Sözleşmeyle yeni kazanımlar elde edildi.”

Enerji Bir-Sen Afyonkarahisar İl Başkan Vekili Seyhun Sertan Yücekaş’ın 2016-2017 3.Dönem Toplu Sözleşme’ye ilişkin basın açıklamasıdır.

Bilindiği üzere 3 Ağustos’ta başlayan 2016-2017 toplu sözleşme görüşmeleri, kamu personelinin geneline ve Enerji Bir-Sen olarak temsil ettiğimiz enerji, sanayi ve madencilik hizmet koluna ilişkin konularda uzlaşma sağlanarak mutabakatla sonuçlanmıştır.

Hizmet kolumuza bağlı olarak toplamda 38bin çalışanı ve ilimizde DSİ, Şeker Fabrikası, TEİAŞ, KOSGEB ve Bilim Sanayi İl Müdürlüğü’nde görev yapan kamu personelimizi yakından ilgilendiren yeni kazanımlar elde edilmiştir. Önceki toplu sözleşmelerde elde edilen kazanımlar ise yine uygulanmaya devam edecektir.

2016-2017 Toplu Sözleşme neticesinde, kamu personelinin geneline yönelik olarak, 2016 yılının ilk 6 ayında % 6, ikinci 6 ayında % 5 olmak üzere toplamda yıllık kümülatif olarak %11,3 artış yapılmasına, 2017 yılı için ise ilk 6 ayında % 3, ikinci 6 ayında % 4 olmak üzere toplamda yıllık kümülatif olarak %7,1 oranında artış yapılmasına, enflasyon oranları maaş zam oranlarını aşması halinde ise enflasyon farkının ücretlere yansıtılması kararlaştırılmıştır.

Hizmet kolumuza ilişkin olarak, yapılan sözleşme ile fazla çalışma ücretinden, kampanya primine, yüksek gerilim tazminatından, maden kanununa göre kamuda ihtisaslaşmış kuruluşlarda çalışan personelin harcırahlarının artırılması gibi birçok yeni kazanım elde edilmiştir. 2005 yılından sonra göreve başlayan personele 1 derece verilmesi, KİT'lerde çalışan personelin yıllık izinlerinin ertesi yıla devri, Kamuda çalışan şefler, Koruma Güvenlik Personeli ve Sivil Savunma Uzmanlarına iyileştirme sağlanmıştır. 4/C’li personelin kadroya geçirilmesi konusunda ortak çalışma yapılması, ek ödemelerden istifade edememeleri nedeniyle mağdur olan 4/C’li personele 150 TL ek ödeme ödenmesi konularında anlaşmaya varılmıştır. Ayrıca  KİT'lerde çalışan teknik personele de  arazi tazminatı ödenecektir.

Bunların haricinde, hizmet kolumuzda çalışan personele verilen koruyucu gıda yardımı artırıldı. Koruyucu giyim yardımının devamı sağlandı. Personelin çocuklarına ücretsiz okul servisi sağlandı. Okul servisi sağlanamayan durumlarda, ücret ödenecek. Baraj, termik santral, fabrika ve trafo merkezi v.b çalışan personele sosyal servis hizmeti sağlandı. MTA’daki tüm kamplarda çalışan personele,3 öğün ücretsiz yemek verilmesi  sağlandı. Yük Tevzi Müdürlüklerinde vardiyalı çalışan personele ilave 120 TL ücret ödenmesi sağlandı. Vardiyalı çalışan personele vardiya servisi sağlandı. Servisin sağlanamadığı durumlar için, toplu taşıma kartı veya nakit ücret ödenmesi sağlandı. TKİ ve Eti Maden işletmelerinde çalışan personelin, işi gidiş- gelişlerindeki sorunlar çözüme kavuşturuldu. DSİ’ye bağlı 16. ve 26. Bölgelerdeki projelerde çalışan personele fazla çalışma ücreti sağlandı. EÜAŞ’a bağlı İşletmelerde çalışan personele fazla çalışma ücreti sağlandı. TEİAŞ, EÜAŞ ve TEDAŞ’a bağlı işletmelerde yüksek gerilim altında fiilen çalışan kamu görevlilerine her bir gün için 15 TL ilave ödeme sağlandı. ÇAYKUR’da kampanya döneminde görev yapan personele yılda 3 ayı geçmemek üzere ayda 70 TL toplamda 210 TL ödeme sağlandı. Maden Kanununda, İhtisaslaşmış Devlet Kuruluşlarına görev yapan personelin harcırahları iki katına çıkarıldı. TEİAŞ’ ta çalışan canlı bakım personeline ilave ödeme sağlandı. TEİAŞ helikopterli bakımda görev yapan personele uçuş tazminatı sağlandı.

Elde edilen kazanımlarla ilgili olarak Enerji Bir-Sen İl Başkanı Ramazan Karaçor, kazanımların kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını dileyerek, ilimizde hizmet kolumuza bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelimizin her türlü özlük, mali, sosyal ve kültürel haklarının takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Seyhun Sertan Yücekaş
Enerji Bir-Sen İl Başkan V.
Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu

Editör: Haber Merkezi