Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun İş Dünyasına Getirdikleri Yenilikler
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:
‘’İş aleminin anayasası diyebileceğimiz bu kanunla ilgili fikirleri olmazken, milli eğitimle ilgili, 4+4+4 ile ilgili sivil toplum örgütlerimizin biri yine karşı çıkmaya başladı’’
 AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, ‘’Sivil toplum örgütlerimiz kendilerini çok yakından ilgilendiren, bir manada iş aleminin anayasası diyebileceğimiz bu kanunla ilgili fikirleri olmazken, milli eğitimle ilgili, 4+4+4 ile ilgili sivil toplum örgütlerimizin biri yine karşı çıkmaya başladı’’ dedi. 
Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından Afyonkarahisar'da düzenlenen ‘’Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun İş Dünyasına Getirdiği Yenilikler ve Tedirginlikler, Değiştirilmesi Gereken Maddelerle İlgili Yasal Düzenleme İhtiyacı’’ konulu seminerde konuşan Elitaş, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın da yer aldığı ilk oturumun başkanlığına yaptı.
Geçmişte yapılan ticaret kanunundaki düzenlemelerin, bu dönemde yeniden düzenlendiğini belirten Elitaş, 2 bin 700 maddelik kanunun 13 Ocak tarihinde çıktığını hatırlattı.
Konuyla ilgilenen kim varsa, 'Biz bir kanun çıkarıyoruz bin 500 maddelik, 3 bin maddelik uyumlarla ilgili kanunlar çıkarıyoruz. Bununla ilgili talebiniz, arzunuz neyse bildirin' denildiğini söyledi.
Elitaş, ‘’Bu çağrımıza 'Biz siyasetin uzlaşacağını tahmin etmiyoruz.' Siyaset her zaman kavga eden, tartışmayla değil, çoğu zaman da uzlaşma ile geçinir. Bugüne kadar Türkiye'nin gündemindeki önemli meseleleri siyasetin birlikte yaptığı uzlaşma çalışması ile bir noktaya getirdik’’ dedi. 
Sivil toplum örgütlerini 'kendi konuları ile ilgili meseleleri değil de farklı meseleleri gündeme getirmekte mahir' olduğunu belirterek eleştirilerde bulunan Elitaş, Ceza Kanununda yapılan değişikliklerde de aynı durumla karşılaştıklarını söyledi.
Elitaş, ‘’O zaman bir işadamları derneğinin başkanı sabah erkenden, 'Biz bu kanuna karşıyız' diye demeç verdi. Ceza Kanunu'ndaki yaptığımız bir değişiklik, yani çek-senetle ilgili değil, dolandırıcılıkla ilgili farklı bir konu ile ilgili 250. maddesindeki yaptığımız değişikliğe bir sivil toplum örgütünün başkanı anında karşı çıkmıştı ve o günlerde iş alemini çok ilgilendiren istihdamla ilgili bir yasa teklifimiz vardı ve altında da benim teklifim vardı. Sivil toplum örgütleri aşırı derecede eleştiriyordu bizi. Örgüt başkanına telefon açtık dedik ki, 'Sayın başkanım bu konu ile ilgili de görüşlerinizi ifade etmenizi arzu ederim. Ama Türk Ceza Kanunu ile ilgili görüşlerinizi birden beyan edince açıkçası siz neyi temsil ediyorsunuz diye de tereddüde düştüm' dedim. Nitekim Türk Ticaret Kanunu, 13 Ocak tarihinde TBMM'den geçip 14 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra o günden bugüne geçen süre içerisinde herhangi bir ses yok. İşadamından bir katkı yok’’ diye konuştu.
Bazı köşe yazarlarının Türk Ticaret Kanunu'nun yansımalarını, ceza ile ilgili maddelerinde rahatsızlıklar oluşması ile birlikte gündeme getirdiğini hatırlatan Elitaş, ‘’TEBİAT'a da bu konuda teşekkür ediyorum. Çünkü biz bu yasayı çıkarırken kamuoyundaki yansımalarını alıp, arkasından önergelerle yine mutabık kalacağımız kanunları siyasi partilerin grupları ile yapacağımız önergelerle değiştireceğimizi arzu ettik. Yine sivil toplum örgütlerimiz kendilerini çok yakından ilgilendiren, yani bir manada iş aleminin anayasası diyebileceğimiz bu kanunla ilgili fikirleri olmazken, milli eğitimle ilgili, 4+4+4 ile ilgili sivil toplum örgütlerimizin biri yine karşı çıkmaya başladı’’ şeklindi konuştu.
Toplantıya MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtım Merkezi (TEBİAT) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yörük, eski SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi