Yemen acil yardım bekliyor.

Bugün burada Afyonkarahisar STK Platformu olarak Yemen’de yaşanan İnsani dramı kamuoyuyla paylaşmak, açılan fotoğraf sergisi ve standımızla kamuoyunun dikkatini çekmek için toplanmış bulunuyoruz.

2014 yılında Yemen'de uluslararası düzeyde tanınan hükümetle Şii Husiler arasında iç savaş patlak verdi. Devrik devlet başkanı Ali Salih’e bağlı güçler, Yemen’deki Şii mezhebine tabi Husilerle ittifak yapıp mevcut hükümet binalarını kontrol altına aldı ve yeni bir iç karışıklığa sebep oldu.

2015 yılında Suudi Arabistan, Yemen hükümetinin yanında yer alırken İran; Husileri destekledi. Böylece ülkede Suudi Arabistan’la İran arasında bir vekâlet savaşı başladı. Suudi Arabistan, mezhepçi ülkeleri ve Amerika’yı da yanına alarak büyük askeri gücünü siviller ve masumlar üzerinde sergiledi. İran daha sessiz ve derinden giderek savaşı devamlı ve çıkmaz hale soktu. Yaşanan iç savaşla birlikte 100 binden fazla kişi yaralandı ve 8 binden fazla kişi de hayatını kaybetti 3 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşla birlikte Yemen tamamen harap olmuş durumdadır. Bu süreçte yaşanan kuraklıkla birlikte Yemende salgın hastalık ve açlıkta baş göstermiştir. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre dünyanın en büyük kolera vakası Yemen’de yaşanıyor. Olan mazlum insanlara ve günahsız çocuklara olmuştur. Gün geçmiyor ki açlıktan çocuklar ölmesin.

Her 10 dakikada 1 çocuk ölüyor.

Ülkede kolera salgını nedeniyle üç binden fazla insan hayatını kaybetti. Diğer hastalıklardan ve açlıktan dolayı ölüm oranı da hızla artıyor. Merkezdeki hastaların barınma, gıda ve ilaç ihtiyaçları da hat safhadadır. Ölenlerin çoğu kadın, yaşlı ve çocuklardır. Suudi Arabistan ve İran'ın uyguladığı abluka nedeniyle sağlık sistemi çökmüş, yeterli miktarda ilaç ve gıda maddeleri ülkeye giremiyor. 28 milyonluk ülkede nüfusunun yüzde 75’i başkasının yardımı olmadan açlığını gideremez durumdadır.

7 yıldan beri krizin devam ettiği Yemen'de, 21 milyon insan gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. İhh olarak mazlumlara insani yardımların daha iyi ulaştırılması amacıyla; taraflara en azından 3 ay ateşkes ilanı hususunda çağrıda bulunulmuş ve bu konudaki girişimler devam etmektedir.

Son olarak;

Kahve Yemen’den Gelir

Bir Fincan Kahvenin Bin Yıl Hatrı varsa Ya Kardeşliğin Hatrı diyor

Afyonkarahisar STK Platformu olarak, Tüm Hemşehrilerimizi Yemen için başlatılan 'Yemen Acil Yardım Bekliyor' kampanyamıza desteklerini bekliyoruz.

AHMET ERTÜRK AFYONKARAHİSAR STK PLATFORMU ADINA

Editör: Haber Merkezi