Yassıada’nın Mahkemesi Kanunen Geçersiz Hale Getiriliyor

Anayasa Komisyonu Başkan Vekili AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonunda, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından verilen sözde Yassıada yargılamalarını yapan Yüksek Adalet Divanının dayanağını teşkil eden Teşkilatı Esasiye Kanunun Bazı Maddelerinin kaldırılması ve Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi hakkındaki Kanun teklifi görüşüldü.

Anayasa Komisyonu Başkan VekiliAv. Ali Özkaya,komisyona gelen Kanun teklifi görüşmelerinin açılış konuşmasında,“14 Mayıs 1950’de tarihi bir halk ihtilali ile yönetime gelen Demokrat Parti Rahmetli Başvekil Adnan Menderes Başbakanlığında halkın iradesini yönetime aksetmiştir”dedi.

“Milletin kalkınma çabasına engel olmuş bir tertip”

Özkaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Milletin vicdanında açtığı derin acı uzun yıllar hissedilen bu melun hadise milletin özgürleşme iradesine olduğu kadar kalkınma çabasına da engel olmuş bir tertiptir. Hastalıklı bir geleneğin ilk örneği olan 1960 darbesinin ürünü olan Yüksek Adalet Divanı ve gerçekleştirilen sözde Yassıada yargılamaları ile merhum Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilmiştir.

Tetikçi hakim ‘Zalim Başol’ ödülünü kaptı

Hukukun araçsallaştırıldığı, sözde hukukçuların milli iradenin tepesinde bir kılıç gibi sallandığı dönemin miladı olan bu darbenin, toplumsal ve siyasi hafızada tamiri çok zor yaralar açtığını kaydeden Özkaya, “O gün şahsi menfaatleri için Yüksek Adalet Divanı başkanlığı ve üyeliğini kabul eden bu tetikçi hukukçular daha sonra kurulan Anayasa Mahkemesi üyeliklerine, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine atanarak ödüllendirilmiştir. Mesela merhum Menderes Yassıada mahkemesinde adil yargılanma hakkının nasıl ihlal edildiğini anlatmaya başladığında sözünü keserek ‘Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor!’ diyen daha sonra halk arasında da ‘Zalim Başol’ diyerek anılacak olan Divan başkanı Salim Başol Anayasa Mahkemesi üyeliğini kapmıştır.İnşallah bugün bu Kanun teklifi ile millete ait yargı yetkisini gasp eden ve evrensel hukuk kurallarını çiğneyerek temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran kararlar alan Yüksek Adalet Divanı'nın kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Özkaya konuşmasının sonunda da “Başta Merhum Başbakan Adnan Menderes olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi hayırla yad ediyor, Kanun teklifinin milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi