Yargı Reformuna İlk Teklif Milletvekili Özkaya’dan

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya’nın ilk imza sahibi olduğu ve milletvekili arkadaşlarının imzasını taşıyan Yargı Reformu Strateji Belgesi Kapsamında hazırlanan ilk kanun teklifi Adalet Komisyonunda 3 Ekim Perşembe günü görüşülmek üzere gündeme alındı.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Milletvekili Özkaya, hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması, hukuki güvenliğin güçlendirilmesi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının geliştirilmesi ve insan odaklı hizmet anlayışının geliştirilmesi ilkeleri doğrultusunda hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk kanun teklifi olan Ceza Muhakemesi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin milletimize hayırlı olmasını temenni etti.

İfade Özgürlüğü Genişleyecek, Tutukluluk Süresi Kısalacak

Özkaya, teklif içeriğinde ifade hürriyetinin güvencelerinin arttırılacağını ifade ederek, ceza muhakemesinde yer alan tutuklama tedbirinde değişiklikler yapılarak temel hak ve özgürlüklerin etkin bir şekilde korunmasının öngörüldüğünü belirtti.

Avukatlara yeşil pasaport, hukuk meslekleri sınavı şartı

Yine teklif ile hukuk mesleklerini icra eden kişilerin yetkinliğinin arttırılması amacıyla merkezi bir sınava tabi tutulmalarının öngörüldüğünü ancak mevcut hukuk öğrencilerinin bu sınavagirmeyeceğini söyleyen Özkaya, “15 yılını tamamlayan avukatlara hususi damgalı pasaport alma imkanı getirildi ve KHK İle pasaportu iptal edilenlerden yargı süreci tamamlananlara pasaportlarının iade edilecektir” dedi.

Seri muhakeme usulü gelecek

Özkaya, “Ceza adalet sistemimize benzer şekilleri pek çok Avrupa Konseyi üyesi ülkesinde uygulanan muhakeme sürecini kısaltacak yeni bir usulünün ‘Seri Muhakeme Usulü’ sistemimize kazandırılacak, bu usul ile on üç adet suçta savcı ile sanığın anlaşması halinde yarı oranında cezanın aynı gün mahkeme kararı ile verilebilecek. Üst sınırı iki yıla kadar olan suçlarda tarafların yazılı beyanlarının yeterli görülmesi durumunda hakimlerin aynı gün karar verebileceğini,istinaf sisteminin etkin bir şekilde işletilmesini sağlayacak adımların atıldığını ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin sistemdeaksayan yönlerin de uygulamadan gelen talepler ve öneriler ile düzeltilecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi