VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi

Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliğinde VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), Akrones Termal Otel’de düzenlenen programla başladı.

9 Ekim’e kadar devam edecek VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi açılış törenine Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakaş başta olmak üzere, alanında uzman isimler, akademisyenler, 200’ün üzerinde bilim insanı, şefler ve gurmeler katılım sağladı. Panellerin yanında sosyal gezilerin de olacağı kongrenin açılış oturumunda Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek şehrimizde gastronomi alanında yapılan çalışmalara ilişkin konuşma yaptı.

Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, gastronomimizin şehrin potansiyel turizm ve kültürü ile doğrudan bağlantılı olduğunu aktararak, bu özel süreçte yapılan yatırım ve faaliyetlerle ilgili bilgiler aktardı.

Zeybek Başkan, “Afyonkarahisar, Konya’dan sonra Mevleviliğin başkenti. Bu sene 4.’sünü uluslararası düzeyde 2.’sini gerçekleştirdiğimiz Gastronomi Festivalimizin teması “Bizim mutfağımızda sadece yemek değil insan da pişer.” "Mevlana’nın “Hamdım, piştim, yandım.” sözünden hareketle manevi dokuyu da bu vesile ile festivalimizin içinde yer almış oldu. 2019 yılında UNESCO tarafından Gastronomi şehri ilan edildik. Afyonkarahisar 8 bin yıllık geçmişi olan tarihi bir kent. 7 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Bundan dolayı 600’e yakın yöresel ürünümüz var. 32 ürünümüzün tescilini aldık 31 ürünümüzde tescil almak için sırada bekliyor. Müracaat sayımızı 99’a çıkarmayı hedefliyoruz. Mermerin başkentiyiz 400’ün üzerinde fabrika var. Yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen şehiriz. Kuruluşun ve kurtuluşun başkentiyiz. Büyük Taarruz’un başladığı tarihi bir kentiz. Sporun başkentiyiz. Dünya Motokros Şampiyonasına ev sahipliği yapıyoruz. Gastronomi alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek dezavantajlı gruplara hitap eden Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezimizin inşası tamamlandı. Termalin başkentiyiz. 27 bin yatak kapasitesine sahip tek iliz. Yine ilklerden termal alt yapılı Karavan alanına sahip iliz. Birçok özelliği barındıran karayolları ve demir yollarının kesiştiği nokta. Ulaşımı son derece kolay, kendi kendine yetebilen bir iliz. Sizleri burada ağırlamaktan son derece memnunuz. Kongremizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KONGRE 9 EKİM’DE SONA ERECEK

Kongrede alanında uzman isimler, gastronomi turizmi alanında değişen piyasa eğilimleri ve fırsatlarla ilgili olarak bilimsel oturumlara katılacak. Yerli ve yabancı katılımcılar IV. Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivalinde de aktif rol alacak ve çeşitli söyleşiler yapacak.

Kongreye başta Türkiye olmak üzere İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bosna-Hersek, Portekiz, İngiltere, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka gibi ülkelerden bilim insanları 132 bildiri sunumu yapacak.

Kongre davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelecek olan yerli ve yabancı katılımcılar şehrimizde aynı tarihlerde ‘Bizim Mutfağımızda Sadece Yemek Değil Önce İnsan Pişer’ temasıyla tertip edilecek olan IV. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivalinde de aktif rol alacak.

Editör: Haber Merkezi