Veteriner Hekim Adayları Beyaz Önlük Giydi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törene Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Aslan, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Kocacan, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek ile birlikte AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın veteriner hekim adaylarına gönderdiği telgrafın okunmasıyla devam etti. Törenin açış konuşmasını gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Veteriner Fakültesi eğitiminin zorluğuna dikkat çekerek, “Sevgili öğrenciler, çok önemli bir mesleğin mensubu olmak üzere ilk adımınızı Veteriner Fakültesini seçerek ve Veteriner Fakültesine gelerek atmış bulunuyorsunuz. Şimdiden bu mesleğin bir ferdi olarak sizi görüyorum ve görmek istiyorum. Kendinize güvenin. Veteriner Fakültesi eğitimi zordur; kolay değildir; bunun bilincinde olun ama her zaman kendinize güvenin. Sizler bu milletin asil birer ferdisiniz. Bu camianın da çok kıymetli ve çok değerli bir mensubu olmaya da namzetsiniz. Sizlerin gözünde ben bu ışığı görüyorum. Bugünün anlamı ve önemi ise size hem aramıza hoş geldiniz demek, hem de mensubu olma noktasında adım attığınız bu mesleğin önemini hatırlatmak ve vurgulamaktır” diye konuştu.

“Başarı ana hedefiniz olsun”

Veteriner Hekimlik mesleğinin çok önemli şahsiyetler yetiştirmiş, kıymetli bir meslek olduğunu vurgulayan Civelek, “Tarih çerçevesinde değerlendirdiğimizde; Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yine Türk edebiyat tarihinin önemli yazarı Ziya Gökalp’in, nice siyasilerin, üst düzey bürokratların, iş insanlarının, kıymetli meslek mensuplarının aramızdan çıktığını göreceksiniz. Bu meslek çok önemli şahsiyetler yetiştirmiş, kıymetli bir meslektir. Sizden ricam; bu şahsiyetleri örnek almanızdır. Kendinizi asla küçük görmeyin. Başarı ana hedefiniz olsun. Fırsat tanındığında ortaya koyacağınız icraatlar için şimdiden bir planlamanız olsun. Hiçbir zaman geride durmayın, ön safta yer alın. Unutmayın bilimin aşağısı yukarısı, kuzeyi güneyi, sağı solu yoktur. Bilim evrenseldir. Bilim onu almak isteyen içindir. Bu yüzden siz de bu düşüncede olun. Hem ailenizi hem de değerli hocalarınızı üzmeyin. Bunun yolu da çok çalışmak ve çok okumaktır” dedi.

“AKÜ Veteriner Fakültesini seçerek en doğru kararı verdiniz”

Veteriner Fakültesinin imkânlarından bahseden ve akademik kadro olarak çok güçlendiklerini belirten Civelek, “Rektör Hocamızın göreve gelmesi ile birlikte Veteriner Fakültemizin akademik kadrosu da oldukça güçlendi. Rektör Hocamız, 2,5 yılda 22’si profesör olmak üzere 45 kadro tahsisi yaptı. Dolayısıyla öğrenci arkadaşlarımız da bu minvalde çok şanslılar. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesinin bir önemi daha var; Biz Anadolu’nun bağrındayız. Biyoistatistik bölümünden İbrahim Hocamıza rica ettim. 7 bölgede, 7 farklı Veteriner fakültesinden bin 400 öğrenci örneklem alarak bir çalışma yaptılar ve gördük ki kırsaldan gelen arkadaşlarımız bu meslekte daha çok başarılılar. Yine hanımefendiler, beyefendilere göre daha da başarılılar. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi de gücünü buradan almaktadır. Biz Anadolu’nun tam bağrında her yere yakın bir noktada, stratejik olarak önemli bir şehirde kuruluyuz. Sizler de bu şehri, bu üniversiteyi, bu fakülteyi seçerek emin olun en doğru kararı verdiniz” ifadelerini kullandı.

“Aydın, fikri ve vicdanı hür bilim insanları olarak fakültenizden ayrılın”

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ise konuşmasında veterinerlik eğitiminin oldukça zor olduğunu ve disiplinli çalışma gerektirdiğini dile getirerek şunları kaydetti:

“Özellikle 1. sınıfta çoğumuzun da ikmale kaldığı anatomi dersi ve zorluk derecesi adeta birbiri ile yarışan birçok ders hakkında endişelenmeyin. Hayatınızın en güzel yılları fakültedeki öğrencilik yıllarıdır; bunun bilincinde olun. Kutsal mesleğimizin temsilcisi olarak geleceğin veteriner hekimleri, siz değerli öğrencilerimizden daha önemli olarak istediğimiz şey aydın, fikri ve vicdanı hür bilim insanları olarak fakültenizden ayrılmanızdır. Bu konuda ikmale kalma lüksünüz yoktur. Ailenize vatanınıza olan minnet borcunu ödemenizin yegâne temeli budur. Fakültedeki diğer arkadaşlarınızla aynı anneden ve aynı babadan olmuş kardeş düsturuyla iletişim kurmanızı, sizleri yetiştiren değerli hocalarınızın önünde her zaman ceketinizin önü düğmeli olmasını sizlerden rica ederim. Meslek büyüklerinize, hatta sizden üst sınıflarda olan arkadaşlarınıza da meslek büyüğü olarak davranmanızı sizlerden rica ediyorum.”

“AKÜ, 160 binden fazla mezun veren bir eğitim kurumu”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Afyonkarahisar’ın önemli değerlerinden biri olan Afyon Kocatepe Üniversitesinin, kurulduğu günden bu yana çeşitli branşlarda 160 bini aşkın öğrencinin mezun olduğunu söyledi. Güçlü, donanımlı bir kadroya ve fiziki imkânlara sahip olan AKÜ’de, eğitim gören öğrencilerin şanslı olduğunu ifade eden Rektör Karakaş, “Üniversitemiz, 2 üniversitenin bünyemizden ayrılmasıyla 2019 itibariyle stratejik planını güncelledi ve stratejik planının ana eksenini belirlerken öncelikli alanlarını da değiştirdi. Daha önce sağlık odaklı öncelikli alan politikası uygulayan üniversitemiz, özellikle Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bünyemizden ayrılmasıyla birlikte odaklandığı alanları farklı değerlendirmeler yaparak bölgemizin, ilimizin, üniversitemizin potansiyelleri dikkate alarak önemli alanları öne çıkardı” diye konuştu.

“Veteriner Fakültemiz ilk sıralarda”

AKÜ yönetimi olarak veterinerlik, mühendislik ve turizm alanlarını öncelikli alanlar olarak belirlediklerini kaydeden Karakaş, “Bu alanlar Afyonkarahisar’ımızın, bölgemizin en önemlisi de üniversitemizin imkân ve potansiyelleri ile bağlantılı alanlardır. Veteriner Fakültemiz de bu anlamda bizim öncelik verdiğimiz alanlardan. Bu bağlamda hem akademik yapıya hem de fiziki altyapıya ve diğer donanım ve imkânlara bağlı olarak Veteriner Fakültemize yatırım yapma noktasında politikalarımızı uygularken öncelik tanımaya başladık. Özellikle 2,5 yıl içerisinde bu önceliğin nimetlerini fakültemiz yaşamaya ve kullanmaya başladı. Özellikle bu 2,5 yıl içerisinde Veteriner Fakültesi bu yaptığımız yatırımlarla birlikte yükselişe geçerek, veteriner fakülteleri sıralamaları içerisinde birçok hususta ülkemizin veteriner fakülteleri arasında ön sıralarda yer almaya başladı. Bu anlamda da veteriner fakültesi yönetimimizi ve kıymetli meslektaşlarımızı kutluyorum” dedi.

Veteriner Fakültesine birçok yatırım yaptıklarını ve öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim alması için çalıştıklarını kaydeden Karakaş, şunları vurguladı:

“Bu dönemde fakültemize birçok yatırım yaptık ve öğrencilerimizin eğitimlerini en iyi şartlarda almaları için de gerekli bütün adımları atarak veteriner fakültemize yatırım yapmaya devam edeceğiz. Fakültemiz, gerek fiziki altyapısı, gerekse donanımı ve sahip olduğu öğretim üyesi kadrosu ile güçlü bir şekilde hizmet veren bir fakülte konumuna geldi. İnşaatı devam eden Hayvan Hastanesinin 2022 yılında hizmete girecek olması sizler için büyük bir şans. Çünkü çağın gereksinimlerine göre dizayn edilecek olan yeni Hayvan Hastanemizde eğitiminizi tamamlayarak ve donanımlı veteriner hekimler olarak bu fakülteden mezun olacaksınız.”

“Akreditasyona önem veriyoruz”

Karakaş, AKÜ olarak akreditasyona önem verdiklerinin altını çizerek, “Nitelikli bir eğitim için üniversitemizde akreditasyon faaliyetlerine hızla devam ediyoruz. Stratejik planımızı yenilerken hedeflerimizi de güncellemiştik. Bu hedeflerimizden bir tanesi de belki de en önemlisi; bölümlerimizin ve fakültelerimizin akredite olmalarıydı. Bu anlamda Veteriner Fakültemizde Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme Ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) ve Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği ile akreditasyon süreçleri devam etmektedir. İnanıyorum ki bu çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanacaktır.”

Uluslararasılaşmaya da yönetim olarak önem verdiklerini ifade eden Karakaş, “AKÜ olarak uluslararasılaşmaya da önem veriyoruz. Erasmus+ kapsamında 143’ü Avrupa üniversiteleri; 74’ü ise Avrupa dışı ülkeleri olmak üzere toplam 217 üniversite ile anlaşması bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2021 yılı Erasmus+ Staj Konsorsiyum başvurularında Türkiye genelinde en yüksek hibe almaya hak kazanan üniversite unvanına sahiptir. Veteriner Fakültemizde benzer şekilde ülkemiz Vateriner Fakülteleri arasında sahip olduğu 40 uluslararası anlaşma ile ayrışarak ilk sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

“Hayvan Hastanesine bilgisayarlı tomografi geliyor”

Kocatepe Hayvan Hastanesinin 2022 yılının sonunda tamamlanacağını ve hizmete gireceğini ifade eden Karakaş, yatırımlar noktasında şu bilgileri paylaştı:

“Hayvan Hastanemizin bedeli 33 milyon Türk Lirasıdır. Bu inşaatımız 2022 yılı sonu itibariyle inşallah tamamlanacaktır. Üniversitemize yapılmış çok önemli bir yatırımdır. Bunun da altını çizmekte fayda var. Bunun yanında fakültemize ciddi anlamda destekler verdik. Toplam 45 adet kadro tahsis ettik. Yine şu an çalışmalarını yürüttüğümüz kadro tahsisleri içerisinde de Veteriner Fakültemiz, bundan yine en fazla payı alan fakülteler içerisinde yerini alıyor. Aynı şekilde sözleşmeli personel ya da diğer alımları da yeni yapacağımız Hayvan Hastanemizin ihtiyaçlarını gözetecek şekilde yine pozitif ayrımcılığa devam ediyoruz. Şu anda ilanda olan kadrolarımız içerisinde de tekniker düzeyinde alımlar gerçekleştireceğiz. Hayvan Hastanemiz tamamlandığında iç donanım, teçhizat ve insan kaynağı açısından burayı daha güçlü hale getireceğiz ve tam donanımlı bir şekilde ilin, bölgenin ve Türkiye’nin hayvan hastanesi olacak. Önemli bir eksiği bu hastane ile kapatmış olacağız. Ama her şeyden önemlisi siz öğrencilerimizin tam teşekküllü bir eğitim alabilmeniz için, uygulamalarınızı tam teşekküllü yapabilmeniz için gerçekten bir büyük imkân olacak. Veteriner Uygulama ve Araştırma Çiftliğimize de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu sene Veteriner Uygulama ve Araştırma Çiftliğimiz, Tarım Bakanlığından araştırma unvanı da aldı. Bunların ihtiyaçlarını da öncelikli olarak gideriyoruz. Bu anlamda çiftliğimize yapılan yeni depolara katkılarından dolayı Sayın Belediye Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Çiftliğimize yeni desteklerin yanında yeni imkânlarda getirmeye devam ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmasını yaptık, süreç devam ediyor. 400 koyunu çiftliğimize kazandıracağız. Önümüzdeki yıl eğitimde hekimlik mesleğinin günümüz şartlarında en önemli gereksinimlerinden biri olan bilgisayarlı tomografiyi de hastanemize kazandırmış olacağız.”

“Üniversite yaşantısının 3 önemli ayağı var”

Konuşmasının son bölümünde öğrencilere seslenen Rektör Karakaş, öğrencilerin eğitim öğretim hayatları boyunca özverili ve düzenli çalışmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Sevgili öğrenciler, bugün burada hekimliğin önemli bir sembolü olan beyaz önlüklerinizi giydireceğiz. Siz önlüklerinizi giydikten sonra artık Veteriner Hekimlik mesleğine adımınızı atmış olacaksınız. Bu bilinçle eğitim öğretim hayatınız boyunca özverili ve düzenli çalışmanız, sizlerin hayata hazırlanması açısından oldukça önem arz ediyor. Bu bağlamda birkaç tavsiyede bulunmakta fayda var. Eğitim hayatınız boyunca mutlaka eksik süreç bırakmayın. Derslerinizi takip edin. Üniversite hayatını sadece derslerden ibaret görmeyin. Üniversite yaşantısının 3 önemli ayağı vardır: Bunlardan bir tanesi, merkezde olan öğrenme yaşantısıdır. Bu, derslerle ve derslerle bağlantılı çalışmalarınızla gerçekleşecektir. Ama bunun yanında kültürel ve sosyal yaşantı boyutu vardır. Hepsi birlikte olduğu zaman üniversiteli kimliğine sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla bu üçünü birlikte tamamlamanız gerekiyor. Eğer veteriner fakültesinden bir Mehmet Akif, bir Ziya Gökalp çıkmışsa bu üçayak tamamlanarak çıkmıştır Bu sadece ünlü bir şahsiyet için gerekli değil arkadaşlar. Bu, aynı zamanda güçlü bir birey olmak için; hayatın zorlukları karşısında dayanıklı olabilmek için ve sosyalleşme sürecinin en önemli dilimi olan bu gençlik sürecinde olumlu sosyalleşme süreci yaşayabilmeniz açısından da önemli. Mutlaka bu 3 ayağı tamamlayın. Bunun yanında kendinizi geliştirmek için alanızla ilintili çalışmaları gerçekleştirin. Ayrıca mezun olduktan sonra, hayata kendinizi hazırladıktan sonra yapacağınız işi severek yapın. Her zaman istediğiniz, arzuladığınız bir iş olmayabilir. Ya da bir işi yapmıyor olabilirsiniz ama bu işi severek yaparsanız mutlaka o işte başarılı olacaksınızdır ve işinizi en iyi şekilde yaparsanız da önünüz mutlaka açılacaktır. Sizi hedefinize doğru götürecektir. Bu anlamdaki motivasyonunuzu hiçbir zaman negatifleştirmeyin, sürekli pozitif yönde kendinizi motive edin. Bunun yanında milletimize, milletimizin çıkarlarına ve değerlerine sadık olunuz. Ayrıca meslek etiğinden asla sapmayınız. Biliyorsunuz, Turkovac, Covid-19 aşısını bulan da veteriner hekim meslektaşınız. Sizde onun gibi çalışkan olunuz. Devletiniz ve milletiniz için özverili ile çalışınız.”

Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beyaz önlüklerini giymesinin ardından tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi