Vali Yıldırım’ın 18 Aralık Göçmenler Günü Kutlama Mesajı

18 Aralık günü, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edildi. Her yıl 18 Aralık’ta kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.
Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesiştiği dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer alan Ülkemiz hızla artan ekonomik, siyasi ve sosyal gücü ile kendi bölgesinde bir istikrar abidesi olarak yükselmekte, bu durum ise ülkelerinden kopan insanlar için ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bu sebeple özellikle son zamanlarda ülkemiz çok büyük göç dalgalarına tanıklık etmekte ve hali hazırda milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Bu anlamda ve alanda ülkemizin göç alanındaki mevzuat eksikliğini giderebilmek amacıyla, İçişleri Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 6458 Sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş ve 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Yeni yasa ile göçmenler, mülteciler, yabancılar ve sığınmacılar hakkında dağınık ve günün ihtiyaçlarını karşılayamayan mevzuat güncellenmiş ve göç alanı sivil bir yapının yönetimine devredilmiştir. Göç alanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, göç politika ve stratejilerini uygulamak üzere, İçişleri Bakanlığına bağlı sivil ve uzmanlaşmış bir kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuştur
Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın da etkisi ile başta Suriyeli olmak üzere milyonlarca insan ülkemize göç ederek burada yeni bir hayata başlamışlardır. Ülkemiz, dünyadaki birçok gelişmiş devletin aksine, bütün zor koşullara rağmen asla sınırlarını kapatmamış, açık kapı politikası ile kimsenin dinine, diline ve ırkına bakmadan kapılarımıza gelen milyonlara kucak açmıştır. Çünkü biz ülkemize gelen her bir yabancıyı ayrı bir kültür zenginliği ve ayrı bir hayat hikâyesi olarak görmekteyiz. Hepsinden önemlisi Ülkemize zor zamanlarında sığınan insanları kabul etmenin hem yüce dinimiz İslam’ın hem de kadim Türk geleneklerinin ve misafirperverliğinin gereği olarak görmekteyiz.
Bu vesile ile Ülkemizde ve dünyanın her yerinde anavatanından kopup çeşitli sebepler ile başka memleketlere göç etmek zorunda kalmış göçmenlerin ‘‘18 Aralık Uluslararası Göçmenler Gününü’’ en içten dileklerimle kutluyorum.
 
Editör: Haber Merkezi