Vali Tutulmaz’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

Kadınların 8 Mart 1857’de başlattıkları hak mücadelesi, kadın haklarının kazanılması açısından en önemli başlangıcı temsil etmektedir. Verilen mücadelelerin yanı sıra, demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle, kadın haklarının tanınması ve korunması yönünde uluslararası seviyede adımlar atılmıştır.

Türkiye kadın hakları alanında öncü bir ülke olarak özgün bir deneyime sahiptir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hamleleriyle başlayan ve Büyük Atatürk'ün öncülüğünde Cumhuriyet döneminde sağlanan ilerlemelerle kadın hakları konusunda adeta bir sıçrama yaşanmıştır. Yapılan köklü reformlar, toplumsal yapıyı yeniden şekillendirirken, Türk kadınının sosyal statüsünün güçlendirilmesini ve temel haklarına kavuşturulmasını mümkün kılmıştır.

Kurduğumuz devletlerin temel taşları, Kurtuluş Savaşı’nın görünmez kahramanları, Cumhuriyet döneminde ülkemizin katettiği mesafede çok önemli katkıları bulunan, istiklalimize ve istikbalimize yönelik tehditlere karşı en ön saflarda mücadele eden kadınlarımız, geleceğimizin inşasında günümüzde de önemli rol oynamayı sürdürmektedirler.

Hayatın her alanında sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlar huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Modern, demokratik, ileri bir toplum ve güçlü bir ekonominin olması için, kadınların hak, fırsat ve imkânlardan eşit şekilde yararlanmaları ve sorunlarının çözülmesi ihmal edilmemesi gereken bir sorumluluktur. Güçlü bir Millet olmanın gereklerinden biri de hiç şüphesiz kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır.

Medeniyetimizde çok özel bir konuma sahip olan, toplumsal hayatta önemli roller üstlenen, ürettikleri artı değer ile ülkemizin gelişip güçlenmesine büyük katkı sağlayan tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Editör: Haber Merkezi