Vali Tutulmaz Uluslararası Sempozyuma Katıldı

Vali Mustafa Tutulmaz 1.Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Teknolojideki Yenilikler Sempozyumu’na Katıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 23-25 Ekim tarihleri arasında organize edilen 1.Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Teknolojideki Yenilikler Sempozyumu Vali Mustafa Tutulmaz’ın katıldığı açılış programı ile başladı.

Sempozyuma Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, ile dünyadaki Malezya, İngiltere, Slovenya, İrlanda, Irak, Suudi Arabistan, Cezayir gibi farklı ülke ve üniversitelerden gelen, akademisyenler, araştırmacılar ve mühendisler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut konuştu. Sempozyum hakkında bilgiler verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in selamlama konuşmalarının ardından Vali Mustafa Tutulmaz söz aldı.

Afyonkarahisar Potansiyeli Yüksek Bir İl

Sempozyumun Mühendislik Fakültesi ve Üniversiteye hayırlı sonuçlar getirmesini temenni eden Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimiz son zamanlarda neredeyse her hafta farklı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Üniversitemizde bu etkinliklere destek oluyor. Kısa süre önce de 2 sempozyumu gerçekleştirdiler. Bu ilimizin eğitim alanında önemli merkezlerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Biz ilimizi tanımlarken termalin, mermerin, tarihin, lezzetin merkezi olarak tanımlıyoruz. Gerçekten ilimiz, bu söylediğimiz alanlarda Türkiye genelinde en önde olan yerlerden birisidir. Afyonkarahisar’ımız potansiyelini arttıran ve bu potansiyel ile önümüzdeki 10-15 yıllık sürede kendinden bahsettirecek bir ildir. 2 üniversitesi ile eğitimin ve sağlığın merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Spor turizmi alanında kendinden bahsettiren bir il oldu. Termal ve mermer bu ilin olmazsa olmaz zenginlikleri. İşte bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Şuanda da ilimizde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör işbirliği ile bu potansiyeli iyi bir şekilde değerlendirme gayreti içerisindeyiz” dedi.

Dünya Çapında Firmalarımız Var Ama Dayanıklılıkta Eleştiri Alıyoruz

Dayanıklı binaların yapılması gerektiği hususuna değinen ve bu konuda düşüncelerini paylaşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Müteahhitlik sektörü ülkemizde iyi bir noktada. Dünya genelinde de ülkemizin seçkin firmalarının ismi önde gelen müteahhitlik firmaları içerisinde geçiyor. Böyle güzel bir konumda olmamıza rağmen bir noktada yani dayanıklılık konusunda inşaat sektörü alanında eleştiri alıyoruz. Bir tezatlık var. Hem çok iyi müteahhitlik firmalarımız var. Dünya çapında bilinen firmalar. Diğer taraftan ise en küçük depremde sıkıntıya girebileceğimiz yapılara sahibiz. Bu alanda hızlı bir şekilde kentsel dönüşümler yapılıyor. Bu anlamda İnşaat Mühendisliği alanındaki yeniliklere ülkemiz adına bizimde ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde bu yeniliklerin alana yansıması gerekiyor. Bu tür sempozyumların bunda önemli katkısı olacaktır” diye konuştu.

Milletimizin Ömrü Ev Almak Ya Da Yapmakla Geçiyor

Ülkemizde binaların ömürlerinin kısa olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz. “Hepimiz 50 yıllık ömürde en az iki ev, 80 yıllık ömürde ise en az 3 ev değiştirmek durumunda kalıyoruz. Ben bu anlamda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. İnşaat Mühendisliği alanındaki arkadaşlarımızın bu noktaya biraz daha kafa yormaları gerekiyor. Bunu bir suçlama olarak değil bir tespit olarak söylüyorum. Bizim milletimizin ömrü ev almak ve ev yapmakla geçiyor. Biz paralarımızı eve yatırdığımız için ne kültüre, ne gezmeye ne de farklı bir aktiviteye zaman kalıyor. Artık bundan vazgeçmeliyiz. Bu durumu çözmemiz gerekiyor. Bu sorun nereden kaynaklı bunu bulmalıyız. İngiltere’de yüksek lisans yaptığım dönemde 125 yıllık bir evde kaldım. 125 yıllık evde en az 3 ya da 4 nesil kalmıştır. Bizde ise bir ömürde 3-4 ev yıkılıyor ve yenisi yapılıyor. Bu işin beyin gücü olarak sizler bu noktada biraz daha çalışmalısınız diye düşünüyorum. Bu sempzoyumun sonuçları itibariyle hem ülkemize, hem İnşaat Mühendisliği alanına hem de ilimize hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ardından plaket takdimine geçildi. Sempozyuma verdiği katkı ve destekler dolayısıyla Vali Mustafa Tutulmaz’a plaket takdim edildi.

Program Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol moderatörlüğünde konuşmacıların sunumlarını yapacağı özel oturumla devam etti.

Sempozyuma dokuz ülke ve 56 üniversiteden 235 akademisyen tarafından 140 bildiri sunuldu.

Editör: Haber Merkezi