Vali Tutulmaz Türkiye-Çin İş Geliştirme Paneline Katıldı

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin Öncülüğünde Düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Paneli İlimizde Gerçekleştirildi.

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak Türkiye'de yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretine yönelik istişarelerde bulunmak üzere Çin'den Türkiye'ye gelen Çinli heyetin katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçurmak, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rong Weıdong, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile çok sayıda iş insanı katılacak.

Çin İle Afyonkarahisar Birbirine Uyumlu İki Anlayışa Sahip

Panelin açılış konuşmaları sırasında söz alan ve Çin ile Afyonkarahisar’ın birbiriyle uyumlu iki anlayışa sahip olduğunu söyleyen Vali Tutulmaz; “İlimiz adına önemli bir gün yaşıyoruz. İlimizin önemli değerlerinin tanıtılmasına ve Çin’le önemli bir bağın kurulmasına vesile olacak bir toplantıdayız. Gerek Çin, gerekse Afyonkarahisar birbiriyle uyumlu iki anlayışa sahiptir. Bu da üreten ve ürettiğini satabilen bir anlayıştır. Gerçekten gerek Çin, gerekse de Afyonkarahisar üretimi ön planda tutan yönetim anlayışını geliştiren; sanayide, tarımda ve hayvancılık alanlarında üretim anlayışını ön planda tutmaktadır. Bu yüzden de belki Çin ile oluşturulan derneğin başkanlığını bir hemşerimiz yürütüyor. Bu da bu anlayışın herhalde bir yansımasıdır” dedi.

Yapılacak İşbirliği İlimiz Adına Önemli Bir Kazanımdır

Afyonkarahisar’ın ürettiği ürünlerle Türkiye sıralamalarında önde yer aldığını belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Biz ilimizi tanımlarken diyoruz ki Termalin, Mermerin, Zafer'in ve Lezzetin merkeziyiz. Potansiyellerimiz, bugünkü programımızda temelini oluşturuyor. Tarım ve özellikle gıda alanında işbirliği yapabileceğimiz önemli alanlardan birisi Afyonkarahisar’dır. Çünkü birçok alanda Türkiye'nin özel anlamda yetiştirilen ürünlere ev sahipliği yapmasıdır. Afyonkarahisar ürettiği ürünlerle Türkiye'nin önde gelen üretim sıralaması içerisinde yer alıyor. İşte bunlardan birisi kirazdır. Türkiye'nin şu anda en iyi kirazları bizim ilimiz sınırları içerisinde üretiliyor. Bu alanda işbirliğinin yapılacak olması ve bundan sonra da bu işbirliğinin devam ettirilecek olması ilimiz açısından önemli bir kazanımdır. Bunun dışında haşhaşımız önemlidir. Tıbbi ve aromatik bitki hücresinde yer alan haşhaş önemli bir üretim kaynağımızdır. Yine kekik, aspir, organik gül üretiminde yine önemli oranda üretmekteyiz. Lavanta üretimi son yıllarda hızlı bir şekilde artıyor. Bunlardan oluşacak işbirliği inşallah Çin'le biz birbirimizi daha iyi tanımamıza, birbirimizle daha iyi işbirliği yapmamıza vesile olacaktır. Tüketim amaçlı bir yönetim sürdüren toplumlar kısa sürede sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bizim gitmemiz lazım. Ürettiklerimizi de satabilmemiz lazım. Çin'den gelen değerli misafirlerimiz inşallah bizim ürettiklerimize, üreteceklerimize talip olurlar. Böylece güzel bir işbirliği içerisinde iki ülke arasında ve özellikle de Afyonkarahisar açısından önemli bir kazanım elde ederiz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Çin’le Turizm Alanında Da İşbirliğine Hazırız

İlimizin turizm potansiyeli hakkında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim önemli turizm potansiyelimizden birisi turizmdir. Turizmin deniz turizmi dışındaki her alanında hizmet edebilecek potansiyeli, kapasiteye sahibiz. Değerli Çin’li misafirlerimizle sadece tarım alanında değil, turizm alanında da işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu burada açıkça ifade etmek isterim. Şu anda otellerimiz ve apartlarımızla beraber 27.000 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en fazla termal tesisi sahibiz. İlimizdeki 11 tane 5 yıldızlı otelimizin kalitesi dünya standartlarının üzerindedir. Bunun dışında bugün Kapadokya'da bulunan birçok özellik ilimizin belirli bölgelerinde yer almaktadır. Bu özelliklere Uzakdoğu'dan ve Asya'dan gelen turistlerin ilgi duyduğunu biliyoruz. Kısa sürede bu bölgeye balon getirmemizle birlikte ilimizde de benzer talebin olabileceğini değerlendiriyoruz. Buradan Çin’li kardeşlerimize, Ticaret Ateşemize, Turizm alanında işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” şeklind konuştu.

Çinli Turistleri Burada Ağırlamak İsteriz

Spor turizmi alanında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz:” Spor turizmi açısından önemli bir konumumuz var. Birçok spor dalına ev sahipliği yapabilecek konumdayız. Dünya Motokros Şampiyonasının geçen ilkini başardık. Bu yılda yine önemli bir programa ev sahipliği yapacağız. Bunun dışında 85 tane Futbol Kulübü'nün hazırlık kampının burada yapıldığını ifade etmek isterim. Bunun daha da potansiyelini arttırma çalışmalarımız devam ediyor. Afyonkarahisar, tarih turizmi Friglerden bu tarafa, Osmanlı, Selçuklu ve en önemlisi de Cumhuriyetimizin kuruluşunun temelinin atıldığı topraklardır. Dolayısıyla birçok tarihi değerimiz var. Çinli turistlerimizi buralarda misafir etmekten mutluluk duyacağımızı özellikle ifade etmek isterim” dedi.

Tüm Paydaşlar Afyonkarahisar'ın Kalkınmasına Odaklanmış Durumda

Bu toplantının burada kalmaması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Vali Tutulmaz şöyle devam etti: “Güzel bir mekanizma oluşturmamız gerekiyor. Dernek, ATSO ve Çin Ticaret Ateşeliğiyle birlikte bu mekanizmayı devam ettirmemiz lazım. Bu mekanizmayı iyi oluşturmamız lazım. Bu mekanizmaları iyi kurarak tarımla ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak bunu gerçekleştirebileceğinizi düşünüyorum. Sayın bakanımızın önderliğinde ilimizde gerçekten çok önemli ve güzel bir uyum var. Tüm paydaşlar Afyonkarahisar'ın kalkınmasına odaklanmış durumdadır. Bu durum yatırımcılar ve ticaretle uğraşan kişiler için önemli bir avantajdır. Ticaret ve yatırım, güvendiği yerde kendisine ilgi duyulan yerde mecra bulur. Bunun en iyi yerlerinden birisi Afyonkarahisar olduğunu burada ifade etmek istiyorum. Bu önemli programın ilimizde yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”

Konuşmaların ardından "Türkiye Florası" konulu panelin moderatörlüğünü 25-26. Dönem Milletvekili Eczacı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yaptı.

Panelde; Çin Baharatçılar Birliği Başkanı Mike Liu, Hacattepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet Tatlı Çankaya, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Fatma Ayhan katılımcılara hitap etti.

Editör: Haber Merkezi