Vali Tutulmaz Sağlık Turizm Paneline Katıldı

Sağlık turizmi konusunda ulusal ve uluslararası gelişmelerin değerlendirilerek bölgedeki paydaşların ihtiyaç ve beklentilerinin tespitinin yapıldığı ‘Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Paneli’ Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliğinde Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla yapıldı.

Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar merkezli TR33 Bölgesi'nde sağlık turizmini geliştirmek ve sağlık turizmi uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla 2018 yılı itibarıyla Zafer Kalkınma Ajansı tarafından ilgili paydaşlar işbirliğinde Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı(SATUR SOP) uygulanmaya başladı.

SATUR SOP uygulamaları kapsamında 2023 yılı ülke hedefi 20 milyar dolar olan sağlık turizmine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Panelinde konuşan Vali Tutulmaz; “Turizm, bölgemizin, ilimizin ve ülkemizin önemli gelir kaynaklarından birisidir. Değerlerimiz turizm açısından sayılamayacak kadar fazladır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda turizmde önemli gelir elde edilmektedir. Ancak verdiğimiz hizmetin karşılığını Batı ülkelerde olduğu gibi ya da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tam alamadığımız da bir gerçek. Batı ülkelerinde bir Amerika'yı ele aldığımızda ortalama bir turistin harcadığı para 2 bin doların üzerinde, dünya ortalamasına baktığımızda da bin dolar dolayındadır. Ama ülkemizde maalesef bu rakam 700- 800 dolar arasında değişiyor. Aslında hizmeti biz onlardan çok daha iyi şekilde veriyoruz. Bizdeki oteller batıdaki otellerden çok daha lüks. Yemek ve diğer hizmetlerimiz başkalarıyla kıyaslanamayacak kadar çok iyi. Ancak parasal olarak maalesef bunun bize yansıması çok az” ifadelerini kullandı.

Sağlık Turizminde Batıyla Rekabet Edebiliriz

Batılı ülkelerle yarışabileceğimiz alanlardan en önemlisi sağlık turizmi diyen Vali Mustafa Tutulmaz:” Sağlık turizminde ise turistlerin ülkemizde harcadığı miktar 2000'lerin üzerindedir. Son dönemlerde mevcut durumu kazanca çevirmede ilimizde de aktif bir çaba içerisindeyiz. Gerek üniversitemizin altyapısını oluşturan termal ile bağlantılı olarak rehabilitasyon ve diğer genel sağlık alanındaki çalışmaları, gerekse otellerimizin sağlıkla ilgili rehabilitasyon anlamındaki çalışmaları her geçen gün ilimizi daha fazla aktif hale getiriyor. Bunu önemsiyoruz ve bunun daha da artmasının gerektiğini düşünüyoruz. Yatırımcılarımızın da devletimizin ilgili kurumlarının da bu konuda gayret sarf etmesi gerektiğini belirtiyoruz. Şimdi bizim ilimizin değerleriyle ilgili yapmamız gereken önemli çalışmada bunların tanıtılmasıdır. Reklamıdır. Geçtiğimiz gün GASTRO Afyon 2018 1. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivaliyle başladık. Festivalin bir parçası olarak da bugün bu sağlıkla ilgili bölümünü yapıyoruz. Lezzet var ama bir taraftan da sağlığımızı korumamız gerekiyor. Lezzeti tamamen kontrolsüz şekilde yapmamamız açısından sağlığımızı korumak üzere bu paneli düzenledik. Panelin kesinlikle ilimize önemli katkısı olacağını açıkça ifade etmek istiyorum” dedi.

İlimizi Termal Şehirler Ağına Dâhil Etmeliyiz

Termal Kent ve Kür Merkezi kurma çalışmalarına değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Son yıllarda sağlık turizmi ile ilgili yine üniversitelerimizin özel gayretleriyle bir Termal Kent ve Kür Merkezi kurma çalışmalarımız son aşamaya geldi. En kısa sürede faaliyete geçeceğini ümit ediyoruz. Bizim Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte termal şehirler ağına katılma ile ilgili bir çalışmamız var. İnşallah bu termal şehirler ağına da ilimizi dâhil edebilirsek, termal turizm de önemli bir tanıtımımız olmuş olacak. Termal turizm de önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olacağız. Bunun için gereğini de yapmaya başladık. İnşallah kısa sürede bunu sonuçlandıracağız. Ben bu önemli gayret içerisinde olan ve ilimizin tanıtılmasına, kalkınmasına ve büyümesine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sağlık turizmi konusunda ulusal ve uluslararası gelişmelerin değerlendirilerek Bölgedeki paydaşların ihtiyaç ve beklentilerinin tespitinin yapıldığı panel katılımcıların görüş ve önerilerinin aktarılmasıyla devam

Editör: Haber Merkezi