Vali Tutulmaz Merkeze Bağlı Köy Muhtarlarını Dinledi

Valilik toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda, Vali Mustafa Tutulmaz merkeze bağlı köy muhtarlarımızın sorunlarını dinledi.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, İl Jandarma Komutan Yrd. J. Alb. Tamer Sert, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, ilgili kurum müdürleri, merkeze bağlı köy muhtarları katıldı.

Zaman zaman ilçeleri ve köyleri gezerek muhtarlarımızla toplantı yaptığını ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Mustafa Tutulmaz; "Bundan 1 ay önce Merkezdeki ve Beldelerimizdeki mahalle muhtarlarımızla bir araya geldik ve onların problemlerini çözmeye çalıştık. Şimdi sizlerle birlikteyiz. Zaman zaman köyleri geziyoruz, İlçeleri geziyoruz, İlçelerde Muhtarlarımızla toplantı yapıyoruz. İlçelerdeki toplantılarımızı bitirdik, şimdi sizinle birlikteyiz. Bu toplantının tek amacı vardır. Sizlerle kamunun idarecilerini, Vali’yi, Vali Yardımcısını, il müdürlerimizi işte burada herkesi bir araya getirmek, problemleriniz varsa bunları ilk ağızdan doğrudan kendiniz ilgili müdüre söylemeniz için buradayız. Bu problem güvenlikle ilgili olabilir, sağlıkla ilgili olabilir, altyapı ile ilgili olabilir, Milli Eğitimle ilgili olabilir. Yani aklımıza gelen her alanda olabilir. Köye yönelik ne tür ihtiyaçlarınız varsa burada dile getirin, biz bunları değerlendirmeye, çözmeye çalışalım. Sizin talep edeceğiniz hizmetleri biz burada not alırız, önümüzdeki süreçte onları yerine getiririz. "dedi.

Verimliliği ön planda tutmamız gerekiyor

Köylerimizde ana problemlerin çözüme kavuştuğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz; "Ben köyleri seri şekilde geziyorum, gezdiğimiz yerlerde artık köylerimizin ana problemlerinin çözüldüğünü görüyoruz. Köylerimizin şükür yol problemi kalmamış. Bundan sonra köylere gittiğimizde talebin işte Bsk’lı sıcak asfalt olması yönünde talepler olduğunu görüyoruz. Zaten bizim programımızda bundan sonra ağırlıklı olarak Bsk’lı yollar yer almaktadır. Verimliliği ön planda tutmamız gerekiyor. Biz hizmetlerimizi sunarken verimli olmamız lazım. Kaynaklarımızın tabii ki bir sınırı var. Bu kaynağı verimli kullanırsak daha çok sonuç elde etmiş oluruz diye düşünüyorum." dedi.

Düğünlerde silah sıkmayı bitirmemiz gerekiyor

Düğünlerde silah sıkmayı bitirmeleri gerektiğini ifade eden Vali Tutulmaz; "Bizim köylerimiz de güvenlik açımızdan düğünlerde silah sıkma olayı bayağı azaldı, ama hala bazı köylerimiz bu konuda inat ediyor. Onlar ne kadar inat ederse etsin, bu durum bitecek. Açık söyleyeyim siz muhtarların da bu işin içinde olmanız gerekiyor. Hep beraber köylü, Muhtar, Jandarma, işte diğer kamu kurum ve kuruluşları ile el ele verip bu ilkel davranışı bitirmemiz gerekiyor. Bizler kamu olarak bu konuda ısrarcıyız. Biz ısrarla takip edeceğiz, sizlerden de aynı şekilde ısrarla olmanızı istiyoruz. Eğer bu konuda bizlere ve Jandarma’ya yardımcı olmazsanız bilin ki oklar size doğru döner, görevinizi yapmamış olursunuz. Şu anda İçişleri Bakanlığının bir genelgesi var. Ayrıca bu konuda Afyonkarahisar Valiliği olarak bir genelgemiz var. Hatta biz biraz daha önce başlamıştık. Şu anda Bakanlık bunu Türkiye düzeyine çıkardı. Eğer bu konuda taraf olursanız yani olumsuz yönde taraf olursanız, gördünüz de Jandarma'ya ihbar etmediyseniz ya da düğün sahibini uyarmadıysanız bilin ki suç işliyorsunuzdur. Yani muhtarlarımız bizim kamu emirlerini ve genelgeleri uygulamakla yükümlüdür. Buradaki bir memur ne kadar yükümlü ise aynı yükümlülük muhtarlara da geçerlidir. Muhtarlar bir taraftan evet seçilmiş kişilerdir ama bir taraftan da Kamu hizmeti sunan kişilerdir. Kamu hizmeti sunan kişinin de sorumluluğu vardır, bunu burada ifade etmek isterim. Bizim derdimiz kimseye ceza kesmek değildir. Önemli olan bu ilkel davranışı bitirmek konusun da hassas olmanızı istiyoruz."dedi.

Önemli bir oranda hırsızlıkları aydınlatıyoruz

Köylerde hayvan ve trafo hırsızlıklarını önemli oranda aydınlattıklarının altını çizen Vali Tutulmaz; "Diğer bir husus ilimiz genelinde yaşanan hırsızlık olaylarıdır. Köylerimizde hayvan hırsızlığına ve trafolara yönelik hırsızlıklar oluyor. Bu konuda da daha duyarlı olalım, daha sorgulayıcı olalım, Jandarma ile daha yakın işbirliği içerisinde olalım. Yaptığımız çalışmalarla önemli bir oranda hırsızlıkları aydınlatıyoruz. Jandarmamız olsun, Emniyetimiz şu ana kadar çok iyi bir çalışma yapıyorlar. Ufak tefek eksiklerimiz varsa da onu da işbirliği yaparak çözümleriz. Tabii ki bu başarıda sizlerin de hakkınız var. Muhtarlarımızdan da son derece yardım alıyoruz, onları duyuyoruz, katkılarınızdan dolayı da hepinize teşekkür ederiz. Huzur hepimizin huzurudur. Köylünün, merkezin fark etmiyor. Onun için el ele vereceğiz. Köyde hırsızlık olduğunda onun etkisi şehir merkezine de yansıyor. Ya da tam tersine burada bir olumsuzluk olduğunda onun olumsuzluğu köye de yansıyor. Onun için işbirliği yapacağız. " dedi.

Vatandaşa hizmet ederken empati yapacağız

Kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet alma da hepimizin vatandaşa hizmet için burada olduğunu ifade eden Vali Tutulmaz; "Diğer bir hususta kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet almada gayretli olalım. Biz hepimiz vatandaşa hizmet için buradayız, sizler de köylüye hizmet için oradasınız. Çalışırken yani artık seçildim, ben istediğimi yaparım anlayışı içerisinde olursanız hem görevinizin gereğini yapmamış olursunuz, hem de vicdanen olumsuz bir şeyle karşılaşırsınız. O makamları bıraktığınızda vatandaşın yüzüne bakamazsınız. Onun için vatandaşa hizmet ederken empati yapacağız ve kendimizi vatandaşın yerine koyacağız. "dedi.

Kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaktan çekinmeyin

Muhtarların kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirten Vali Tutulmaz; "Bir köylü olarak muhtarım bana nasıl davransın diye kendimize soracağız ve ona göre davranacağız. Bunlar önemli konulardır. Kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktan çekinmemelisiniz. Oradaki kamu görevlileri de, müdürlerimiz de, biz de sizlere hizmet için buradayız. Ne kadar yoğun olursak olalım, muhakkak sizlere ayıracak zamanımız olur. Yanlış yapmak yerine gerekirse az veya geç yapın ama doğrusunu yapın. Acele etmeyin, gerekirse yanlış yapacağınız hususlarda önce bir sorun." dedi.

Köylerimize hizmet eden kamu görevlileri ile el ele vererek daha çok hizmet edin

Muhtarların köylerde görev yapan ya da köylere hizmet getiren kamu görevlileri ile iyi bir diyalog kurmaları gerektiğini ifade eden Vali Tutulmaz; "Yine köylerimizde kamu görevlileri sunan kişiler var, öğretmenlerimiz var, imamlarımız var, doktorlarımız var ve diğer aklımıza gelmeyen başka işlerle ilgili farklı kamu görevlileri var. Onlarla da iyi bir diyalog içerisinde olun, hizmet edenler ile el ele verin daha çok hizmet edin, etmeyenler varsa da onları ilgili kurumuna ve bize bildirin. İyi çalışmayanlar varsa da veya zamanında gelip gitmeyenler varsa da onları da bilelim. Çünkü hiç kimseye bu görevler babasından bir miras yoluyla gelmemiştir. Herkes görev yaptığı sürece oradadır, görevini yapmıyor ise oradan alınır. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri sizlerle ilgili temsilciler burada. Onlara ne soracaksanız ne talebiniz varsa burada yapabilirsiniz. Şimdi söz sizlerde " dedi.

Toplantıya katılan mahalle muhtarları, asayiş, düğünlerde silah ve havai fişek atılmasının önlenmesi, elektrik arızalarının ivedilikle giderilmesi, yol hizmetleri, sağlık ocaklarındaki sağlık hizmetlerindeki aksaklıkların giderilmesi, doğalgaz taleplerinin değerlendirilmesi, yurtlar bölgesine karakol kurulması, mevcut okulların binalarının yetersizliğinin giderilmesi, çevre kirliliği ile ilgili denetlemelerin arttırılması gibi konulardaki taleplerini ilettiler.

Vali Mustafa Tutulmaz, toplantının sonunda yaptığı konuşmada sorunların imkânlar ölçüsünde çözüme kavuşturması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, bundan sonra muhtarlardan gelen istek ve taleplerin öncelikle kurum müdürlerine iletilmesini, ihtiyaç halinde de kendisine ulaşabileceklerini belirtti.

Vali Tutulmaz, katılımlarından dolayı tüm muhtarlarımıza teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Editör: Haber Merkezi