Vali Tutulmaz Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’ne Katıldı

Vali Mustafa Tutulmaz, Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’ne katıldı.

Törene Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakaş, İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, il protokolü, mermer sektörünün temsilcileri ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Mermer Sektörü İlimiz Açısından Oldukça Önemli

Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2020 yılının ilk Sektör Buluşmasını Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi. Törende konuşan ve mermer sektörünün Afyonkarahisar için öneminde değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bu tören onur verme, hatırlanma açısından önemli ancak ilimizin ve ülkemizin refahının artmasına vesile olan kişileri unutmamak adına da çok daha önemli. İş insanları başlangıçta bir ekmek kaygısı ile belki bu işlere giriyorlar ama zamanla onların çalışmalarının itici gücü ülkemize ne kadar hizmet verebiliriz, ne kadar büyütebiliriz bu düşünce ön plana çıkıyor. Bundan dolayı siz değerli girişimcileri ben özellikle tebrik etmek isterim. Maden sektörü ilimiz açısından önemli hatta en önemli sektör. Bugüne kadar ilimizin kalkınmasında en fazla istihdamı sağlayan alandır. Ayrıca en fazla girişimci bulunan alandır. Bir diğeri de sektör bu vesile ile sermaye birikimini belirli bir alanda biriktirme fırsatı vermiştir ve bu sermayede turizm yatırımı olarak şehre kazandırılmıştır. Sektör kendi sanayisini ilimizde kurmuştur” dedi.

Tek Bir Pazara Bağlı Kalmamamız Lazım

Sadece belirli sektörler ve belirli ülkelere bağlı çalışmayı değiştirmek gerektiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Şuanda o sanayinin temelleri ile başka sanayilere geçmeye başladı. Bu sektörde emeği olan mermerci kardeşlerimizi ve bu sektörde yan sanayide çalışan, onlara destek veren diğer alanlarda çalışanları özellikle tebrik etmek istiyorum. Bu dönemde Çin’de yaşanan malum olay nedeniyle sıkıntı yaşayan girişimcilerimizde var. İnşallah bu geçici olur. Ama her olumsuzluktan pay çıkarmak adına bu durumdan da kendimizi sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece belirli sektörler ve belirli ülkelere bağlı çalışmayı değiştirmemiz lazım. Benzerini daha önce yumurtada da yaşadık. Irak pazarlı bir yumurta sektörü vardı. Irak yumurta almıyorum deyince büyük sıkıntılar yaşandı. Blok ihracatı noktasında en fazla ihracat yaptığımız Çin’in alternatifinin aranması gerekiyor. Durum onu gösteriyor. Bu konuda birlik üzerinden çalışmalar yapılması gerekiyor. Her girişimcimiz muhakkak kendi çapında bunun girişimi içerisindedir. Tek bir pazara bağlı kalmamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Mermerde Klasik Metotların Dışına Çıkmalıyız

Mermerde kilogram başına elde edilen gelirin artması gerektiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Değişik ülkelerle işbirliği kurarak bunların istediği şekilde işlenmiş mermeri veya katma değer katarak oluşturulmuş mermeri oralara satma imkânı olabilir. Bu hem ihracat rakamımızı artıracaktır hem de yeni girişimcileri beraberinde getirecektir. Mermer ağırlıklı bir ihracat yapısında olmamız bizim kilogram başına elde ettiğimiz kazanımı düşürüyor. Kilogramda 45 centlik bir gelirimiz var. Türkiye ortalaması 1.5 dolar. Dünya ortalaması 4.5 dolar. Biz Türkiye olarak dünyanın 3’te biriyiz. Afyon olarak Türkiye’nin 3’te biriyiz. Bizim bu değerin biraz daha üzerinde durmamız lazım. Ne yapabiliriz, sanata nasıl katabiliriz noktasında. Diğer alanlarda da ihracat olmalı ama mimarlarımız, arge çalışanlarımız bu alana biraz daha kafa yormalı. Mermere sanatsal değer katmalıyız. Klasik eski metotta kalmamalıyız. Bazen talep arzını yaratır ama biz burada arzı yaratmalıyız. Bugüne dek gelen metodu biraz çeşitlendirmeliyiz. Bunu yaptığımız zaman ihracatımızın kilgramını 50 centlerden 60-70 centlere çıkarma imkânımız olur. Belki Türkiye ortalamasını yakalayamayabiliriz. Ama en azından kg fiyatını 1 dolara kadar çıkarmalıyız” şeklinde konuştu.

Sıkıntılarınızda Sizlere Desteğimiz Sürecek

Mermer sektörü temsilcilerinin ekmeğini taştan çıkardığını vurgulayan Vali Tutulmaz: “Geleneksel metotları aşarak yeni model metotlarla çalışıyorsunuz. Her zaman iyinin daha iyisi güzelin daha güzeli var. Araştırmamız, arge yapmamız lazım. Bazı harcamalarımızda bu alanda yapmalıyız. Harcamalar artıkça daha yüksek ürünler elde edebileceğimizi düşünüyorum. Valilik olarak bugüne kadar her probleminize yanınızda olmaya çalıştık. Bundan sonra da yine aynı çaba içerisinde olacağımızı bilmenizi isterim. Her türlü sıkıntıda sizlerde hep destek oldunuz sizlere bu anlamda teşekkür etmek istiyorum. Bu ülkeye olan minnet borcunuzu fazlasıyla ödüyorsunuz” dedi.

Ardından ödül törenine geçildi. En fazla ihracat yapan iş insanlarına protokol üyelerince ödülleri takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi