Vali Tutulmaz KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı Projesi Toplantısına Katıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye-AB İş Dünyası Hibe Programı kapsamında sürdürdüğü KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projesi toplantısı, Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla yapıldı.

Toplantı, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Romanya Büyükelçisi Gabriel Șopanda, Litvanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Vaida Stankeviciene ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in açılış konuşmaları ile başladı.

İlimizin Kalkınmasına Katkı Sağlayacak

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Afyonkarahisar’ımızda Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde böyle bir etkinliğin olması öncelikle ilimizin önemli gelir kaynaklarını oluşturan girişimcilerimizin elde ettiği kazanımlarını daha ileriye götürebilecek bu etkinliğin ilimiz açısından yararlı olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü ilimiz, yatırımlarının neredeyse tamamını KOBİ’lerle gerçekleştiren, KOBİ’ler şeklinde örgütlenen bir yapıda. Bu, bundan sonraki yatırımcılarımıza ve mevcut yatırımcılarımıza bu toplantı ve bunun sonucu olarak elde edilecek tecrübeler, bilgiler ve oluşturulacak yeni mekanizma ile bundan sonraki süreçte ilimizin kalkınmasına daha büyük katkı sağlayacaktır. İlimizde şirketler genellikle aile şirketleri olduğu için çoğu deneme yanılma yöntemi ile oluşmuş, çoğu da bu yönüyle ayakları yere basarak giden ancak büyümekte biraz zorluk çeken yapılardadır. İşte bu KOBİ hastanesi geçmişten gelen bu tür hastalıkları tedavi ederek, geleceğe daha iyi bakmamızı, daha iyi hazırlanmamızı sağlayacaktır” dedi.

İlimiz Yatırım Potansiyelini Her Geçen Gün Artırıyor

Afyonkarahisar’da güzel bir dinamizm olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Yatırım alanında, girişimcilik alanında güzel bir dinamizm var. Bu dinamizmden ilimiz önemli bir oranda verim almaya başlamıştır. Şuanda işsizliğe baktığımızda Türkiye’de işsizliğin en az olduğu illerden birisiyiz. Bu hafta yapılan İstihdam toplantısında aldığım verilere göre neredeyse 1800 dolaylarında işçiye ihtiyacımız var gözüküyor. Bu şu demek oluyor; yatırımcılarımız ve yeni girişimciler yeni iş alanı yaratma gayreti içerisindeler. Ben tüm girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Onlar Afyon’umuzun yüz akı olmaya gayret ediyorlar ve bu potansiyeli de dinamizme dönüştürüyorlar. Potansiyel deyince ilimiz termal olsun, mermer olsun, lezzet olsun, tarımın değişik alanlarında olsun önemli bir yatırım potansiyeline sahip. Bu yatırım potansiyelini her geçen gün arttırarak devam ettiriyoruz” diye konuştu.

UNESCO Tescili Pazarlama alanında Artı Değer Sağlayacak

Afyonkarahisar’ın Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katıldığını hatırlatan ve bu noktada yatırımcılara seslenen Vali Mustafa Tutulmaz: “Geçtiğimiz hafta UNESCO tescili ile dünyanın sayılı 36 ili, ülkemizde de 3 il arasına girerek önemli kazanım elde ettik. Gıda alanında buraya yatırım yapacak girişimcilerimiz daha işe başlarken artı bir değerle başlıyor. Bundan sonra Gastronomi şehrinde üreteceğiniz herhangi bir gıdaya yönelik ürünün ulusal ve uluslararası düzeyde pazarlanmasında daha az sıkıntıyla karşılaşılacak belki de karşılaşılmayacak. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Aynı şekilde Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’nde üye olduk. Termalin müşteri çekmesinde ve değişik alanlarda kullanılmasında bu ağa üye olmak değerimizi arttıracak. Termal ve lezzet alanında yapılacak yatırımlar daha iyi pazarlama imkânına sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Marka Şehir Olma Çabamız Amacı Şehrimizi Evrenselleştirebilmek

Son olarak projenin önemine değinen ve toplantıdan istifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Burada üç ülkenin işbirliğinde yapılacak bu programda diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanma imkânı olacak. Diğer taraftan da girişimciler arasında işbirliği ile daha fazla ticaret imkânı doğacaktır. Bu potansiyeli iyi kullanalım. Bu toplantıdan istifade edelim. Artık dünya küçüldü. Şehirler kendi çapında küçük şehirler olmaktan, ülkeler kendi çapında küçük ülkeler olmaktan çıktı. Artık ülkelerde evrenselleşti, şehirlerde evrenselleşti. Ya şöyle ifade edeyim şehirler ne kadar evrenselleştiyse ayakta kalmaları o kadar mümkün oluyor. Eğer bunu sağlayamazsak bu şehirlerde dünyadaki ticaret pastasından yeterince faydalanamayacaktır. İşte bizim Afyonkarahisar’ı marka şehir yapma gayretlerimiz, çalışmalarımız şehrimizi evrensel, küresel bir şehir haline getirmektir. Afyonkarahisar Türkiye’de çok iyi biliniyor olabilir. Türkiye’de yol üstü turizminde belli bir kazanımı olabilir. Ama artık bu yetmiyor. Bizim daha büyük düşünmemiz gerekiyor. Bu sebeple bizim öncelikle şehrimizin dışına. Sonra ülkemizin dışına bu değerlerimizi pazarlamamız bunlardan ekonomik kazanç elde etmemiz gerekiyor. Üretmeden kalkınmamız, refahı sağlamamız mümkün olmadığına göre üretmemiz lazım. Ama üretirken bunu kaliteli ve nitelikli ve katma değerli üretim yapmalıyız. Kobi Hastanesi ile inşallah ürünlerimizin niteliğini arttırmış olacağız. İnsanlarımızın niteliğini arttırmış olacağız daha nihai olarak ta ilimizin niteliğini arttıracağız. Bu sebeple bu programı önemsiyoruz. İnşallah bu program iki ülkeye de katma değer sağlar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Sibiu Ticaret ve Sanayi Odası ile Siavliai Ticaret ve Sanayi Odaları sunumlarını gerçekleştirdi. Soru cevap bölümü sonrası toplantı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi