Vali Tutulmaz 3. Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı’na katıldı

İlki 2009 yılında Şanlıurfa’da, ikincisi geçtiğimiz yıl Aksaray’da yapılan Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı’nın üçüncüsü Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapıldı.

3. Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı açılış programına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, DKMP 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan KARADAŞ, Konferans Başkanı Prof. Dr. Gürbüz AKSOY ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Konferansa 34 Yerli, 5 Yabancı Akademisyen Katıldı

Uluslararası Konferansa ülkemizden Harran, Mustafa Kemal, Aksaray, Afyon Kocatepe, Ankara, Selçuk ve Namık Kemal üniversitelerinden toplam 34 akademisyen katılırken, Bulgaristan, Pakistan, İspanya, Suriye ve İran’daki çeşitli üniversitelerden 5 akademisyen iştirak etti. Konferansta İslamiyet’te hayvan haklarından hayvan ambulansına kadar birbirinden ilginç ve farklı otuz dört ayrı başlıkta bildiri sunuldu.

Vali Mustafa Tutulmaz Konferans öncesi hayvan kurtarma operasyonlarına ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergiyi inceledi.

Konferansın açılış konuşmalarında; Konferans Başkanı Prof. Dr. Gürbüz AKSOY, AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan KARADAŞ, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, evcil ve sokak hayvanlarına yönelik ülke ve il genelinde yapılan çalışmalar, hayvanlara yaklaşım, hayvan hakları, dünya ve Türkiye’de hayvanlara yaklaşım noktasında yaşanan farklılıklar gibi konularda bilgiler verdi.

İlimiz Bilimin Merkezi Olma Yolunda Hızla İlerliyor

Son olarak konuşan Vali Mustafa Tutulmaz konferansın ilimiz açısından önemine değinerek:“ Bilimin merkezi olma yolunda hızla ilerleyen ilimizde böyle bir konferansa katılmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yurtdışından ve ülkemizin değişik illerinden gelen tüm katılımcılara hoş geldiniz diyorum. Afyonkarahisar tarih, kültür ve turizm merkezi olmasının yanında bilim merkezi olma yolunda da hızla ilerliyor. Şuanda 2. Üniversitemiz kuruldu. Üniversite sayılarının artmasıyla bu tür bilimsel çalışmalar yapmanın bir görev olduğunu görmekteyiz. Bu görevi mevcut üniversitemiz ve yeni kurulan üniversitemiz layıkıyla yerine getirecektir” dedi.

Günümüzde Hayvanların Kurtarılması Ayrı Bir Önem Kazandı

Hayvanlara iyi muamele yapılması ve onların korunması gerektiğini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimiz kongre merkezi olma yolunda ilerlemektedir. İlimiz koordinesinde ve dışarıdan organizasyonlarla değişik konferans, sempozyum, açık oturum, çalıştayların yapıldığı bir merkez haline geldik. Bundan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Bu tür etkinlikler sosyo kültürel alanda ilimize katkı sağlıyor. Eskiden televizyonlarda izlediğimiz haberlerde hayvanların kurtarılması haber olurdu ancak bizler açısından çokta önemi yoktu. Çünkü insanlar bile kurtaramıyorduk. Sıkıntılı dönemler vardı. Ama şuanda ekonomik kalkınma, sosyal kalkınma ile beraber artık bizlerin olmazsa olmazı hayvanların kurtarılması ön plana çıktı. Her gün farklı şekilde kurtarılan hayvanların haberlerini önemli gelişme olarak görmekteyiz. Dünyada şuanda birçok yerde insanlar canını bile korumaktan aciz durumda. Hayvanlar ilk insandan bu yana bizlerin yardımcısı konumunda. Gıda olarak, güçlerinden faydalanma olarak, bizleri korumaları olarak hep olmazsa olmazımız olmuş. Bugün şehirleşme ile birlikte hayvanlar arkadaş, yoldaş evde bir canlı olarak algılanmaya başladı. Bizlerin inancımız ve hayvanların bizlere sağladığı faydalar gereği onlara iyi muamele etmemiz, zor durumda kaldıklarında da onlara yardım etmemiz gerekiyor. İşte bu konferansta bunun bir sonucudur. Başlangıcını sağlayan hocalarımıza teşekkür etmek isterim. Urfa v Aksaray’da yapılmış olması sevindirici. Bizin bu alanda alt yapımız iyi durumda. İnşallah bu konferansla birlikte daha iyisini yapmış oluruz. Konferansın yapılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Konferansın insanlar ve hayvanlar âlemine hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Tutulmaz konuşmasının ardından konferansın paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti. Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı; Hayvan Ambulansı, Acil Büyük Hayvan Kurtarmada Kurtarma Kaydırağı, İslamiyette Hayvan Hakları, Hayvan Kurtarmada İlk Adım: Algı Yönetimi, Kurtarma Ve İlkyardımda Yaban Hayvanlarına Yaklaşım Prensipleri, ’Yaban Hayatında Sıklıkla Karşılaşılan Tehdit Unsurları ve Kurtarma Vakaları, Kurtarılan Çiftlik Hayvanlarının Bakım ve Beslenmesi gibi konularda katılımcıların verdiği konferanslarla gün boyu devam etti.

Editör: Haber Merkezi