Vali Mustafa Tutulmaz’ın Dünya İnsan Hakları Günü Kutlama Mesajı

İkinci Dünya Savaşı sonrasında 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler tarafından ‘’İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’’ kabul edilmiştir. İnsanların yaşama ve korunma talebini karşılama amacı doğrultusunda onlara çok çeşitli hak ve özgürlükler tanıyan Beyannamenin kabulünü takip eden yıllarda 10 Aralık, tüm dünya ülkeleri ve ülkemizde İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

İnsan Hakları Beyannamesi insanın insan olmaktan kaynaklanan değerini vurgulayan, onun hak ve özgürlüklerini tanıyan ve tanıtan bir beyannamedir. İnsan haklarının ‘’Anayasası’’ olarak tanımlanan bu beyanname, insana onurlu bir yaşam sağlamak için herkesin; ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal düşünce, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş vb. herhangi bir ayrım gözetmeksizin beyannamede yer alan bütün haklardan ve özgürlüklerden yararlanabileceğini hüküm altına almıştır.

Elbette, insanın en önemli hakkı yaşama hakkıdır. Yaşama hakkını; düşünme, eğitim-öğretim, çalışma, iletişim hakları desteklemektedir. İletişim imkanlarının tarihin en üs seviyesine ulaştığı günümüzde, evrensel olarak belirlenmiş olan hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili hususlar, artık ulusal ve uluslararası düzeyde takip edilmektedir. İlimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, gerek vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin bilinmesini sağlamak, gerekse bu alanda herhangi bir aksaklığa meydan vermemek için titizlikle çalışmaktadır. Toplumumuzun, yaratılmışların en şereflisi olan insanın temel hak ve hürriyetleriyle ilgili bilinçlendirilmesi, bu temel hak ve özgürlüklerin korunması çalışmalarına katkı veren yerel medya mensuplarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışanlarına teşekkür ediyorum.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabulünün 70. Yılında hak ve özgürlüklerin gözetildiği, ayrımcılıkların yok olduğu bir dünya dileğiyle tüm vatandaşlarımızın 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutlar; Selam ve saygılarımı sunarım.

Editör: Haber Merkezi