Vali Mustafa Tutulmaz’ın Dünya Engelliler Günü Mesajı

Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek, engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve eşit ölçüde” sağlanabilmesi, insanların bu konuda duyarlılığının arttırabilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler’in 1922 yılında aldığı bir kararıyla ilan edilen 3 Aralık tarihi, her yıl tüm dünyada “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Engellilik, doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle engelliliğin sadece doğuştan olmadığı sonradan da her sağlıklı insanın bir gün engelli olabileceğini unutmamalıyız.

Engellilik, yalnızca engellileri değil, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren genel bir konudur. Engelli vatandaşlarımızın sağlıklarına kavuşmaları, eğitilmeleri, iş hayatı ve sosyal yaşama katılımlarını sağlamak, hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek, karşılaşabilecekleri tüm engelleri kaldırmak, kaliteli yaşam sürebilmelerini sağlamak hepimizin sosyal sorumluluğudur. Toplum olarak engelli vatandaşlarımızın haklarına saygı göstermeli, onların sosyal hayatta karşılaştıkları zorlukları ve yaşadıkları sıkıntıları aşmalarına yardımcı olmalı, onlara engelsiz bir yaşam sağlamak için çalışmalıyız. Huzurlu ve güvenli bir toplum olmanın yolu, engelli insanlarımızın, toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesi ile mümkündür.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün engelli vatandaşlarımızın “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nü kutlar, mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmelerini dilerim.

Editör: Haber Merkezi