Vali Mustafa Tutulmaz Çiftçilere Yeni Sulama Sistemini Anlattı

Ortak İletim Hattı Projesi ile sulama sisteminde adeta devrim yapılıyor. Tarla içi sulama olarak ta adlandırılan proje, Türkiye’de ilk kez pilot bölge olarak Çobanlar ilçesinde Seyitler ve Çay Pazaraağaç Selevir Sulama Sistemi inşaatlarıyla hayata geçecek.

Bu önemli proje için Vali Mustafa Tutulmaz ve DSİ Genel Müdürü Murat Acu’nun katılımıyla çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İlk toplantı Çobanlar İlçesinde, ikinci toplantı ise Çay ilçemize bağlı Pazarağaç Kasabasında yapıldı. Her iki toplantıda da öncelikle DSİ Genel Müdürü Murat Acu’nun kısa bilgilendirme konuşmasının ardından Vali Mustafa Tutulmaz toplantıya katılanlara hitaben konuştu.

Bakan Veysel Eroğlu Bu Projeyi Çok Önemsiyor

Yeni sistem hakkında bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Ben öncelikle Sayın Bakanımızın selamını sizlere iletmek istiyorum. Kendisi bu projeye oldukça önem veriyor. Projenin bilgilendirmesini de çok önemsiyor. Bu sebeple bizde sizlere bu projeyi anlatmak için buradayız. Sayın bakanımız sizlerin bu projeye sahip çıkmasını istiyor. Çağımız artık gıda çağıdır. Gıdayı en şekilde üretip tüketiciye ulaştırabilen ya da bunu bir şekilde temin edebilen ülkeler başarılı ve güçlü ülkeler durumundadır. Geçmişte enerjiden bahsedilirdi. Enerji çağı, enerji sıkıntısından bahsedilirdi ama artık ağır ağır enerji problemi çözüldü. İnsanoğlu, bu kadar nüfus artışının içerisinde toprakların verimini artırarak gıdayı temin etmek durumundadır. Birim alandan daha fazla verim alarak bu gıda sorununu çözmek durumundayız. Şimdi yeni bir sistem kuruluyor. Geçmişten bugüne kullanılan sistemler artık bugün için ilkel metotlar durumundadır” diye konuştu.

Suyumuzu İdareli ve Tasarruflu Kullanalım

Suyu verimli kullanmanın gerekliliğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Gıdayı temin etmenin en önemli yolu sudur. Suyu verimli ve doğru kullanmamız gerekiyor. Her geçen gün kuraklıkla daha fazla yüz yüze kalabiliyoruz. Bu bölge göller yöresi olarak biliniyordu, ama artık barajlar ve göletler yöresi oldu. Etrafımız göletler ve barajlarla bezendi ama yağış olursa bunları kullanabiliriz. Bu sebeple suyumuzu idareli ve tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Eskiye göre daha çok alanda sulu tarım yapılmaya başlandı. Bunun sonucu olarak ta yapılan hesaplamalara göre çiftçinin cebine 581 milyon lira ilave para kalmış oldu. Bu önemli bir rakamdır” ifadelerini kullandı.

İstediğim Kadar Sularım Devri Bitti

Projenin çiftçilere sağlayacağı kolaylıklardan da bahseden Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Bu proje sizlere öncelikle kolaylık getiriyor. Verimli kullanmak gerekiyor. Sizlerin kullanımı için eskiye göre daha kolay bir uygulamadır. En modern sulama sistemini kurmaya çalışıyoruz. Bu sistem ilk kez ilimizde uygulanmaktadır. Her şey elektronik olacaktır. Bu fırsatı kaçırmayalım. Tarlanızın başına kadar su geliyor. Bundan sonrasında da en uç aşamaya kadar elektronik olarak bunu kullanabilme imkânı sağlanıyor. Bunu kullanabilmeniz için sizin de gayret ve masraf noktasında bu projeye katılmanız gerekiyor. Bakanlık projenin maliyet ödemelerini ilk etapta yüzde 50’sinin bakanlık, yüzde 50’si sizin tarafınızdan ödenmek üzere belirledi. Ancak zaman içerisinde tamamının DSİ’nin bütçesinden karşılanması kararlaştırıldı. Bu şu anlama geliyor 80 milyon bir şekilde bu sulamaya ortak oluyor. Size düşen kendi tarlanızda, bahçenizde kullanacağınız sistemi kurarak en kısa sürede bu sistemden faydalanmanızdır. Bu yapabildiğiniz ölçüde projeden verim alınır. Eğer DSİ sizin tarlanızın başına kadar suyu getirdiğinde siz yine eski usül ile sulamaya devam ederseniz bu sistem işlemez. Bu su tarlama kadar geldi, ben istediğim kadar sularım dönemi artık bitti. Suyumuzu verimli kullanmak zorundayız. Verimli kullanmadığımızda ciddi su sıkıntısının yanında yapılan onca hizmette boşa gitmiş olur. Bu konuda Bakanlığımız ve DSİ kararlıdır. İnşallah yapılan bu yatırımlar kısa sürede hem de ülke ekonomimize, hem de ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlar.” dedi.

Su Kaynaklarını Verimli Kullanalım

Toplantıda DSİ Genel Müdürü Murat Acu’yu arayarak vatandaşlara seslenen Bakan Veysel Eroğlu, çiftçilerden projeye sahip çıkmalarını istedi. Suyumuz bol değil idareli kullanalım diyen Bakan Eroğlu: “DSİ elinden geleni yapıyor. Tarlanızın başına kadar su geliyor. Lütfen bundan sonraki süreçte vahşi sulama dediğimiz yöntemle değil de damlama sulama, yağmurlama yöntemiyle sulama yapalım ve su kaynaklarını verimli kullanalım” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından projenin teknik detayları hakkında DSİ 18. Bölge İşletme Bakım Şube Müdürü Murat Çınar bilgilendirme sunumu yaptı.

Toplantı sonunda Vali Mustafa Tutulmaz ve DSİ Genel Müdürü Murat Acu çiftçilerden gelen soruları yanıtladı.

Editör: Haber Merkezi