Vali Gökmen Çiçek İRAP Toplantısına Katıldı

Vali Gökmen Çiçek, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu başkanlığında Video konferans yöntemiyle yapılan İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlık Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda 2020 yılının afetler, özellikle de deprem açısından üzücü olaylara sahne olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Bakan Soylu, ''Yapılan tüm bilimsel tahliller İstanbul civarında bir depremin uzak olmadığını gösteriyor. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir'' dedi.

AFAD uygulaması hakkında bilgiler paylaşan Bakan Soylu: ''Deprem anında WhatsApp'tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, daha güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yazılım ile iletişimimizi sağlıyoruz'' şeklinde konuştu. Afet konusuna, "Afet öncesi, afet anı, müdahale, afet sonrası iyileştirme" olmak üzere üç aşamalı baktıklarını ifade eden Bakan Soylu, bu aşamaların her birine özel stratejik plan, dijital altyapı ve fiziki kapasite oluşturduklarını ifade etti.

Avrupa'nın İkinci Büyük Deprem Gözlem İstasyon Ağı Türkiye’de

Afet yönetiminde çıktı üreten tüm kurumlar, üniversitelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm yapılarla, eşgüdüm içinde birlikte çalışma imkânı bulduklarını ifade eden Bakan Soylu: “Türkiye bugün afet müdahale kapasitesi anlamında Batı'daki gelişmiş ülkeler seviyesindedir. Bugün Avrupa'nın ikinci büyük deprem gözlem istasyon ağına sahibiz. AFAD Başkanlığımızın tüm Türkiye'de 27 adet lojistik, 55 adet de destek deposu var ve bunları ülke sathına etki alanlarına göre dağıttık. Kısa adı TAMP olan Türkiye Afet Müdahale Planı'nı oluşturduk. 2020'deki bütün afetlerde başarıyla uyguladık” şeklinde konuştu.

51 Milyon İnsana Ulaşılacak

2021'in Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildiğini vurgulayan Bakan Soylu: “51 milyon insana ulaşacağız. Şu anda 1 milyon 36 bin 937. Yılsonuna kadar 51 milyonu bulacağız” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İRAP çalışmasını tamamlayan Afyonkarahisar’daki çalışmalar hakkında bilgi almak üzere Vali Gökmen Çiçek ile görüştü.

Dirençli Toplum, Dirençli Kent Hedefiyle En Ufak İhmale Yer Yok

Afyonkarahisar ilinin çok fazla doğal afet yaşadığını, çok sayıda can ve mal kaybının olduğunu belirten Vali Çiçek: “Tensipleriniz ve talimatlarınızla İl Afet Risk Azaltma Planının (İRAP) hazırlanmasında Afyonkarahisar’ın pilot il olması çok önem arz etmektedir. İRAP’ da 6 afet türü belirledik. İRAP 1 amaç, 17 hedef ve 215 Eylem Planından oluşmaktadır. Projede Belediyemiz, Üniversitemiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız paydaş olarak belirlendi. Dünyada değişen şartlara Afet ve Acil Durumlara yaklaşım bakımından yenilikçi bir bakış açısı sunuldu. Afyonkarahisar’da dirençli toplum, dirençli kent hedefiyle çalışmalarımızı en ufak ihmale yer vermeden sürdürüyoruz” dedi.

Daha sonra pilot il seçilen diğer illerle de bağlantı kuran Bakan Soylu, İRAP hakkında illerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Editör: Haber Merkezi