Vali Gökmen Çiçek Girişimcilik ve Kariyer Zirvesi’ne Katıldı

Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen Girişimcilik ve Kariyer Zirvesi, Valimiz Gökmen Çiçek protokol ve öğrencilerin katılımıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan zirvede, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın açılış konuşmasının ardından Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya konuştu.

Girişimcilik Özgüven ve Cesaret İster

Daha sonra kürsüye gelen ve girişimciliğin özgüven ve risk almak olduğuna değinen Vali Gökmen Çiçek: “Biz toplum olarak ailelerimizde yetiştirilirken biraz özgüveni eksik olarak yetiştiriliyoruz. Bazen bir iş girişiminde bulunsak ailelerimiz hemen bizleri uyarıyor. Ne işin var, başını belaya koyma, git memur ol rahat et, şeklinde telkinler oluyor. Türkiye’de önümüze genellikle başarı olarak Vali olmak, Milletvekili olmak, Başsavcı olmak gibi meslekler sunuluyor. Ben bazen iş dünyasından girişimci kişilerle bir araya geldiğimde iş verdikleri insanları görüp, başarı hikâyelerini dinleyince büyük bir imrenme ve tebrik etme duygusuna kapılıyorum. İnsanlara iş vermek çok özel bir duygu. Dünyada artık bambaşka bir ortamdayız. 3-5 üniversite öğrencisinin birleşerek kurdukları şirketler bugün uluslararası boyutlara gelmiş, dünyada önemli başarılar elde ediyor, önemli cirolara ulaşıyor. Hikâyelerine bakınca da çok da eski değiller aslında. Bunu başarmak mümkün. Bizler özgüvenli olacağız, cesaretli olacağız. Ben Kaymakamlık sınavına girdiğimde benden çok yüksek puanlar almış kişilerin mülakat sınavında kilitlenip, titremeye başladığını gördüm. Özgüvenle yetişmiş olsalardı bu duruma gelmezlerdi diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hiç Kimsenin Özgüveninizi Kırmasına İzin Vermeyin

Gençlere de tavsiyelerde bulunan ve “hiç kimse bizden daha üstün değil, hiç kimse sizden daha zeki ya da parlak değil” diyen Vali Gökmen Çiçek şöyle devam etti: “Hiç kimseye de hiçbir şey borçlu değilsiniz. Sadece özgüvenli olmalıyız. Bazen Afyon Kocatepe Üniversitesi için ya da sizler için buradan çok ileri mevkiye gelmeniz mümkün değil denilebilir. Hiç kimsenin özgüveninizi kırmanıza izin vermeyin. Çünkü sizler sadece aileniz için değil, bu memleket için çok değerli ve önemlisiniz. Artık ileride savaşlar eskisi gibi cephelerde olmayacak, kurulacak dev şirketlerle olacak. Bazı şeyleri ailemizden beklememeliyiz. Kendi işimizi kendimiz kurmalıyız. Ben bu mesleğe başladığımda 23 yaşındaydım ve bazı vatandaşlar benim Kaymakam olduğuma inanmıyordu. Yaşımızın genç olduğunu düşünenlere inat büyük işler başarmalıyız. Bizler Kadın Kooperatiflerini kurarken kimse bizlere inanmıyordu. Ev ev, kapı kapı gezerek kadınlarımızı bir araya getirdik. Bugün geldiğimiz noktada 6 milyon ciroya ulaştık. Şuanda sadece Emirdağ Kadın Kooperatifimizin kasasında 850 bin lira var. İlk başta cesaretle adım atamayan kadınlarımız şuanda muazzam işler yapıyorlar. Bir işe başlarken kötü hikâyeleri dinlemeyin. Düşe düşe kalkacağız. Bu memleket için buna mecburuz.”

Zirve, TOBB Akademik Danışmanı Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan moderatörlüğünde yapılan Girişimcilik ve Kariyer paneliyle devam etti.

Editör: Haber Merkezi