Vali Gökmen Çiçek Ahilik Haftası Kutlama Programına Katıldı

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Oditoryum Salonu’nda Vali Gökmen Çiçek’in katılımıyla Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirildi.

Programa Vali Gökmen Çiçek, Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven, Burcu Köksal, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve esnaflar katıldı.

Ahiliği anlatan video gösterimi ile başlayan programda Ahilik Kutlama Komitesi adına konuşan ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Ahilik ve Ahilik haftası hakkında bilgiler verdi. Ardından Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ile Burcu Köksal, Ahiliğin önemini anlatan konuşmalar yaptı.

Medeniyetimizin En Önemli Ayırt Edici Özelliklerinden

Ahiliğin önemine değinen Vali Gökmen Çiçek: “Biz farklı bir medeniyetin evlatlarıyız. Bunu kabul etmeliyiz. Biz “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Biz sadece kılıçla, silahla, topla, tüfekle topraklar fetih etmiş, oraları vatan yapmış bir medeniyet değiliz. Biz kurdukları kurumlarla adalet götürmüş, oralara huzur götürmüş bir medeniyetin evlatlarıyız. İşte bu medeniyetimizin içerisinde de Ahilik oluşturduğumuz en önemli ve dünyaya ihraç ettiğimiz geçmişten itibaren en önemli kurumların başında geliyor. Ahilik birçok yabancı üniversitede İngiltere’de, Amerika’da araştırma konuları olmuş, tez konuları olmuş ve birçok kuruluşun kurulurken anayasası gibi olmuş bir kurumumuzdur. Öyle ki işte Tüketici hakları, kooperatifleşme, sivil haklar birçoğunu içerisinde barındırmış ve modern kurumlara gerçekten öncülük yapmış bir kurumumuzdur. Ben ahilik teşkilatının sadece bir kurduğumuz esnafı yardımlaşma locası gibi değerlendirmiyorum aynı zamanda medeniyetimizin en önemli ayırt edici özelliklerinden birisi olarak görüyorum” dedi.

Albikere.com ile Esnafımızı Desteklemek İstedik

Ahiliğin günümüzde de yaşatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek: “Biz yardımlaşmayı seven ve verdikçe arttığını düşünen bir milletiz. Bunu Avrupalılara söylediğimizde bize gülüyorlar, verdikçe azalması lazım artar mı diye. Biz buna inanıyoruz ve burada birçoğumuzda buna şahitlik etmiştir. Biz bir fakire, fukaraya yardım ettiğimizde malımızın, servetimizin, huzurumuzun artacağına inanan bir milletiz, buna iman ediyoruz. İnşallah bu düşünce her esnafımızda ilelebet kalacaktır diye ümit ediyorum. İşte ahilik de baktığımızda tarihi araştırmalara İslamiyet ve Türklüğün sentezini oluşturduğumuz bir teşkilat. Hem Orta Asya’dan gelirken getirdiğimiz bir kültürümüz hem de İslamiyet’le birleşince ahilik gibi inanılmaz bir kurum ortaya çıkıyor. Şuanda aslında biz bu kültürü Ticaret Odalarıyla yaşatmaya çalışıyoruz. Afyonkarahisar Ticaret Odası ve Afyonkarahisar Eğitim Vakfı ile beraber Afyonkarahisar’ın değeri olsun düşüncesiyle albikere.com adlı bir site kurduk. Burada esnaflarımız özellikle Afyon esnaflarının bütün Türkiye’ye ürünlerini satmasını hayal ettik. Bu iş için belki çok büyük paralar harcayamadık ama biz bir inançla yola çıktık. Bir toplantıyla da bunu duyurduk. Şu güne kadar geçen 4 aylık sürede sitemiz 800 bin lira gibi ciro yaptı. Bu rakamın 500 bini dışarıdan gelen gelir. Aynı zamanda 80 bin liraya yakın burs paramız birikti. Yapılan her alışveriş hem buradaki esnafımıza katkı sağlamakta hem de öğrencilerimize burs olarak geri dönmekte. Albikere.com aracılığıyla esnafımıza destek olmak bizleri ayrıca mutlu ediyor. Şuan sitemizde 500 esnafımızın mağazası var. Bu sayıyı artırmalıyız. Sayın Vekillerimizden de bu konuda destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Mahmut Emin Birliktir’e, yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen iş adamı Adnan Demirel’e, Yılın Kalfası Taner Gök’e, Yılın Çırağı Mustafa Candan’a Ahilik Kaftanı ve plaketi verilirken, Ahilik Haftası dolayısıyla Vali Gökmen Çiçek’e de Ahilik Kaftanı takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi