Vali Balkanlıoğlu, Frig Vadileri Bisiklet Turunun Startını Verdi.
 Vali Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Valiliği’nin destekleriyle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilen Frig Vadileri Bisiklet Turunun startını verdi.
Her yıl yapılması planlanan, bu yıl 27 ilden ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İran’dan toplamda yaklaşık 300 bisikletçinin katıldığı Frig Vadileri Bisiklet Turu, Hükümet konağı önünde Vali Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Kazım Çengelci ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve birçok vatandaşın katılımıyla başladı.
Bisiklet turunun başlatıldığı programda konuşan Vali Balkanlıoğlu; “Frig Vadisinde paha biçilmez en çok eserin Afyonkarahisar’da bulunduğu bilinmektedir. Frig Medeniyeti, Kral Midas ve Ezob gibi binlerce senedir bilinen çeşitli halk hikayelerine konu olan efsanevi krallık eserlerinin en fazlası ilimizde bulunmaktadır. Bu kültürü tabiri caizse yerinde yaşamak isteyen tüm bisikletçilerimizi kutluyor, kendilerine kazasız ve belasız yolculuklar diliyorum.      ”dedi.
Konuşmaların ardından Vali Balkanlıoğlu tarafından start verilmesiyle Frig Vadileri Bisiklet Turu kapsamında Uzunçarşıdan başlayan ve şehir içi turunun yapıldığı ilk etabın ardından tura katılan bisikletçiler Frig Vadisine yönelerek turlarına devam ettiler.
Bisiklet turunu başlatan Vali Balkanlıoğlu, Frig Vadileri Bisiklet turu hakkında detaylı bilgiler verirken; “Afyonkarahisar birbirinden güzel tarihi ve otantik değerlere sahiptir. Ancak bunu birçok Afyonkarahisar’lının bile bilmediğini, oraları gezip görmediğini müşahade ediyoruz. Bu eserlerin başında Frig Vadisi var. Bir birinden özgün son derece güzel, paha biçilmez eserlerin bulunduğu bu vadinin büyük bir kısmı Afyonkarahisar’dadır. İşlenmiş kayalar, anıtlar ve kral mezarları gibi birçok eserlerin bulunduğu bu güzel yeri birçok insan bilmiyor. Bu eserlerin tarihte kalması ve yok olması bizleri üzer ve bizler için büyük bir kayıp olur. Buraların tanıtılması, bilinmesi ve gezilmesi gerekiyor. Bunun için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan Frigküm isminde bir birliğimiz var. Bu birlik aracılığıyla da çeşitli etkinlikler yapılıyor. Türkiye’nin birçok vilayetinden 300’e yakın sporcu bu bisiklet turuna katılıyor. Hatta aralarında yut dışından bile gelenler var. En azından bu arkadaşlarımız Frig Vadisini gezecekler, oradaki eserleri görecekler ve kendileri gittikleri yerlerde anlatacaklar. Basın mensuplarımızın aracılığıyla da Türkiye’ye ve hatta yurt dışına bu güzellikler duyurulacaktır. Tabii ki bu organizasyon Afyonkarahisar’a büyük bir katkı sağlayacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.
Afyonkarahisar’ın daha birçok tarihi ve doğal güzelliklerin olduğunun altını çizen Vali Balkanlıoğlu; “Akdağ’ımız var, orada yılkı atları ve geyikler var. Ben dahi oraya gittiğimde gördüğüm manzara karşısında çok şaşırmıştım. Afyonkarahisar’ı kıraç ve yeşillikten yoksun bir yer olarak biliriz, fakat orada çok güzel ormanlar var, kanyonlar var. Bize de o kanyonlardan iki sefer geçmek nasip oldu. Bunun yanında birçok tarihi eserlerimiz var. Afyonkarahisar’da 19 adet site devleti kurulmuştur ve burada para basmışlardır. Roma İmparatorluğunun sonrasında kurulan Bizans İmparatorluğundan iki imparator bizim bugün Emirdağ sınırlarında kalan amoryum şehrinden gidip imparator olmuş. Çok zengin eserlerimizin bulunduğu Müzemiz, Afyon Kalemiz, Safranbolu evlerinden daha çok olan tarihi evlerimiz ve konaklarımız var. İşte bu değerlerimizin tanıtılması lazım. Bizlerde bu çaba içerisinde gerek Belediye Başkanlığımızca ve gerek Ticaret ve Sanayi odamızla birlikte önemli projelere imza atıyoruz. Afyonkarahisar’ın gizli kalmış eserlerini ve tarihi yönlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Genelde Türkiye’de yaşayan aşağı yukarı bütün insanlar Afyonkarahisar’dan gelip geçmiştir. Ama genelde teğet geçiyorlar. Bir şekilde burada gezdikleri zaman buradaki tarihi ve doğal güzellikleri gördüklerinde ‘Afyonkarahisar’ın böyle bir güzelliğinin olduğunu bilmiyorduk, buraları çok beğendik mutlaka buraların tanıtılması gerekir’ diyorlar. Tüm bunları söyleyenlerin arasında genel müdürler, milletvekilleri ve Bakanlarda bulunmaktadır. Hata buradaki güzellikleri görüp de kendi şehirlerine uygulamak isteyenler bile oldu. Bu nedenle burada ki güzellikleri tanıtmak adına bu organizasyonu düzenledik. Emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum.”dedi.
İki gün sürecek olan Frig Vadileri Bisiklet Turu aşağıdaki program dahilinde gerçekleştirilecektir.
       1.Gün : Cumartesi, 26 Nisan 2014
Çıkış                Uzun Çarşı Girişi (Saat 09:00)
Köyler             Beyyazı, Çıkrık, Doğanlar, Alanyurt, Kıyır,                                                           Eynehankuzviran
Kamp              Ayazini Köyü  
        2. Gün : Pazar, 27 Nisan 2014
Çıkış                Ayazini Köyü
1.Mola             Bayramaliler Köyü
2.Mola             Döğer Kasabası
3.Mola             İhsaniye Kasabası
4.Mola            Gazlıgöl Kasabası
Varış               Afyonkarahisar İl Merkezi -Akarçay 
Editör: Haber Merkezi