Vali Balkanlıoğlu Biyogaz İnşaatını İnceledi
Vali Balkanlıoğlu ve beraberindekiler, Afyonkarahisar için hem çevre kirliliğini önlemek, hem de Afyonkarahisar’ın enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak ve Türkiye’de ilk olması itibariyle ayrı bir önem arz eden Afyon Biyogaz Enerji Santrali İnşaatını yerinde incelediler.
Vali Balkanlıoğlu’nun Afyon Biyogaz Enerji Santrali inşaatını incelemelerine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Müdürleri ve şirket ortakları eşlik ettiler.
İnceleme sırasında Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yurter tesis hakkında bilgiler verdi. Yurter;”2013 Yılının Nisan ayında temeli atılan Biogaz ve Enerji Üretim tesisimiz kuruluşunda 4.2 megavat saatlik bir enerji üretmek üzere planlanmıştır. Geçen zaman dilimi içerisinde yatırımımızın % 95’i tamamlanmış ve muhtemelen de Mayıs ayı itibariyle deneme üretimine başlayacaktır. Bu tesiste ilk önce günde 300 ton tavuk gübresi işlenecek daha sonraki zaman diliminde yapılacak olan yatırımla hem enerji miktarı, hem de gübre tüketim miktarı artacaktır. Ana gayemiz öncelikli olarak şirket ortağımız olan tavuk işletmelerinin günlük dışarı atmak zorunda kaldıkları tavuk gübresinin işlenerek hem elektrik enerjisi, hem de tarım da kullanılabilir gübre haline getirilmesi ile ilgili olan bir projedir. Aslında bu tip projelere gerek şehrimizde, gerekse ülkemizde çok ihtiyaç bulunmaktadır. Ülkenin toplam enerji üretiminin yıllık 55 Milyar Dolarlık kısmı ithal kaynaklardan sağlandığı malumdur. Bu kapsamda değerlendirildiğinde hem çevresel atıkların değerlendirilmesi, hem enerji ihtiyacının sağlanması adına son derece önem arz eden bir yatırımdır bu tesisler. Bizim haricimizdeki işletme sahiplerinin de en kısa sürede hem çevreye verilen bu zararın ortadan kaldırılması, hem de ülkenin enerji ihtiyacının karşılanması adına yapılması gerektiğine inanıyoruz. İşletmemizde her biri 5 bin metreküp kapasitede olan 4 tane dajestre adı verdiğimiz ilk işleme üniteleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra da her biri 2500 M3 ihtiva eden biogaz depolama ünitelerimiz bulunmaktadır. Bu ünitelerin üretmiş olduğu biogaz diğer gazlardan arındırılmış hale getirilen metanı her biri 1,7 megawatt güce sahip olan sırf bu amaç için üretilmiş özel jeneratörlerde yakılmak suretiyle elektrik enerjisini dönüştürülecektir. dedi.
 
Afyonkarahisar’a böylesine önemli bir yatrımın yapılması Afyonkarahisar’lı hemşerilerimiz ve bizler için mutluluk vesilesidir, diyen Vali Balkanlıoğlu; ’’Kendi alanında bu denli büyük ve önemli bir tesis ülkemizde ve hatta dünyada bir eşi daha görülmemiştir. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, proje sahiplerini de yürekten kutluyorum. Daha az maliyetle elektrik kullanmak ve bazı çevre kirliliklerinin önüne geçilmesinde büyük bir katkı sağlayacağına inandığım Afyon Biyogaz Enerji Santrali’nin yapılmasında sayısız fayda görüyorum. Tarımımıza da önemli katkılar sağlayacak olan bu projenin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, Afyonkarahisar için hayırlı uğurlu olmasını dilerim.’’dedi.
 
Vali Balkanlıoğlu ve beraberindekilere tesisteki incelemeleri sırasında teknik elemanlar tarafından tesisle ilgili detaylı bilgiler verildi.
Editör: Haber Merkezi