Uysal, Demireli’n yaş gününde
Demokrat Parti Genel Başkan Gültekin Uysal ve Başkanlık Divanı üyeleri, 88 yaşına giren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i evinde ziyaret ederek, yaş gününü kutladı.
Güniz Sokak'taki evinde 88. yaş günü dolayısıyla tebrikleri kabul eden Süleyman Demirel, eski dostlarıyla da bu vesileyle bir araya geldi. Birçok siyasetçinin ve yabancı devlet adamlarının da telefonla arayarak yeni yaşını kutladığı Süleyman Demirel'in evi ziyaretçi akınına uğradı.
Demokrat Partililerin ve eski bakanların ziyaret ettiği Demirel'in evinde ayrıca kendisi için bir de pasta kesildi.
Demirel, ziyaret sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan arasında yaşanan 'çift başlılık' tartışmaları ile ilgili olarak "Başbakan'ın ve Cumhurbaşkanı'nın yetkileri, sorumlulukları çok iyi ayırt edilmemişse, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yetki tartışması olur. Çok büyütülecek bir mesele değildir" dedi.
Demirel, ülkenin iyi yönetilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi;
"Yalnız bizim ülkemizde değil, başka ülkelerde de olur. Onun içindir ki sistemi, bu tartışmaları asgariye indirmek bakımından düzeltmek çabaları hep her yerde vardır; Başkanlık sistemi düşünceleri, yarı başkanlık sistemi düşünceleri… Mühim olan mesele, bir ülkenin iyi yönetilmesidir. Bir ülke kurumlarıyla beraber, o kurumların yönetimleriyle beraber eğer iyi idare ediliyorsa bunlar asgaridir. Sanıyorum ki, hem Cumhurbaşkanı'nın hem Başbakan'ın Türkiye'de bunları bilecek kadar bilgi sahibi olması lazım. Ben telaşlanmıyorum.
Aranan şey bir ülkenin daha iyi idaresidir. Bir ülkenin daha iyi idaresi için kimin ne fikri varsa söylemelidir. Hele Türkiye gibi bir ülkede. Türkiye bugün yönetilebiliyor mu? Yönetilemiyor. Türkiye yönetiliyor da, bu sokağın hali ne? Bu ülkenin dağındaki, taşındaki görülen hal ne? Bu dökülen kanlar ne? Yönetilemiyor. Daha iyi yönetilmesi için ne yapmak lazım hususunda kim ne biliyorsa söylemelidir. Hem bir taraftan ‘konuşun' deniliyor, hem bir taraftan da konuşulanlara kızılıyor. Olmaz. Herkes konuşsun, fikrini söylesin.''
Bir milletin bayramını kutlamak için ne izne ne de teminata ihtiyacı olduğunu belirten Demirel, şöyle devam etti:
''Bu bayram milli bayramdır, dini bayramdır. Hangi çeşitli bayram olursa olsun, bayramını coşkuyla kutlayabilmeli. Birbirine sarılarak kutlayabilmeli, birbiriyle dövüşerek değil. Bunun ortamını oluşturmak siyasetçilere düşer. Eğer bir ülkede bayram kutlanamıyorsa, eğer bir ülkede insanlar ellerine bayrak alıp sokaklarda yürüyemiyorsa veya saygı duyulan yerlere gidip çelenk koyamıyorsa, gerginlik yaratılıyor demektir. Bence bunlar halkı tedirgin eden şeylerdir. Bırakın halk özgür olsun. Bütün bu tehditleri, limitasyonları kaldırması lazım; siyasetin kaldırması lazım."
Editör: Haber Merkezi