Üstat Küçükkurt AKÜ’de anıldı
Kocatepe Gazetesi’nin ve Afyon Kocatepe Üniversitesi kurucularından İbrahim Küçükkurt, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle yâd edildi. Programda Küçükkurt’un haklı ve mazlumun yanında olduğu vurgulandı.
Kocatepe Gazetesi’ni, kardeşi merhum Şükrü Küçükkurt ile birlikte kuran, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin de kurulmasına öncülük eden merhum İbrahim Küçükkurt, Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikle yâd edildi. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma programına Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile çok sayıda davetli katıldı.
Merhum Gazeteci İbrahim Küçükkurt’u Anma Programı’nda konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Küçükkurt’un takdire şayan icraatlar yaptığını belirtti. Solak, “30 Aralık 2011 tarihinde aramızdan ayrılarak Hakk’ın rahmetine kavuşan çok değerli büyüğümüz, ağabeyimiz İbrahim Küçükkurt’a yâd etmenin ilimizde, üniversitemizde ve bizlerde bıraktığı izleri bir kez daha hatırlamanın ve aile fertlerine verdiğimiz sözü yerine getirmenin büyük mutluluğu içindeyim. İbrahim Ağabeyimiz için koca bir ömrü birkaç cümleye sığdırmak, anlatmak elbette mümkün değildir. Ancak, kurucuları arasında yer aldığı Kocatepe Gazetesi’nin yaklaşık yarım asırdır yayın hayatı sürdürdüğünü, Afyonkarahisar’a yazılı basın alanındaki hizmetlerini, katkılarını hep takdirle karşılıyoruz. İbrahim Ağabey, engin hafızasını, alanındaki hizmetlerini hep takdirle karşıladık. Kendine özgü renkli kişiliği, pratik zekası ile her zaman andığımız, anacağımız büyüğümüz olarak kalacaktır” dedi.
Solak, merhum İbrahim Küçükkurt’a ihtiyaç duyulan her an danıştıklarını hatırlatarak kendisine Fahri Doktora unvanı verildiğini vurguladı. Solak, “Merhum büyüğümüz, ilimizin tarihine, geçmişine ve Cumhuriyet dönemine ilişkin engin bilgi sahibi olması nedeniyle ihtiyaç duyduğumuz konularda hep danıştığımız, zaman zaman bilgisine başvurduğumuz kişi olmuştur. Başta Afyonkarahisar Kütüğü, Afyon Mutfağı, Anılarda Afyonkarahisar adlı üniversitemizin yayınladığı klasik eserler olmak üzere bazı eserlerimizde de doğrudan danışmanlık görevinde bulunmuştur. İbrahim Ağabey’in, ilimizde üniversitemizin kurulmasında ve gelişmesinde ne denli yoğun mesai harcadığını, gayret ve emeklerini hepimiz iyi biliyoruz. Bu gayretleri nedeniyle 14 Ekim 2004 tarihinde kendisi, Fahri Doktora payesiyle şereflendirilmiştir. Üniversitemize kuruluş süresinde ve sonrasında, gelişiminde çok önemli katkılar sağlayan büyüğümüzü, kardeşleri merhum Şükrü Küçükkurt’u ve emeği geçen diğer büyüklerimizi bir kez daha rahmetle anmayı bir görev olarak kabul ediyoruz. Merhum büyüğümüz, ağabeyimiz İbrahim Küçükkurt’un üniversitemize yapmış olduğumuz katkıları daima hatırlayacağız. Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diler bu anma toplantısına katılan siz değerli konuklarımıza saygılar sunarım” diye konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise merhum İbrahim Küçükkurt’un doğru bildiği sözü sakınmadığını kaydetti. Çoban, bu özelliği ile zaman zaman siyasilerle karşı karşıya geldiğini hatırlatarak, kendi dönemlerinde böyle bir durumun olmadığına dikkat çekti. Çoban, “Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin vefa dolu Rektörü’nün ve çalışanlarının bu güzel ve anlamlı toplantıyı düzenlemesinden duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerime başlıyorum. Bizler de tabii bu şehrin insanı olarak, yıllarca siyasetle ilgilenen bir insan olarak sürekli basın mensuplarıyla, basına emek veren, güç veren değerli büyüklerimizle, yaşıttaşlarımızla, diğerleriyle her zaman birlikte olduk. Bir yıl önce kaybettiğimiz rahmetli İbrahim Ağabeyimiz de gerçekten Afyonkarahisar basın hayatında eşinin de güzel ve özet olarak ‘kelimelerin anlatmaya yetmediği’ şeklinde ifade ettiği şekliyle, gerçekten o hafızasıyla daima bizlerin de istifade ettiği bir insan olmuştur” ifadelerini kullandı.
Başkan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Afyonkarahisar için doğru bildiği ne varsa, bu doğru bildiğini ifade etmekten, doğru bildiğini ifade etmekten çekinmemiştir. O yüzden de belki yaşadığı müddet boyunca, defalarca, çeşitli dönemlerde gerek milletvekilleriyle, gerek siyasi parti milletvekilleriyle, gerekse de belediye başkanlarıyla mutlaka anlaşmazlığa düştüğü noktalar da olmuştur. Bu, doğruyu sürekli ifade etme alışkanlığından dolayı. Allah’a hamdolsun bizim dönemimizde yaklaşık 3 buçuk yıl civarında bir birlikteliğimiz oldu. Biz kendisinden hep istifade ettik. Kesinlikle böyle bir anlaşmazlığımız, çekişmemiz asla söz konusu olmadı. Memleketimizin böyle doğruyu ifade eden kim bundan zarar görecek diye düşünmeden ifade edilebilmesinden yana olan insanlara ihtiyacımız var. Kurucusu olduğu üniversitemizi bu anlamlı toplantıyı yapması dolayısıyla tebrik ediyorum.”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da merhum İbrahim Küçükkurt’un Afyonkarahisar için çok önemli bir değer olduğunu söyledi. Küçükkurt’la zaman zaman sohbet ettiğini belirten Balkanlıoğlu, “Ben Afyonkarahisar’a atanalı 2 sene oldu. Geldiğim anda tanıdığım ilk şahsiyetlerden birisi de rahmetli İbrahim Küçükkurt’tu. Dönem dönem ziyaret ettik, o geldi. Sürekli bize yol gösterirdi, yön gösterirdi. Vizyon sahibi bir insandı. Kaybı Afyonkarahisar için bir eksiklik. Doğru bildiğini söylemek huyu vardı. Bazı insanlar da buna bozulurlardı” dedi.
Küçükkurt’un vefatından birkaç gün önce karşılaştıklarını anımsatan Balkanlıoğlu, “Ölümü benim için büyük sürpriz olmuştu. Sevgili eşiyle birlikte evliliklerinin 50’nci yılı nedeniyle bir oteldeydiler, sohbet ettik. Turizmin gelişmesi için görüşlerini aktardı. Sonra bir duyduk ki 3-4 gün sonra rahmetli oldu. Aklı başında, engin dinamizmi, sağlığı da yerindeydi. O yaşta insanları hatırlıyorum. İnsan yaşlandıkça akıl-dimağ yıpranıyor. İnsan belki yolunu, yönünü şaşıracak durumda oluyor. Hafızası dimdik duruyordu. Büyük insandı. Afyonkarahisar’a bir üniversite kazandırdı. Bölgesine emsal teşkil edecek bir üniversite. 37 bin öğrenci, 1000’in üzerinde akademisyeni var. Hayırlı bir yol açmış. Türkiye’nin ilk özel bankalarından birini Afyonkarahisar’da kurmuştu. Önder ve örnek olmuş büyük bir şahsiyetti” şeklinde konuştu.
İbrahim Küçükkurt’un 50 yıllık hayat arkadaşı Neriman Küçükkurt da duygusal bir konuşma yaparken, etkinlik, Merhum Gazeteci İbrahim Küçükkurt’u Anma Paneli ile devam etti. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu’nun yönettiği panelde AKÜ’nün kurucu rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı tarafından Küçükkurt'un üniversite ve eğitim hayatına olan katkıları, AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya tarafından Küçükkurt'un Afyonkarahisar'ın sosyal hayatına katkıları, gazeteci-yazar İbrahim Yüksel tarafından da Küçükkurt'un basın hayatına katkıları dile getirildi.
 
 
Editör: Haber Merkezi