Ustalık Telafi Programı, işçiye ve işverene ne kazandırır?

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetlerinden sorumlu Şube Müdürü Mustafa Günay, Ustalık Telafi Programının esas amacının çalışanlara belge kazandırmak olduğunu dile getirdi.

Ustalık Telafi Programıyla çalışanlara belge kazandırırken, işverene de asgari ücretin yarısı kadar nakdi destek verildiğini belirten Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Günay, Ustalık Telafi Programının 33 alanda ve 183 dalda düzenlendiğini söyledi.

USTALIK TELAFİ PROGRAMI’NA KİMLER KATILABİLİR?

Ustalık Telafi Programı hakkında geniş bilgiler veren Günay; “Ustalık Telafi Programı, 33 Alan, 183 dalda, en fazla 27 haftalık bir eğitim süresi olan programdır. Bu programa lise mezunu veya üniversite mezunu çalışanlar katılabilir. Programda yaş sınırı ve kişi sınırı yoktur. Eğitimler çalışanlara kendi işyerlerinde verilecek olup eğitim sonunda yapılacak beceri sınavını geçenlere Ustalık Belgesi veriliyor” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetlerinden sorumlu Şube Müdürü Mustafa Günay, Ustalık Telafi Programı sürecinin nasıl işlediği hakkında da şu bilgileri verdi;
Öncelikle işyerinde bulunan çalışan sayısına bakılır. Eğer iş yerinin çalışan sayısı 50 kişiden fazla ise işyeri ile Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında protokol imzalanır. Ancak çalışan sayısının 50 kişiden az olması durumunda protokole ihtiyaç duyulmaz, çalışanlar programa doğrudan kayıt olabilirler.

Eğitim sürecinde, çalışanın her türlü kontrolü ve takibi ilgili okulumuz tarafından yapılmaktadır.

EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Eğitimin çalışanlara ve işverenlere ayrı ayrı avantajlar sağladığına işaret eden Mustafa Günay, şunları söyledi;

“Eğitimlerde, işverenin hesabına her kursiyer için program süresince her ay net asgari ücretin yarısı kadar devlet desteği verilir. Bu destek çalışan kişi programı iş bırakma, sağlık vb. sebeplerle tamamlayamasa bile kesinlikle işletmeden geri alınmaz. Devlet desteği çalışana değil işverene ödenmektedir. Aynı zamanda, programı tamamlayan çalışanın Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesinin (MYK) 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen, söz konusu programla vereceğimiz ustalık belgesi ömür boyu geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren, MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olacaktır.

Bunun yanında, Ustalık Telafi Programı sayesinde çalışanların mesleki tecrübelerini ölçme ve değerlendirme olanağı sağlanır. Programın temel amacı çalışanların mesleki niteliklerini geliştirmek ve ustalık seviyesinde belgelendirmektir.

Programın en önemli noktası, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) zorunluluğundan sürekli muafiyet alabilme imkânı sağlamasıdır. Program sonunda verilecek ustalık belgesinin Europass özelliği vardır. Bu özellik çalışanlara uluslararası çalışma yetkinliği verir.

Programa kayıt olan çalışanların iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları okul tarafından yapılmaktadır. İş güvenliği açısından işverenler, çalışanların iş kazası ve meslek hastalıkları riskine karşı kanuni olarak güvence altına alınmış olunur.

Çalışan normal işini yaparken bu programa dâhil olacağından, işverenler iş gücü kaybı da yaşamazlar.

Personelin işten ayrılması ve sınavdan geçememesi işverenin aldığı teşviki etkilemez. Yeni işe giren personeller her zaman programa dâhil edilebilir. Bu program sadece yeni alınacak personelleri değil, mevcuttaki tüm personelleri kapsamaktadır.

POGRAMA BAŞVURU NOKTALARI;

Şube Müdürü Mustafa Günay; söz konusu programa dahil olmak isteyen çalışanların veya işletmelerin “Afyonkarahisar merkezde organize sanayi bölgesinde bulunan Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine veya Mesleki Eğitim Merkezine, ilçelerde ise eğer varsa Mesleki Eğitim Merkezlerine yoksa Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden herhangi birisine başvurulmalarının yeterli olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi