Ürün:”300 nüfuslu belde var, düzenleme şart”
‘’Afyonkarahisar’da nüfusu 3 bine yakın köy olduğu gibi 300 olan belde belediyesi de vardır. Bunlara bir düzenleme getirilmesi şarttır”
 
Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, nüfusu belli bir sayının altında kalan belde ve ilçelerin kapatılacağı tartışmaları ile ilgili olarak, “Bugün geldiğimiz noktada Afyonkarahisar’da nüfusu 3 bine yakın köy olduğu gibi 300 olan belde belediyesi de vardır. Bunlara bir düzenleme getirilmesi şarttır” dedi.
Ürün, Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Afyonkarahisar Şubesi Olağan Genel Kurulu’na katıldı.
Ürün burada yaptığı konuşmada medyada yer alan mahalle muhtarlıklarının kapatılarak, köy muhtarlıklarının devam edeceği yönündeki haberlerle ilgili olarak konunun AK Parti Yürütme Kurulu’nda görüşüldüğünü bildirdi.
Kanun tasarısı oluşmadan net bir yorum yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Ürün, kanunların tasarı ya da teklif halinden Resmi Gazete’de yayınlanıncaya kadar geçen sürede bir takım değişikliklere uğrayabildiğini belirtti.
Ürün, şöyle konuştu:
“Belediyelerimiz ve muhtarlarımız ile ilgili bir değişiklik çalışması var. Mahiyeti konusunda tam bir bilgiye sahip olmamakla birlikte 23 Nisan resepsiyonunda Yerel Yönetimlerden Sorumlu Sayın Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’den dinlediğim kadarıyla bu konudaki çalışma şu an için AK Parti Yürütme Kurulu’nda görüşülüyor. Bu kısım bittikten sonra tasarı oradan hükümete gelecek oradan da TBMM’ye gelecek. Bir kanun tasarısı konuşulmaya başladığından TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ardından Cumhurbaşkanınca onaylanması ve Resmi Gazete’de yayınlanmasına kadar pek çok değişikliğe uğramaktadır.”
-300 nüfuslu belde belediyesi, 3 bin nüfuslu köy var
Ürün, nüfusu belli bir sayının altında kalan belde belediyelerinin kapatılacağı yönündeki iddialar ile ilgili olarak ise gelinen noktada, pek çok belediyenin aldıkları pay ile belediyeyi idare etmede ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.
Ürün, “Afyonkarahisar’ın 107 tane belediyesi var. En son milletvekili sıfatıyla bir belediyenin düzenlediği şenliğe katıldım. Bu festivalde bir belediye başkanı kendinden önceki belediye başkanı eleştirirken ve kendi başarısını anlatırken şu cümleyi kullanıyor: Kaloriferleri yanmayan belediye binasından kaloriferleri yanan belediye binasına geçtik. Merak ettim ve öğrendim ve bu belediye binasının topu topu 3 odadan oluştuğunu öğrendim. Bir kat kaloriferi koymuşlar, daha önceki belediye başkanı bunu yakamamış, şimdiki ise yakmış. 4 torba kömür alamayacak kadar acze düşürülmüş belediye olsa ne yazar olmasa ne yazar. Öte yandan bir belediye başkanlığımızda kalan nüfus 300 olmuş. Sadece 10 biner küsur seçmen var Cumhuriyet ve Dumlupınar mahallerinde. Öbür tarafta ise nüfusu 300 olan bir beldeden bahsediyoruz ki burada yaşayanların çoğu emekli. Belediyeler nüfuslarına göre pay alıyor. Bu beldelerde brüt olarak kişi başına 22 TL pay alıyorlar. Sonuç olarak ortaya çıkan rakamla belediyenin ihtiyaçları karşılanmıyor. Şu an için konuşulan bir nokta var ki köyleri ile birlikte nüfusu 10 binin altında olan ilçelerin lav edilmesi söz konusudur. Artık bir köyün belde olabilmesi için nüfusunun 5 bin olması gerekiyor. Mesela İscehisar’a bağlı Karaağaç köyü var ki nüfusu şu an için 3 bine yakın. Ama yine de köy çünkü 5 bin sınırı var. Köy muhtarlarının kalacağı mahalle muhtarlarının ise gideceği yönündeki iddialar şu an için net değil” diye konuştu.
Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz ise konuşmasında dernek olarak devlet ile halk arasında bir köprü görevi gördüklerini belirterek, halkın sıkıntılarının başta belediyeler olmak üzere gerekli mercilere ilettiklerini söyledi.
Bir sivil toplum kuruluşu olarak her zaman Afyonkarahisar halkının çıkarları için çaba sarf ettiklerini ifade eden Akagündüz, yeni oluşacak yönetimin çalışmalarının artarak devam edeceğini bildirdi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise konuşmasında belediye icraatlarını anlatarak 3 yılda pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, bunlarında başında ise Afyonkarahisar’ın çok uzun yıllardır değişmemiş ve sağlıksız durumda bulunan su şebekesinin yenilenmesi olduğunu ifade etti. Çoban, belediye olarak muhtarlarla her zaman işbirliği içinde olduklarını anlatarak, Afyonkarahisar Belediyesi’nin son 3 yıldaki hizmetlerinin en büyük şahitlerinin muhtarlar olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından tek liste olarak yapılan seçimde Akagündüz, yeniden Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Afyonkarahisar Şube Başkanlığına seçildi.
Genel Kurul’a AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz,  Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bülent Eser, MHP İl Başkanı Aziz Aslan ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi