ÜRÜN, “MECLİS ‘KART’A EL KOYDU”
Bankaların müşterilerinden çeşitli adlarla yaptığı kesintiler için Meclis’te komisyon kuruldu. Alt Komisyon Başkanı Halil Ürün, bankaların kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti başta olmak üzere çeşitli adlar altında aldıkları faizlerin tartışmalı olduğuna kaydetti. Ürün, Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile çeşitli bankaların yöneticilerini ve tüketici derneklerini TBMM’ye davet edeceklerini dile getirirken, “uygulamaların yasal altyapısını ve dünya örneklerini de inceledikten sonra bir rapor hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sunacağız” dedi. Komisyon, kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti gibi işlemlerde bankaların aldığı ücret, komisyon ve faizin yasal olup olmadığını inceleyecek
TBMM, kredi kartı aidatı, bankaların aldığı hesap işletim ücretleri, kredi yapılandırma, komisyon ve faizlerle ilgili şikayetlerin binleri aşması üzerine inceleme başlattı. TBMM Dilekçe Komisyonu, kredi kartları aidatları ve bankaların aldığı işlem ücret kalemlerini tek tek belirlemek ve bunların yasal olup olmadığına karar vermek amacıyla bir “Kredi Kartları İnceleme Alt Komisyonu” kurdu. Dünyadaki bankacılık uygulamalarını da gözden geçirecek olan Alt Komisyon, Türkiye’deki bankalarla karşılaştırma yapacak. Alt Komisyon bu konuda ABD ve İspanya örnekleri üzerinde duracak.
Bankaların “kredi kartını” teşvik eden uygulamaları, bu imkandan yararlanamayan ancak altından kalkamayan vatandaşları intihara veya ailelerin dağılmasına kadar götürürken, TBMM, bankaların basit işlem ücretleriyle topladıkları milyonlarca lirayı araştırma kararı aldı.
TBMM Dilekçe Komisyonu’na kredi kartı aidatı, yıllık hesap işletim ücreti konusundaki şikayetlerin binleri aşması üzerine harekete geçerek, kurduğu bir alt komisyonla bu ücretlerin yasal dayanağını belirleyecek. Tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçen alt komisyon, kart aidatı ve yıllık hesap işletim ücreti başta olmak üzere bankaların müşterilerden aldığı benzer tüm ücretleri masaya yatıracak. Bankacılık mevzuatını mercek altına alan komisyon, kredi kartı aidatı ve benzeri adla tüketiciden alınan ücretlerle ilgili 5 ülke mevzuatını inceleyecek. Araştırma sürecinde ABD, Almanya, Avusturya, Kanada ve İspanya’daki bankacılık sistemi de mercek altına alınacak. ABD bankaları ‘iyi örnek’, İspanya bankaları ise ‘kötü örnek’ olarak incelenecek.
Bankacıları da dinleyecek
Alt Komisyon çalışmaları sırasında şikâyetçi tüketiciler, tüketici dernekleri ve bankaları da dinleyecek. Alt Komisyon Başkanı Halil Ürün, bankaların kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti başta olmak üzere çeşitli adlar altında aldıkları faizlerin tartışmalı olduğuna kaydetti. Ürün, Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile çeşitli bankaların yöneticilerini ve tüketici derneklerini TBMM’ye davet edeceklerini dile getirirken, “uygulamaların yasal altyapısını ve dünya örneklerini de inceledikten sonra bir rapor hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sunacağız” dedi.
Editör: Haber Merkezi