Uran: “FETÖ gidiyor, başka cemaatler geliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi 24’üncü Dönem Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Adana’nın Aladağ ilçesinde bir cemaate ait yurtta çıkan yangını hatırlatarak “FETÖ cemaati 1000’e yakın yurt yapmış. FETÖ gidiyor, başkası geliyor. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde böyle tabloların olmaması lazım. Paralar Saray’a, Bakanlar’a oluk oluk akıyor, bu memleketin gariban çocuklarına yurt açılmıyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi 24’üncü Dönem Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Adana’nın Aladağ ilçesinde meydana gelen öğrenci yurdu yangınında hayatını kaybeden öğrenci anarak konuşmasına başlayan Umut Oran, “Dün akşamki olay akıl almaz bir durum. 12 canımızın hayatını kaybetmesi kabul edilebilir bir şey değil. Bu olay, kaçak ve yasal olmayan bir şekilde yapılan tarikat yurdu, cemaat yurdunda yaşandı. Bunlara göz yuman, bunları teşvik eden bir iktidar var. İktidarın görevi öncelikle vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamalıdır. Kendileri yurt yapmaları gerekirken bunu tarikatlere ve cemaatlere bırakıyor. FETÖ cemaati 1000’e yakın yurt yapmış. FETÖ gidiyor, başkası geliyor. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde böyle tabloların olmaması lazım. Paralar Saray’a, Bakanlar’a oluk oluk akıyor, bu memleketin gariban çocuklarına yurt açılmıyor. Açılan yurtlarda da her gün başka bir skandalla karşılaşıyoruz. Devletin açtığı yurtlar da tepeden tırnağa gözden geçirilmeli” dedi.
SORUNU ÇÖZMÜYOR, YURTLARI TESLİM EDİYOR
Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadronun bundan 91 yıl önce tekke ve zaviyelerle ilgili kapatma kararı aldığını söyleyen Umut Oran, “91 yıl önce Tekke ve Zaviyeler’in kapatılması kararı alınmışken, bugün yurtları tarikatler ve cemaatler açıyor. Yurt yapmaya bütçe ayırmayan iktidar, kaynakları lüks konut yapmaya aktarıyor. Şu anda 2 milyondan fazla lüks konut stoğu var. Hükümet bu konutların satılması için çarşaf çarşaf ilan verdiriyor. Faizler yok, vadeler sonsuz. Bunu teşvik eden hükümet bizim çocuklarımızın yurt sorunlarını çözmüyor. Çözmediği gibi bunu yasadışı tarikat ve cemaat gibi örgütlere teslim ediyor.
Hiçbir sorunumuzun çözülmediğini görüyoruz. İktidar, sorunları çözmeli. Laf üretiliyor, dünyaya kafa tutuluyor. Kendi ülkende adaleti sağlayamıyorsun, Suriye’de adaleti sağlayana kadar buradayım, diyorsun. Hakikaten gülerler. Dışarıdan gülüyorlar. ‘Dolar dolsa ne olur, dolmasa ne olur’, bir Başbakan’ın diyeceği laf mı bu?” ifadelerini kullandı.
AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER LİGİNE GİDİYORUZ
“Türkiye, az gelişmiş ülkeler ligine doğru ilerliyor” diyen Oran, şu ifadelere yer verdi:
“Adana’da yaşanan olay, Soma’daki maden kazası nerede oluyor? Az gelişmiş ülkelerde oluyor. Sorumlu yok, suçlu yok. Bu olayları unutuyoruz. Bunların bu şekilde devam etmemesi gerekiyor. Aslında Türkiye’de iktidar ve hükümet krizi var. Türkiye’de siyasi kriz var. Bu iktidar, bu hükümet Türkiye’yi yönetemiyor. Hem yönetemiyorsun, hem de Başkan olayım diyorsun. Türkiye, az gelişmiş ülkelerin yaşadığı tabloyu yaşıyor. İnsani Gelişmişlik Endeksi’nin ilk 20’sindeki 19 ülkede Başkanlık Sistemi yok. En alttaki 20 ülkenin de 18’inde Başkanlık ya da Yarı Başkanlık Sistemi var. Daha iyi yaşanacak bir Türkiye var. Cumhuriyet Halk Partililer olarak, Cumhuriyet’in daha ileri gitmesini istiyoruz. Rejim sorunu yoktur, Cumhuriyet’in değerlerinden ve demokrasiden uzaklaşma sorunu vardır. Cumhuriyet Halk Partililer olarak, Atatürk’ün bu emanetine ve eserine sahip olan bizler, Cumhuriyet’i daha iyi noktalara taşıyacağız.”
“ÜLKEMİZ ÖLÜMLER ÜLKESİNE DÖNÜŞTÜ”
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan da Adana’daki öğrenci yurdunda meydana gelen yangında sorumluların ceza alması gerektiğini söyledi. Demirkırkan, “Ülkemiz ölüm ve katliamlar ülkesine dönüştü. Bizi çekemeyen dış güçler yüzünden tüm komşularla savaşıyoruz, AB yüzünden göçükler yaşıyoruz, ABD yüzünden yangınlar çıkıyor. Bizim kabahatimiz yok. Bu yangın bizim için çok önemli. Birincisi bu yangında birilerine emanet edilmiş 12 çocuğumuzu kaybettik. İkincisi yangının çıktığı mekan bir cemaat yurdu. Cemaat yurtlarını ne kadar çok konuştuğumuzun farkında mısınız? Taciz, tecavüz, Yangın. Eğer hükümet küçük kızları tecavüzcüsüyle evlendirmek için uğraştığı kadar , bu çocuklarımızın güvenliği için uğraşsaydı bu kadar çocuğumuz o yurtta yanarak can vermezdi. Tüzel kişilikler ve şahıslar ilkokul ve ortaokul seviyesinde yurtlar ya da bu tür evler açamazlar. Yani bu evin veya yurdun, adı ne ise açılması asla mümkün değildir” dedi.
CHP, ÖZEL YURTLARIN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ
Bu tür yurtların yasadışı olduğunun altını çizen Demirkırkan, “Ortaokul seviyesinde cemaat yurdu açmak yasak iken, yasadaki boşluklardan yararlanıp, idarecilerimizin de göz yummasıyla her tarafı cemaat yurdu ile döşeyenler, yasa dışı olan bu yurdu denetlemeyenler, devletin denetimi ve kontrolü altında yurt açmayıp fakir köy çocuklarını derme çatma yerlerde kalmaya zorlayan idareciler bu ölümlerin baş suçlularıdır. Üniversiteli öğrencilerin bile çok azı devlet yurtlarına yerleşebilirken, emekliler ve dar gelirliler  evsizken, TOKİ lüks konut ve villa yapıyor, CHP özel yurtların denetlenebilmesi için Meclis Araştırma Komisyonu açılması istemi  nisan ayında meclise sunuyor, AKP’nin oylarıyla reddediliyor. Şimdi Ensar olayında olduğu gibi Yangınla ilgili yayın yasağı geliyor. Soruşturmanın sonucunu bekliyoruz. Korkarım ki yine her şey kılıfına uydurulacak, bir günah keçisi bulunacak, olayın üstü örtülecek. Kader, denilecek, ‘fıtratımızda var’ denilecek, giden canlarımız unutulacak” şeklinde konuştu.
ESNAF, SİFTAH YAPMADAN KEPENK KAPATIYOR
Türkiye’nin ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Demirkırkan, “15 Temmuz öncesi başlayan köklü firmalarımızdaki iflas ertelemelere, OHAL sonrası kapanan işyerleri eklendi.  Komşularımızla bozduğumuz iyi ilişkiler nedeniyle 4  milyar TL ciroya sahip, 100 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan yumurtacılık sektörümüzde ciddi kriz yaşanıyor. Yumurtacılık sektöründe ihracatı Ekim ayında yüzde 25.1 gerileme gösterdi. Esnafımız siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Önceden kiralık dükkan bulunamayan Ambaryolu ve Kurtuluş Caddesi’nde kiralık dükkan dolu. Açılan dükkanlar çok kısa sürede kapanıyor” dedi.
İŞTE İSRAFIN FOTOĞRAFI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın israf konusunu gündeme getirdiğini hatırlatan Demirkırkan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanı 2012 yılında AKP İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada ‘Artık memurlarımızı 2-3 arabası var, 2 değil 3 olsun keşke” diyordu. Bugün “Her evin önünde 3 araba duruyor. Bu israftır’ diyor. Ben size israfı anlatayım. Kendisi harcamaları Danıştay tarafından kısmen denetlenebilen 1250 odalı sarayda oturuyor. Sarayın aylık ısıtma gideri için 266 bin 666 TL,  aylık elektrik faturası için 806 bin TL. taşıtların akaryakıt ve yağ alımları için yıllık 4 milyon 330 bin, su giderleri için ise 3 milyon 2 bin 878 TL  harcanmış. Ben size israfın resmini göstereyim. Burası Afyon. İmaret Camisi önü. Bunlar da  bakan arabaları.”
 
 
 
Editör: Haber Merkezi