Üniversitede İkinci Öğretim Öğrencisinin Hukuk Zaferi

Emirdağ Belediyesi'nde vezne memuru olarak çalışan Orhan Güllü, 2014-2015 öğretim yılında iki yıllık AKÜ Emirdağ Meslek Yüksekokulu Yapı Denetim Bölümü'nde ikinci öğretime kaydoldu. İlk yıl derslerini sorunsuz takip edebilen Orhan Güllü, ikinci yılın ilk döneminde ders saatinin mesai saatine denk gelmesi dolayısıyla 'Çelik Yapılar' dersinden devamsızlıktan kaldı. İkinci dönem de 8 dersten benzer nedenle geçemeyen Orhan Güllü, konuyu yargıya taşıdı. Güllü, ikinci öğretimde derslerin örgün öğretim saatinden sonraya konulması gerektiği, ancak uygulamanın buna göre yapılmadığı gerekçesiyle Afyonkarahisar İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Üniversite savunma yaptı
Yüksekokul yönetimi İdare Mahkemesi'ne sunduğu savunmada, "İkinci öğretim dersleriyle ilgili Özgecan Aslan davası sonrasında YÖK Başkanlığı'nca harekete geçilerek düzenleme getirilmiştir. Özellikle kız öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda yaşanan olumsuz olayların önüne geçmek maksadıyla ders saatlerinin geç saatlere bırakılmaması yönünde ikinci öğretim ders programlarının belirlenmesi yetkisi, ilgili üniversitelere bırakılmıştır. Bu hususlar haricinde ders programlarının belirlenmesinde meslek yüksekokulunun mevcut donanımı ve ikinci öğretim bütçesinin yetersizliği, öğretim elemanı eksikliği idari durumlarda etkin rol oynamaktadır" diyerek davanın reddini talep etti.
Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi
İdare Mahkemesi 25 Mayıs 2016 tarihinde, dava konusu dersin örgün öğretimle aynı ve gündüz ders saatleri içerisinde olduğu, 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarıyla İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun'un 'Tanımlar' başlıklı 3'üncü maddesinin b fıkrasında yer alan 'İkinci öğretimin yükseköğretim kurumlarında normal örgün öğretimin bitimini takiben yapılan örgün öğretim' olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
 
'Birçok insanın mağdur olduğunu gördüm'
 
Okula başladığı dönemde aldığı puan örgün öğretime yetmesine rağmen çalıştığı için ikinci öğretimi tercih ettiğini söyleyen Orhan Güllü, "Derslerimin birçoğu normal öğretimle aynı saatlerde. Gündüz programa koyuldu. Ben de çalıştığım için derslere giremedim, devamsızlıktan kaldım. Benim gibi birçok insanın mağdur olduğunu gördüm. İkinci öğretimin asıl amacı çalışan kesimin de eğitimine devam edebilmesidir. Takdir edersiniz ki çalışan birinin her gün işinden izin alıp derslerine devam edebilmesi mümkün değildir" diye konuştu.
 
'Umarım emsal teşkil eder'
 
Bu yılın ilk döneminde devamsızlıktan kaldığı 'Çelik Yapılar' dersine ilişkin açtığı davada yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini belirten Orhan Güllü, "Umarım bu dava ikinci öğretim öğrencisi olup benim gibi mağdur olanlara emsal teşkil eder. Üniversiteler de çalışan öğrencilerin durumlarını göz önüne alarak ders programlarını yapar" dedi.
 
Emirdağ MYO yönetiminin ise öğrencinin mağduriyetini gidermek için çalışma başlattığı belirtildi.
Hürriyet
 
Editör: Haber Merkezi