UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği Değerlendirildi

31 Ekim’de ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri arasına girerek, Gastronomi Şehri unvanı alan Afyonkarahisar’ın bu alanda kalıcılığını sağlamak ve bu anlamda ilimize en fazla katkıyı sağlayabilmek adına Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında ilgili tüm tarafların katılımıyla UNESCO Gastronomi Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İGM Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, ZEKÂ Genel Sekreteri Veli Oğuz, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve özel sektör temsilcileri ile mensupları katıldı.

Afyon, İlk Başvurusunda Ağa Kabul Edildi

Toplantıda ilk olarak ZEKA Genel Sekreteri Veli Oğuz konuştu. Başvuru süreci hakkında bilgiler veren Veli Oğuz: “Afyonkarahisar, 31 Ekim 2019 tarihinde ilan edilen yeni UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri arasında yer alarak, Gastronomi alanında Yaratıcı Şehir unvanını almaya hak kazanmıştır. Yaratıcı Şehir unvanı almaya hak kazanan Bu sayede Afyonkarahisar, ağa 66 yeni şehrin eklenmesiyle birlikte UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehir’ olarak kabul edilen dünyadaki 246 şehirden biri olmuştur. Türkiye’deki yaratıcı şehir sayısı da, Afyonkarahisar ve Kırşehir’in eklenmesiyle 6’ya yükselmiştir. Afyonkarahisar söz konusu ağa Gastronomi dalında kabul edilen Gaziantep ve Hatay’ın ardından Türkiye’den üçüncü şehir olma başarısını göstermiş olup dünyada bu alanda ağa kabul edilen 36 şehirden biri olmuştur. Afyonkarahisar Valiliği önderliğinde Afyonkarahisar Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu ve Ajansımızın koordinasyonunu üstlendiği başvuru sürecinde, 2018 yılından beri yürütülen çalışmalar sonucunda ilk başvurusunda Ağa kabul edilmeyi başaran Afyonkarahisar, bu alanda büyük bir başarıya imza atmıştır” dedi.

Sorumlukları Belirleyelim ve Takibini Yapalım

Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise asıl işin bundan sonra başladığına değinerek: “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müracaat sürecinden bugünlere dek emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Sayın Valimiz bu süreci çok iyi takip etti. Takip olmasaydı, çok iyi bir dosya hazırlamış olmasaydı bunu almak mümkün olmazdı. Belediye Başkanlarımıza, ZEKA’ya, ilgili tüm taraflara da emekleri için teşekkür ediyorum. Bunu muhafaza edelim. Çok iyi bir çalışma yapalım. Bir üst heyet belirlendi. Birde bunların takipçisi olan bir heyeti daha oluşturalım. Bir de zaman çizelgesi hazırlayalım ve takibini yapalım. Yapılacakları listeleyelim ve herkesin sorumluluğunu belirleyelim. Belirli periyotlarla da komisyon aracılığıyla takibini yapalım. Mavi bayrak verilen plajlar gibi bizlerde buna benzer bir uygulama yapalım. Tarafsız bir komisyon denetim yapsın. Üniversitelerde Afyon Mutfağı üzerine yüksek lisans tezleri verelim. Bu alanda çalışmaları hızlandıralım. Bu tescili aldık ama asıl işimiz bundan sonraki süreç. Afyonkarahisar çok fazla gezilip görülecek alana sahip, lezzeti de ekleyince Afyonkarahisar’ın turizm alanında önemini daha artıracaktır” şeklinde konuştu.

Turizm Alanında Bir Üst Basamağa Çıktık

Daha sonra söz alan ve Afyonkarahisar’ın turizm alanında bir üst basamağa çıktığını belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimiz adına yeni bir aşamaya adım attığımız gündür. İlimizin marka değerini artırmak, marka şehir yapabilmek adına her geçen gün program, etkinlik yapıyoruz. Değişik ağlara ilimizi katmaya çalışıyoruz. UNESCO’nun Gastronomi alanında ilimizi Yaratıcı Şehirler Ağı’na katmasıyla birlikte turizm açısından ilimizin bir üst basamağa çıktığını söyleyebilirim. Gastronomi turizmin en önemli ayaklarından biridir. İnsanlar gezmek, görmek ister ama daha evlerinden çıkmadan neyi yeriz, nasıl ve nerede yeriz bunları düşünme aşamasındadır. Genelde böyle bir psikoloji vardır. İzin ve tatillerde harcamanın sınırı yoktur. Turizm açısından parlayan yıldız olan Afyonkarahisar’da şanslıyız. Her geçen gün ilimize gelen kişi sayısında artışı görüyoruz. Bu hafta ilimizde 20-30 bin kişi arasında bir gurubu misafir ediyoruz. Yıl boyunca bu kalabalığı devam ettirebilmenin yolu da işte Gastronomi” diye konuştu.

Bu Ağı İyi Değerlendirirsek İlimiz Daha Fazla Kazanım Sağlayacak

Bu durumdan en üst düzeyde faydalanılması ve şehre en fazla gelir ve katkıyı sağlamak gerektiğine dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim Gastronomi ve lezzetle ilgili alanda muhakkak kazanımlarımız var. Bugüne kadar bu yönden ilimiz önemli bir kazanım elde etmiş, çok sayıda kişi iş sahibi olmuştur. Eğer bu ağı iyi değerlendirebilirsek ilimiz daha fazla kazanım elde edecek ve daha fazla gelir sağlayacaktır. İlimizi tanıtalım diyoruz ama tanıtırken de aslında daha fazla iş ve aş nasıl sağlarız gayemiz budur. Bundan mutluyuz. İlimiz işsizliğin en az olduğu illerden birisidir. Turizmin de bunda katkısı büyüktür. Geçen yıl yaşanan krizden ilimiz çok az etkilenmiştir. İŞKUR 10 binin üzerinden işçi talep ederken bizim işe yerleştirdiğimiz kişi sayısı 8 binlerde kalmıştır. 2 bine yakın bir işçi açığı var. Çalışmak isteyen herkese iş var. Bizim bunu daha da artırmamız ve otellerimizi daha yüksek fiyatla pazarlamamız, esnaf ve iş yerlerinin daha fazla kar elde etmesi gerekir. Bu da iyi tanıtımdan geçiyor. Ağlara ilimizi dâhil ettik. Bu ağlar ile aslında turizm açısından bir sertifika alıyoruz. Bu sertifika uluslararası düzeyde bu şehir güvenli bir şehir, bu şehir turizm şehridir, bu şehre gidilir, bu şehir gezilir, bu şehre gidilmesi gerekir anlamlı taşıyor. Bu güvenceyi almak kadar korumamamız da gerekiyor.” diye konuştu.

Süreci Amatör Ruhla Ama Profesyonellikle Yürütmeliyiz

Gastronomi alanında başlangıçtayız diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Yükümlülükler var. Yapmamız gereken çok iş var. Tüm taraflar bu işin bir kenarından tutarak süreci amatör ruhla ama profesyonellikle yürütmeliyiz. Eğer profesyonellikle yürütmezsek çok fazla kazanım elde edemeyiz. Şunu biliyoruz bizler rekabet içerisinde olduğumuz birçok şehri geçtik. Bizden daha iyi Gastronomi şehirleri vardı ama biz onları geçtik. Bundan sonraki tavırlarımızla, başarımızla rakiplerimizi geçtiğimizi ispat etmeliyiz. Başarımızı hak ederek aldığımızı göstermeliyiz. Kamu kurumları yapar anlayışında olamayalım. Bu iş Valiliğin, Belediyenin, Kalkınma Ajansınındır demeyelim. Hepimiz, her otel, her lokanta, lokumcu, sucukçu ve gastronomi alanında gelir elde eden herkes bu işin bir ucundan tutmalıdır. Sporda aynı hataya düştük. Bu unvanı aldık ama bu unvanı profesyonelce koruyamazsak bu ağdan çıkabiliriz. Sorumluluğumuzu bilelim ve gereğini yerine getirelim. İşimiz çok zor değil. Afyon’da 2 yıl önce Gastronomi kelimesi duyulsaydı belki de gülünecek bir durumdaydık, bu neyin nesi denildi belki de. Ama biz Gastronomiyi dünya çapında tescillemiş olduk. Bunu festivallerle, etkinliklerle yaptık. Bundan sonra turizmde atacağımız diğer adımlarda bundan da faydalanacağız. UNESCO bizi tescilleteceğiz. Fonlardan kaynak alırken elimiz daha da güçlenecek” dedi.

Biz Dikkat Çekiyoruz, Afyon İçin Farkındalık Oluşturuyoruz

Turizm Bakanlığına Avrupa Birliğinin destinasyon belirlenmesi ile ilgili sağlık ve esenlik alanında başvuru yapıldığını kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Biz burada UNESCO’dan bahsettik. Bizim için UNESCO şehri olmak önemliydi. Büyük ihtimal onu da elde edeceğiz. Turizm Bakanlığına önümüzdeki yılın Şifalı Frigya Yolu Yılı ilan edilmesi başvurusunda bulunduk. İnşallah ondan da verim alırız. Biz dikkat çekiyoruz. Afyon’un durumunu Bakanlıklar ve Uluslararası kuruluşlar nezdinde olsun farkındalık yaratma yönünde dikkat çekiyoruz. Bu fırsatı iyi değerlendirelim. Profesyonel düşünelim ve bu durumdan verim alalım. Burada bir yol haritası çizelim ve bu toplantıdan hepimiz verim alalım” ifadelerini kullandı.

Fikirler İstişare Edildi

Toplantıda başvuru dosyasında UNESCO'ya sunulmuş olan taahhütlerin koordineli bir şekilde yerine getirilebilmesi için proje önerileri görüşüldü. Ayrıca üyeliğin ilimiz ekonomisine ve tanıtımına azami katkı sağlaması adına yapılabilecek diğer faaliyetler logo tasarımı, internet sitesi ve sosyal medya araçlarının kullanımı / yönetimi, üyelik sürecinin koordinasyonu gibi hususlar istişare edildi. Sırayla söz alan katılımcılar projelerini ve fikirlerini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi