Uluslararası Öğrenciler ile Afyonkarahisar Protokolü AKÜ Kaynaşma Etkinliğinde Bir Araya Geldi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyon Eğitim Vakfı (AEV) iş birliğinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik il protokolünün de katıldığı tanışma ve kaynaşma etkinliği düzenlendi. AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen etkinliğe Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları Dr. Mehmet Boztepe ve Mehmet Keklik, İl Jandarma Komutanı V. Albay Halit Gülten, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Genel Meclisi Başkanı ve AEV Yönetim Kurulu Üyesi Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve AEV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yönetim Kurulu Üyeleri Yavuz Kocaşaban ve Adnan Demirel ile AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran ve AEV Genel Sekreteri Murat Diker ile çeşitli ülkelerden gelen misafir AKÜ öğrencileri katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan AEV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AKÜ’de eğitim gören öğrencilerin gelecekte Türkiye’nin gönüllü elçileri olacağını belirterek, “Bu anlamda sizler bizim için çok önemlisiniz. Biz de bu vesile ile Sayın Valimiz’in önderliğinde Sayın Rektörümüz’ün katkısıyla sizlerle birlikte olmak istedik” dedi.

AEV 660 öğrenciye burs veriyor

Konuşmasında AEV ile ilgili bilgiler de veren Serteser, vakıf olarak toplam 660 öğrenciye burs verdiklerini söyledi. Serteser, “35 yıl önce kurulmuş, öğrencilere burs temin etmek ve ileri düzeye getirmek için çalışan Afyon Eğitim Vakfımız’da şu an her ay 660 öğrencimize burs veriyoruz. Öğrencinin olduğu her yerde varız. Tabii ki bu konuda en büyük desteği Sayın Valimiz’den, Sayın Belediye Başkanımız’dan, sayın protokol üyelerimizden alıyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de Afyon Eğitim Vakfı’nın değerli Yönetim Kurulu Üyeleri’ne yapmak istiyorum. 660 öğrenciye burs sağlamak, kolay bir iş değil. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“AEV’e Afyonkarahisar Valisi Sayın Çiçek büyük destek verdi”

Serteser Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in göreve geldiği andan itibaren büyük destek verdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Sayın Valimizin Afyonkarahisar’a geldiği günden bu yana Afyon Eğitim Vakfı’na çok önemli destekleri oldu; çok önemli projelerle bize katkıda bulundu. Sayın Valimiz’in Afyon Eğitim Vakfı ile ilgili en önemli projesi, albikere.com’dur. albikere.com’u her birinizin akıllı telefonlarınıza indirmesini istirham ediyoruz. Bu bir alışveriş sitesi. Sadece Afyonkarahisar’ın ürünlerini değil, Türkiye’den birçok ürünü, bu sitemizden temin edebilirsiniz. albikere.com’un mobil uygulamasını indirmeniz de burs alan öğrencilere bir destek anlamına gelecektir.”

Serteser, AEV gelirlerinin Erkmen Belediye Başkanlığının desteğiyle açılan restoran işletmesinin eklenmesi ile de arttığını sözlerine ekledi.

“Eğitim bir ülkeyi kalkındıran en temel hamlelerden”

Karakaş, AEV’in AKÜ’nün misafir öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiği etkinliklere her zaman destek olduğunu belirterek, “Afyon Eğitim Vakfı üniversitemizin özellikle misafir öğrencilerimizle birlikte gerçekleştiğimiz faaliyetlerine her zaman destek verdi bizlerle birlikte oldu. Bu birliktelikten bu destekten dolayı Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanına ve yönetim kurulu üyelerine ve Afyon Eğitim Vakfına destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Karakaş, eğitimin ülkeleri kalkındıran en temel hamlelerden biri olduğunu belirterek, “Eğitim bir ülkeyi kalkındıran en temel hamlelerden birisidir. Eğitime yapılan yatırım insana yapılan yatırımdır. Dolayısıyla herkesin bireysel ve ticari faaliyetleri, kariyer arayışları vardır ama toplumu ilerletecek olan, toplumun geleceğini inşa edecek alanlara yatırım yapmak, bunun üzerinde düşünmek, konuşmak, çalışmak ve destek vermek çok değerlidir diye düşünüyorum. Bu anlamda Afyon Eğitim Vakfının Afyon eğitim yapısına ve Afyonkarahisar’da eğitimin gelişmesine ciddi anlamda katkısı var. Bu katkıyı yönetim kurulu üyeleri yapmış oldukları organizasyon ile birlikte gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.

Karakaş, AKÜ yönetimi olarak misafir öğrencilerle ilerleyen zamanlarda da bir araya gelmeyi sürdüreceklerini belirterek, “Dünyanın farklı coğrafyalarından buraya gelen yabancı öğrenci diye tanımladığımız ama biz üniversite olarak misafir öğrenci olarak nitelendirdiğimiz siz değerli öğrencilerimizle bir arada olmayı, zaman zaman bu tür etkinlikler gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Bu etkinliklerden ilkini Afyon Eğitim Vakfı ile gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonra da devamı gelecek” dedi.

AKÜ’de 2000’e yakın misafir öğrenci var

Karakaş, AKÜ TÖMER’de 250 civarında öğrencinin Türkçe hazırlık eğitimi aldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“TÖMER’in oldukça dinamik bir yapısı var. Kurlar sonlandıkça yenileri başlatılıyor. Bunun yanında üniversitemizin ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde programlarında öğretim gören bin 500’ün üzerinde misafir öğrencimiz var. Dolayısıyla 1700-1800 civarında misafir öğrencimiz var. Bu, dünyanın farklı ülkelerinden buraya eğitim almak için gelmiş olmalarının yanında üniversitelerin evrensellik misyonuna uygun, olarak hem kültürel çeşitliliğe hem kampüs hayatında hem de ilimizde kültürel çeşitliliğe çok önemli bir katkı diye düşünüyorum. Buradan mezun ettiğimiz öğrencilerimizi Afyonumuzun ve Türkiye’mizin gönüllü elçileri olarak değerlendiriyoruz. Burada bulunuyor olmalarının ayrı bir kıymeti var diye düşünüyorum.”

“Misafir öğrencilerimizi kardeşlerimiz olarak görüyoruz”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise misafir öğrencilerin AKÜ’de eğitim görmelerinin yanında eğitimlerini tamamlamalarının ardından ülkelerine döndükten sonra Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin tanıtım elçileri olacaklarını kaydetti. Zeybek, AKÜ’deki misafir öğrencileri kardeş olarak gördüklerini belirterek, şunları belirtti:

“Sizler Afyonkarahisar’da sadece eğitim görmekle kalmayıp, eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkemizin ve ilimizin tanıtım elçileri olacaksınız. Bundan şüphemiz yok. Masada oturduğumuz Yemenli, Moritanyalı, Iraklı ve Endonezyalı kardeşlerimizle yaptığımız sohbette Afyonkarahisar’a ilk geldiklerinde 4 mevsim gördüklerini kendi ülkelerinde ise tek mevsimin olduğundan bahsettiler. Gerçekten cennet bir ülkede yaşıyoruz. Sizler bizim ülkemizin tanıtım elçileri olacaksınız. Ülkenize döndüğünüzde Türkiye’deki yaşam şartlarının Afyonkarahisar’daki yaşam şartlarının ne olduğunu anlatacaksınız. Kardeşliğimiz daim olsun; sizleri kendimizden farklı görmüyoruz. Hepimiz insanoğlu olarak Hz. Adem’den geliyoruz, sizleri kardeşimiz olarak görüyorum.”

Son olarak söz alan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek de AKÜ’de eğitim gören öğrencilerin bu zamanlarını verimli değerlendirmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Misafir öğrencileri kardeşleri olarak gördüklerini dile getiren Çiçek, “Başka bir ülkede eğitim görürken o süre boyunca hep bir an önce memleketime gideyim diye düşünürsünüz. Annenizi, babanızı, arkadaşınızı özlersiniz. Diğer ülke size yabancı gelir ama döndükten sonra da keşke daha fazla kalsaydım hissine kapılırsınız. Ben de yurtdışında bulundum. Her gün ülkeme döneyim diye hayal ettim. Ama şimdi düşünüyorum: Meşke biraz daha değerlendirebilseydim. Buradaki günlerinizi iyi değerlendirin. Sizler misafir değilsiniz, buranın öz sahiplerisiniz, sizleri kardeşlerimiz olarak görüyoruz. En ufak bir sıkıntıya düşmenizi istemiyoruz” diye konuştu.

Yemek ve konuşmaların ardından öğrencilerle hafta sonu Afyonkarahisar’ın güzelliklerini görmek için kısa bir gezi planı yapılmasıyla etkinlik sona erdi.

Editör: Haber Merkezi