Uçucu Maddelere, kötü koku konulsun
UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Kemal Baykara, uçucu madde kullanımını önlemek için bu maddelerin içerisine hoş olmayan kokuların konulmasını talep etti.
UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Baykara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara, alkol ve uyuşturucunun, yaşanılan yüzyılın en büyük felaketi olduğunu, tüm dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye ve Afyonkarahisar'da da bu sıkıntıların bulunduğunu ifade etti.
Yasa dışı uyuşturucularla emniyetin elinden geldiği kadar mücadele ettiğini ve başarılı da olduğunu belirten Baykara, Türkiye'nin, dünya çapında en fazla uyuşturucu yakalayan ülke olduğunu kaydetti.
Yasa dışı uyuşturucu maddelerin yanı sıra kullanılması ve bulundurulması yasak olmayan uyuşturucuların da varlığına değinen Baykara, en büyük sıkıntılarının yasa dışı uyuşturucuların kullanılması ve bulundurulmasını engelleyememek olduğunu söyledi.
Baykara, 5898 sayılı yasada ayakkabı yapıştırıcıları, çakmak gazı ve boya incelticilerinin satışının çocuklara ve bağımlılara yasak olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Uçucu maddeyi kullanan bir kişiye emniyet güçlerinin yapabileceği hiçbir şey yok. O yüzden kolayca alınıyor ve satılıyor. En büyük sıkıntıları biz bunlardan yaşıyoruz. Bu uçucu maddeler, çocuklarımız için yasa dışı uyuşturuculara geçiş öncesinde çok önemli durum arz ediyor. Uçucu maddeyi kullanan bir çocuk, bir süre sonra kullandığı maddeyi yeterli bulmuyor, yasa dışı uyuşturucuları kullanmaya başlıyor."
Derneğin Afyonkarahisar İl Temsilciliği olarak, bu konuda yıllardır mücadelelerini sürdürdüklerine değinen Baykara, şunları kaydetti:
"Uçucu maddelerin satışının yasaklanmasının çözüm olmadığını gördük. Maalesef denetlemelerdeki sıkıntılardan dolayı bunlar bir şekilde çocuklara ve bağımlılara ulaşıyor. Bunlara ulaşmaması için uçucu maddelere hoş olmayan kokular ilave edilsin istiyoruz. Hoş olmayan kokular ilave edildiği zaman çocuklarımız bunlardan tiksinecek, hiç kullanmadıysa zaten bu maddelere de yaklaşmayacak. Bir süre kullanıp bıraktıysa da tekrar başlamak da istemeyecek. O yüzden en rahat yöntem olarak bunu gördük. 5898 sayılı yasada, 'uçucu maddeler eğitim öğretimde kullanılırsa mutlaka içerisine hoş olmayan maddeler katılsın' deniyor. Bu maddeyi, 'tüm uçucu maddelere hoş olmayan madde katılsın' şeklinde değiştirilmesini talep ediyoruz. Ayakkabı yağıştırıcılarına, çakmak gazlarına ve boya incelticilere katılırsa çocuklar bundan mutlaka uzak duracaktır. Bu sıkıntıyı da böylece atlatmış olacağız."
-"Evde uçucu madde bulundurmayın"-
Baykara, ailelere de uyarılarda bulunarak, "Biz bu uçucu maddeleri bilerek ya da bilmeyerek evimize sokuyoruz. Örneğin ayakkabı yapıştırıcısını, bir zaman gelip lazım olur düşüncesiyle evimize alıyoruz. Çocuklarımız da internetten, haberlerden bunların uyuşturucu olduğunu öğreniyor ve deneme hissi doğuyor bu da sıkıntılar yaratıyor. Evimize bir şekilde bunları almışsak, mutlaka uzaklaştıralım. Bu maddeler, evimizde bir canlı bomba gibi duruyor. Çocuğumuzun ne zaman bunu eline alacağını kestiremeyiz" diye konuştu.
Uçucu madde kullananların tedavi olabilmesi için tedavi merkezlerinin çoğaltılması gerektiğine dikkati çeken Baykara, kullanıcıların tedavi için ikna edilmesi gerektiğini aktardı.
Baykara, uçucu maddeleri kullanan kişilerin sayılarının tutulmadığını ve net bir rakamın elde edilemediğini sözlerine ekledi.
 
Editör: Haber Merkezi