Turşu ile Guinness Rekorları kitabına girdi

Dinar İlçesi’nde ODTÜ mezunu, emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, Dünya Erkek Rekorları kapsamında, “En çok Çeşit Probiyotikli Turşu” Kurma Rekor denemesinde rekor kırdı.

Dinar’da kendi iş yerinde ODTÜ mezunu, emekli kimya mühendisi Mustafa Koca; Çörekotu, hünnap, ışkın, çiriş, dağ çileği, keçiboynuzu, kudret narı, buğday rüşeymi, buğday çimi, semiz otu, ayrık otu, gojiberry, gilaburu, altın çilek, deniz kadayıfı, demir dikeni, yapışkan andız otu, kapari, enginar, zeytin yaprağı, atkestanesi gibi 1065 bitki kullanarak ürettiği Probiyotikli turşularıyla, “En Çok Çeşit Probiyotikli Turşu” Kurma Rekor denemesi ile Guinness Rekorları kitabına girdi.

Dünya Erkek Rekorları kapsamında düzenlenen rekor denemesi Prof. Dr Orhan Kural başkanlığındaki Rekor Tescil ve Hakem Heyetince tescil edildi. Programa Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar,Ticaret Odası Başkanı Hakan Uyan,İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tahtaoğlu,Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Acar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmaları sonrası Kimya Mühendisi Mustafa Koca tarafından turşular iş yeri içersinde ki turşular gösterilerek probiyotik turşuların yapılışı ve faydaları anlatıldı. Daha sonra probiyotik ve turşu üretim merkezi açılışı yapıldı. Guinness Rekorları Guinness Rekorları Türkiye Temsilcisi Prof.Dr.Orhan Kural,Rekor Danışmanı Aydın Türkcü, Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar ve katılımcılar tarafından Guinness Rekorları belgesi imzalanarak “En Çok Çeşit Probiyotikli Turşu” Kurma Rekoru onaylandı. Son olarak ta Prof.Dr.Orhan Kural tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliliği Fakültesi adına Mustafa Kovaya plaket takdim edildi.

Programda konuşan Prof.Dr. Orhan Kural, “Heyet olarak burada bulunamkatan mutluluk duyuyorum. Doğanın her türlü kaynağından insanoğlunun yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Buraya gelince böyle bir manzara ile karşılaşacağımı bilmiyordum. Tabi Türkiye’de sesini duyurmak için çılgın olmak gerekiyor. Bir şeyleri göze almak gerekiyor. Tabi göze aldığınız zaman karşı çıkan ve mani olanlar olacak. Burada yapılan çalışma bir bilim adamı gözünde bir emek. Sağlık için çok önemli büyük bir kazanç. Çünkü çocuklarımız tamamen GDO’lu yiyecekler ile suni reklamlar ile uyutuluyorlar. Tamamen şişman bir ülke olduk. Hanımlar bütün gün televizyon karşısında oturuyorlar. Yiyolar, yiyolar, kadın günleri yapıyorlar. Böyle bir ortamda büyük bir devrim yapacak bir olay. Ama bunu duyurmak lazım. Buna vesile olabilrisem bu çok büyük bir mutluluk. Bu anlamda Mustafa Koca hocamızı kutluyorum limon suyuna bağlı probiyotik turşulardan 715, Simbiyotik bazlı pribiyotik turşulardan 350 adet saydık. Yani toplamda 1065 adet. Bu bir dünya rekoru. Bundan Dünyada ancak 3 çeşidi yapılabilinmiş. Buna inanıyorum ki buraya dünyanın bir çok yerinden insanlar gelecek. Ben Serdar Ortaca söyleyeceğim. İnanıyorum tedavi için o gelecek.” Diye konuştu.

Turşuların yapılışı hakkında bilgi veren Mustafa Koca, “5 yıl önce başlattığımız bir çalışmanın insanların bağırsak Folarasının zenginleştirilmesi çalışmasının belirli bir noktasına geldik. Ülkemiz de 16 bin bitki florası mevcut. Bunun 8 bini insanlar tarafından yenilebilir olması gerekirken biz bunu 65 ile 85 kalem arasında sıkıştırmış bulunuyor. Bu nedenle bizim vücudumuzda olması gereken 3200 enzimden 600 adarı bulunması özellikle dikkat çekilmesi gereken bir konu. Bu gün burada bu rekoru denememizin nedeni, bu konuya dikkat çekmek 80 milyon nüfuslu bir ülkede 96 milyon hastanelerin acillerine başvuruyor olması. Bizim için üzüntü duyulacak bir durum. Bu konuda bir çalışma yapılmıyor diyebilirim. Bu konuya dikkat çekmek istedik. Bu rekoru bunlar için gerçekleştirdik. Bundan sonra binlerle ifade edeceğimiz rekorlar kıracağız. 16 bin bitkisi olan bir ülkede bu rekor 20 binlerle kırılması gerekiyor. Bitkileri birerli, ikişerli ve üçerli kombinisazyonlar ile yaparak insanlara ve insan sağlığına katkı sağlamamız gerekiyor. İnsanlara sunu belirtmek istiyorum 60 santigrat dereceye ulaşmış sıcaklıkta hiçbir besin maddesinin enzimler ve vitaminler kalmaz. Bu nedenle bu çalışmayı yapıyoruz” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi