Türkiye'nin En Büyük Müzik Müzesi Afyon'da
Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Devlet Konservatuvarı Ibrahim Alimoğlu Müzik Müzesi artık Türkiye’nin en büyük müzik müzesi ünvanına sahip.
Bünyesinde hali hazırda 230 enstrüman barındıran müze, Alman koleksiyoner Wolfgang Ott’un bağışladığı 246 enstrümanın da eklenmesiyle Türkiye’nin en büyük müzik müzesi olma özelliğini kazandı. Geçtiğimiz yıl ekim ayında kapılarını açan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Ibrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nde, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait birçok enstrüman sergileniyor. AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin işadamı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) Yönetim Kurulu Başkanı Ibrahim Alimoğlu’na sunduğu teklifle başlayan müzenin kurulması süreci, çeşitli bağışlarla devam etti. Yıllardır kendi çabasıyla hobi olarak biriktirdiği antika değerinde birçok müzik aletine sahip olan Ibrahim Alimoğlu, konservatuvar yönetiminin kendisine sunduğu müze teklifine olumlu yanıt verince çalışmaların ilk adımı atılmış oldu. AKÜ Rektörü Mustafa Solak’ın desteği ve resmi izinleri ise müzenin var olması adına önemli etkenleri oluşturdu.
Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından müzeye bağışlandı. Öte yandan bazı luthiyerlerin (müzik aleti yapımcısı) bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.
Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çeken müzeye son ve en büyük bağış Alman koleksiyoner Wolfgang Ott’tan geldi. Türkiye’de yaşayan dostları vasıtasıyla müzeden haberdar olan Ott, “Müziğe ve enstrümanlara olan ilgim nedeniyle yıllar önce enstrüman koleksiyonu yapmaya başladım. Bugün farklı kültürlere ait çok geniş bir enstrüman koleksiyonum oldu. Bunların depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını hiç istemedim. Türkiye’deki dostlarımdan müzenizin varlığını öğrendiğimde çok sevindim ve varisim olmaması nedeniyle de tüm koleksiyonumu buraya bağışlama kararı aldım.” dedi.
AKSAM Yönetim Kurulu Başkanı Ibrahim Alimoğlu da geçtiğimiz hafta resmi işlemleri başlatmak için Almanya’nın Köln şehrine gitti. Başkan Alimoğlu “Köln Konsolosluğu’nun öncülüğünde yürüttüğümüz resmi işlemleri nihayet tamamladık. Bay Wolfgang Ott’un istekleri gözetilerek hazırlanan protokolü imzaladık. Hem Wolfgang Bey hem de biz bu anlaşmadan çok memnun kaldık.” şeklinde konuştu.
AKÜ Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzede yapılan genişletme çalışmaları devam ediyor.
Editör: Haber Merkezi