TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL BAŞKANI AV. MUHARREM BALCI'DAN VALİ BALKANLIOĞLU'NA ZİYARET
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Kamuya açık yerlerde alkollü içecek tüketilmesinin yasaklanmasıyla gündeme gelen Afyonkarahisar'da incelemelerde bulunmak üzere gelen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı’ya ziyareti sırasında, Yeşilay Genel Başkan asistanı Egemen Akyüz, Afyonkarahisar Yeşilay Cemiyeti İl Temsilcisi Dr.Yusuf Gökçe ve İş adamı Bekir Yeşilay eşlik etti.
Ziyaret sırasında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, nazik ziyaretlerinden dolayı Muharrem Balcı’ya teşekkür ederek, titizlikle takip ettiği çalışmalarında başarılar diledi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun, açık aleni yerlerde, vatandaşı rahatsız edecek şekilde alkol tüketilmesi yasağını desteklediğini belirten Yeşilay Cemiyeti Başkanı Av. Muharrem Balcı, "Bir kısım medyada kamuoyuna yansıtılmak istenenin aksine Afyonkarahisar Valiliği'nin kararıyla yeni bir yasak ortaya konmuş değildir. Bu düzenleme, Eskişehir, Ordu, Çankırı gibi illerde zaten uygulanmaktadır. Kaldı ki Valilik'in bu kararına dayanak olan mevzuat yeni düzenlenmiş de değildir. O sebeple burada asıl vurgulanması gereken Afyonkarahisar Valiliği'nin kararı değil, neden diğer illerimizde bu mevzuatın uygulamaya geçirilmesinin gözardı ediliyor olduğudur" dedi.
Ziyaret sırasında birde Basın Açıklaması yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, toplu taşıma araçlarında alkol tüketiminin doğru olmadığını, bu doğrultuda Türk Hava Yolları ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda alkollü içecek servisinin yapılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak yasakları savunmadıklarını belirten Balcı, şöyle konuştu: "Ancak, yasal düzenlemelere rağmen, toplum sağlığını ve huzurunu bozabilecek, olası insan mağduriyetlerine sebep olabilecek davranışlara neden olan alkollü içki kullanımı hakkındaki yasal düzenlemeleri ve uygulamaları sulandırmaya yönelik yayınları kınıyoruz. Afyonkarahisar Valiliğinin almış olduğu idari tedbir kararlarını ve uygulamalarını destekliyor, diğer illerimizde de buna benzer kararların uygulamaya konulmasını bekliyoruz."
İsmi bira olan bir içkinin 18 yaşından küçüklere satılamayacağını savunan Balcı, şunları söyledi: "Diyelim ki içinde alkol olmasın, burada özendiricilik çok önemlidir. Televizyonlarda oyunlarda 25. kareyi yasaklayacaksınız çaktırmadan reklam yapılıyor diye; ama şakır şakır içki kadehleri filmlerde olacak, bunu yasaklamayacaksın. İçki sektörünün piyasası bellidir. Dolayısıyla buna karşıyız"
Hava yollarında ve demir yollarında alkollü içeceklere de karşı olduklarını bildiren Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplu taşımacılığın olduğu bir yerde içki servisi yapılamaz. Ben yanımda içki içen bir insanın oturmasına nasıl izin veririm? Çok yanlış bir şey. Sosyal içecek adı altında bir masumiyet algısı oluşturuluyor. Bütün dünya bugün alkolün aşırı kullanımına karşı kampanyalar yürütüyor."
Uyuşturucunun Türkiye'de sadece polisiye tedbirlerle önlenmeye çalışıldığına dikkat çeken Balcı, "Bunun önlenemediğini herkes itiraf ediyor. Belki buralarda büyük şehirlere oranla daha az olabilir. Ama gittikçe yaygınlaşıyor. Bazı büyük şehirlerde promosyon ile uyuşturucu satılıyor. Yani herkesin uyuşturucu satıcısı olması özendiriliyor. 5 alıp üç ödeyecek olan genç o parayı ödeyebilmek için önce kardeşinden başlıyor. Çünkü bağımlılık en yakın arkadaşları ile geliyor. Alttan alttan yaygınlaştırılıyor"
 
Ziyarette konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, Türkiye'den başka alkol kullanmanın, içki içmenin, çağdaşlık olduğu, medeniyetler seviyesine yükselmenin bir gereği olduğuna inanan bir toplumun dünyada olmadığını söyledi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu; alkol yasağı ile ilgili yeni bir düzenleme yapmadıklarını, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın "Asayiş Hizmetlerine İlişkin Valilik Kararları" adlı kitabındaki uygulamayı Afyonkarahisar'a taşıdıklarını belirten Balkanlıoğlu, şöyle devam etti: ‘Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Müdürlüğü'nün hazırladığı kitapta, kararların kapsamını okursanız bizim aldığımız kararın aynısıdır."
"Alkol içen insan çağdaştır medenidir, yücedir, makbul bir insandır ama alkol içmeyen geridir, makbul değildir, cemiyet insanı değildir, sosyal açıdan problemleri vardır damgasının yendiği bir şey de yoktur" diyen Vali Balkanlıoğlu, insanlara nizamat veren onların yaşam biçimine müdahale eden yasakçı bir yönetim tarzını benimsemediklerini söyledi.
Afyon'un küçük bir il olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sayfiye yerleri son derece sınırlı. Buraların ailece gidilen mekanlar olması gerekirken, üç beş tane böyle kendini bilmez insanların işgal ettiği sahalar olması halkın şikayetine neden oluyor. Kutsal mekanlar insanların ibadet etmeye gideceği yerler sarhoşların istilası altında. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün İller İdaresine Kanununa göre yayınladığı ‘Asayiş hizmetlerine ilişkin Valilik kararları’ isimli bir kitap var. Bu kitap da Eskişehir, Çankırı, Ordu ve Kayseri illerinde benzer kararlar verilmiş. Bu kararlardan Çankırı Valiliği'nin verdiği karar mahkemeye taşınmış. İdare Mahkemesi valilik kararını iptal etmiş. Valilik onu Danıştay'a götürerek temyiz etmiş. Sonuçta Danıştay tarafından Valilik kararı haklı bulunmuş ve tasdik etmiş. İdare Mahkemesi'nin iptal kararını bozmuş. Biz oradan metni aldık. Bu metin de piknik yerleri yazıyordu, bu da aşırı kaçar bunu suistimal ederler diye piknik yerlerini çizmiştim. Şimdiki aklım olsaydı çizmezdim."
AFYONKARAHİSAR GENELİNDE HALKIN YÜZDE YÜZÜ BANA DESTEK OLDU
Alkol yasağı ile ilgili karara bazı kesimlerce sahip çıkılmamasına anlam veremediğini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: "Ben herkesten takdir beklemiyorum, ama bazı insafsız eleştiriler, sövgüler de aldık. Afyonkarahisar genelinde halkın yüzde yüzü bana destek oldu. Burada halk sorunu yerinde ve canlı yaşıyor. Uygunsuz görüntüler de çağdaşlık kisvesi adı altında böyle halkı rahatsız etmeye kimsenin hakkı yoktur. Biz bunu yaparken milletin yaşam biçimine, içkisine karışır bir pozisyonda değiliz. İçkili ve ruhsatlı mekanların hepsi açık. Sanki Afyonkarahisar'a içki sokmak, almak taşımak yasaklanıldı gibi böyle lanse ediyorlar. Bizim düşüncemiz halkın rahatsız edileceği mekanlarda adam gibi içmesini bilmeyen insanlara müdahaleden ibarettir bu."
Geri adım atmadığını tekrarlayan Vali Balkanlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Geri adım atmadık. İleri bir adım da yok. Yeni bir şey de yok. Eski köye yeni adet getirmedik." dedi. Ziyaretin sonunda Yeşilay Cemiyeti Başkanı Av. Muharrem Balcı ve Afyonkarahisar temsilcisi Dr. Yusuf Gökçe tarafından Balkanlıoğlu'na çeşitli hediyeler sunuldu.
Editör: Haber Merkezi