“Türkiye her daim KKTC’nin yanındadır, yanında olmaya devam edecektir”

Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yazılı basın açıklamasında:

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi, Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde 11 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı tarihi zirveden KKTC için sevinç verici bir gelişme yaşandı. KKTC, Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci üyesi oldu.

Bu güzel gelişme sebebiyle, KKTC’yi ve KKTC’li kardeşlerimi yürekten kutluyorum. Türkiye, her zaman olduğu gibi bu tarihi zirvede de KKTC’nin yanında olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Her daim yanında olduğumuz ve desteğimizi sonsuza kadar devam ettireceğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile benim de çok güzel hatıralarım bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.

Lise Yıllarımda Kıbrıs Mitingi Tertip Ettik…

KKTC ile olan ilk münasebetim lise yıllarıma dayanmaktadır. Afyon Lisesi'nde okuduğum yıllarda "Kıbrıs Mes’elesi" gündemde idi. Hassasiyetlerimiz büyüktü. Bu yüzden arkadaşlarımızla Afyonkarahisar’da büyük bir Kıbrıs mitingi hazırlamaya karar verdik. Ciddi hazırlıklar yaptık. Afyonkarahisar'daki gazetelerden de destek aldık. Neticede büyük bir iştirak oldu. O günlerdeki sloganımız hala hafızamdadır: "Kıbrıs bizim canımız. Feda olsun kanımız." idi. Tertip ettiğimiz bu miting çok etkili olmuş ve büyük ses getirmiştir.

Türk Devletleri 1. İlmi İşbirliği Konferansı Lefkoşa’da…

Sovyetler Birliğinin çöküşünden sonra Orta Asya’daki kardeşlerimiz ile işbirliği yapmak ve münasebetlerimizi geliştirmek maksadıyla İlmi İşbirliği Konferansları tertip etmek arzusundaydım. İTÜ’de akademisyenlik yaptığım o dönemde bu konferansları tertip etmek çok zor bir işti. Ancak bütün zorluklara rağmen ciddi bir çalışma ve gayret neticesinde konferans serisini ilkini 1992 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gerçekleştirdik. Lefkoşa’da tertip ettiğimiz bu önemli konferansa
12 ülkeden 200 kişi iştirak etti. Kuzey Kıbrıs’ın, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri tarafından bilinmesi açısından çok faydalı oldu. Açıkçası 11 Kasım’da alınan kararla KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına Gözlemci Üye olmasında, bizim geçmişte tertip ettiğimiz bu konferansların çok etkili ve faydalı olduğu kanaatindeyim.

KKTC’den sonra ikinci konferansı Kazakistan Almatı şehrinde gerçekleştirdik. İkinci konferans için 200 kişilik bir uçak kiralayarak katıldığımız ve İTÜ, Kazakistan Devlet Ziraat Üniversitesi ve Doğu Kazakistan Devlet Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu konferans çok faydalı oldu. Daha sonra bu konferans serisini devam ettirdik.

Asrın Projesi KKTC Su Temin Projesi…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile en büyük ve en somut münasebetim, Bakanlığım döneminde hayata geçirdiğimiz KKTC İçmesuyu Temin Projesidir. Asrın Projesi olarak da bilinen bu muazzam proje ile ülkemizden Torosların menba suyunu denizin içinden askıda boru hattı ile KKTC’ye ileterek kardeşlerimize menba kalitesinde içmesuyu temin ettik.

Asrın Projesi olan KKTC İçmesuyu Temin Projesi ile KKTC’ye yılda
75 milyon m3 Torosların menba suyu iletilmektedir. Böylece KKTC’nin gelecek
50 yıllık su ihtiyacı karşılanmıştır.

Bütün safhalarını bizzat takip ettiğimi bu muazzam proje, temelde üç ana safhadan meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi Mersin Anamur’da inşa ettiğimiz Alaköprü Barajıdır. İkinci safha ise KKTC tarafında inşa ettiğimiz Geçitköy Barajıdır. Projenin üçüncü ve en kritik safhası ise deniz geçiş hattıdır.

Deniz geçiş hattı, Mersin Alaköprü Barajının suyunu, denizin içinden KKTC’de Geçitköy Barajına ileten kısımdır. Borular deniz yüzeyinin 250 metre altında askıda uçucuna eklenerek teşkil edilmiştir. Toplam 107 km’lik hattın 80 km’lik kısmı askıda geçilmiştir.

17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınan bu muazzam proje Dünya’da ilk ve tek olma özelliği taşımaktadır.

KKTC’ye yılda 75 milyon m3 içme ve sulama suyu temin ederek, KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanmıştır. Bu suyun yaklaşık 38 milyon m3’ü içmesuyu maksatlı, kalan 37 milyon m3‘ü ise Güzelyurt Ovası'nın sulanması için tahsis edilmiştir. Böylece KKTC’nin içmesuyu ihtiyacı karşılanırken, 48.240 dekarlık arazinin sulanması sağlayacaktır. Sulama projelerinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Ülkemiz, kardeş ülke KKTC’ye bundan önce olduğu gibi bundan sonrada gereken desteği vermeye devam edecektir. KKTC’nin uluslararası alanda tanınırlığı, bilinirliği ve kabul edilirliği her geçen gün artacaktır. Özbekistan’ın Semerkant şehrinde atılan bu adımı çok önemsiyoruz ve bu tür adımların devamı geleceğine inancımız tamdır.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olmasını tekrar tebrik ediyor, KKTC’li bütün kardeşlerime saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Editör: Haber Merkezi