Türk İslam Sanatları Galerisi Göz Kamaştırıyor


Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Hattat Ahmed Şemseddin Karahisari adına hazırlanan Türk İslam Sanatları Galerisini gezdi. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner'de Vali Tutulmaz ve Başkan Zeybek'e eşlik etti.

ESERLER GÖRÜCÜYE ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR
Üç ay gibi bir sürede tamamlanan Hattat Ahmed Şemseddin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisini Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ziyaret etti. Müze olma yolunda ilk etapta galeri olarak planlanan binada çok sayıda Türk İslam Eserleri örnekleri yer alıyor. Galeri içerisinde Hüsn-i Hat, Tezhip ve Ebru sanatı tanıtılırken; Hüsn-i Hat sanatına ait Günümüz Hattatları, Yazı Tarihi ve Hattat Ahmed Karahisari olarak üç bölümde yer alan eserler görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

Küratörlüğünü Hattat Hasan Hüseyin Ertunç’un yaptığı çalışmada eserler büyük bir titizlikle seçiliyor. Çalışmanın eser seçiminde Jüri olarak; Unesco Yaşayan Kültür Mirası ve 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Fuad Başar, Medine-i Münevvere/Mescid-i Nebevîson genişletme projesinde Türk Milleti adına görev almış Afyonkarahisar’lı Hattat Ali Hüsrevoğlu ve Uluslararası birçok ödülün sahibi Hattat Mesut Dikel gibi isimler bulunuyor.

  1. TARİHE YOLCULUK İÇİN HAZIR MISINIZ?
    tasarım ve uygulaması ise İçmimar Zakire Alimoğlu tarafından yapıldı. Karahisari’nin adına yakışır bir çalışma olması niyetiyle alanında usta sanatçılarla istişare edilerek yürütülen çalışmada; sanat eserlerinin, tarihi doku ile bütünleşecek şekilde mimari tasarımı yapıldı. Galeri ziyaretçilerini adeta kadim tarihe yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Galeri içerisinde Hattat Ahmed Karahisari ’ye Kanuni Sultan Süleyman tarafından yazdırılan aslı Topkapı Sarayında yer alan Mushaf-ı Şerifin bir örneği ile birlikte Karahisari ‘ye ait birçok eser örnekleri birbirinden değerli hattatlar tarafından hazırlanarak ziyaretçilere sunulacak. Yine galeri içerisinde Hattat Mahmut Şahin beyefendinin galeriye bağışladığı birbirinden kıymetli eserlere de yer verilmiş durumda.

ESERLERİN HEPSİ BİRBİRİNDEN KIYMETLİ
Hüsn-i Hat sanatında ekol olmuş ve yazı sanatındaki çalışmaları ile devrinin biricik üstadı ve tüm zamanların en iyi hattatları arasında gösterilen Ahmed Şemseddin Karahisari’nin sevgi ve saygıyla yad etmenin yanında, memleketimiz insanına ve ziyaretçilerine en iyi şekilde tanıtabilmenin amacı ile hazırlanmış galeride birbirinden kıymetli eserler yer alıyor.

Bir süre müzeyi gezen Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek açıklamalarda bulundu.

“ÖNEMLİ BİR HİZMETİN BAŞLANGICINI YAPTIK”
Böylesi nezih bir mekanın ilimize kazandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz; “Benim açımdan bugün mutlu bir gün. Çünkü ilimizi turizmin önemli merkezlerinden biri haline getirmek için büyük çaba saffettik. . Bu çabalardan bir bölümü de sanat merkezlerinin oluşturulması ve müzelerin sayısının artırılmasıdır.

Şehrin tanıtımı adına müzeler önemli bir rol oynar. Bu yönüyle önemli bir hizmetin başlangıcını yaptık.

Ülkemiz ve şehrimiz adına önemli bir bir değer olan Ahmed Şemseddin Karahisari anısına bu yerin yapılıyor olması, eserlerinin bir kısmının gösterime sunulmuş olması benim için diğer bir mutluluk” dedi.

“KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BÜYÜK ÖNEM VERDİK”
Türk İslam Sanatları Galerisinin açılmasında kurumlararası işbirliğinin önemine değinen Vali Tutulmaz, “ Belediye yada valilik olarak bunu tek başımıza yapmadık. Yada Hattat arkadaşlarımız bunu tek başına yapmadı. Ben Belediye Başkanmıza , çalışanlarına, Valiliğimizde bu mekanla ilgilenen arkadaşlarımıza ve diğer hattatlara teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bu güzel eserimiz büyüyerek kalıcı hale gelir” dedi.

“AFYON’A TÜRK- İSLAM SANATLARI MERKEZİ KAZANDIRACAĞIZ”
Şehrimizin değerlerini ön plana çıkarmak yapılan çalışmalardan birinin daha hizmete açılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise” Hattat arkadaşımızın kendi el yazması eserleri vardı. Sağgolsun Belediyemize gelerek eserleri sergileyebileceğimiz mekân olup olmadığını sordu. Bizlerde bu konuda kendisine destek olabileceğimizi ifade ettik. Her konuda olduğu gibi Sayın Valimiz bu hususta da ön ayak oldu, yardımcı oldu. Sağolsun Afyonkarahisar’a çok büyük değer kazandırdı. Zonguldak’da da başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Mekanımız belki dar fakat niyetimiz ilerleyen günlerde Afyon’a Türk- İslam Sanatları Merkezi kazandırmak ve eserleri sanatseverlerin beğenisine sunmak. Bu vesileyle bir kez daha güzel mekanın ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ded

HATTAT AHMED KARAHİSARİ KİMDİR?
H. 874/M. 1469(?) yılında AfyonKarahisârı’nda dünyaya gelmiştir. Memleketine nispetle Ahmed Karahisârî ismiyle tanınmaktaysa da, asıl ismi Ahmed Şemseddîn’dir. İlk eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek, Halvetî şeyhlerinden Karamanlı İshâkCemâleddîn Efendi’ye ibağlanmıştır. Ona halife olduktan sonra da tümüyle tasavvufa yönelmiştir.

Ahmed Karahisârî’yi hüsn-i hatla tanıştıran da, Şeyh Hamdullah’ın tilmizlerinden olan şeyhi olmuştur. Muhtemelen ilk yazı derslerini ondan aldıktan sonra, EsedullahKirmânî’den yeniden aklâm-ı sitteyi öğrenmiştir. Ayrıca Yahya Sofî’den de istifâde ettiği nakledilirse de, doğruluğu şüphelidir. Ancak dönemin en büyük hattatı olan Şeyh Hamdullah'tan uzak durmuş ve kendine mahsus bir ekol yaratmayı tercih etmiştir. Bunda da başarılı olmuş ve ehl-i hiref hattatları arasına girerek, özellikle Kanuni Sultan Süleyman için nice eser vücuda getirmiştir.

Öte yandan bilhassa celi yazıdaki kudreti nedeniyle miri binalarda kullanılacak yazılar da ona sipariş ediliyordu. Mimar Sinan'ın eseri olan Haseki, Mihrimah Sultan ve Şehzade camilerindeki yazıların onun elinden çıktığı anlaşılmaktadır. Ehl-i tarik ve sofî-meşreb bir zât olduğundan, ömrünü mücerret bir şekilde geçirmeyi tercih etmiş olan Ahmed Karahisârî tüm dikkat ve mesaisini sanatına hasretmiş ve uzun bir yaşam sürdükten sonra H. 963/M. 1556 yılında vefât etmiştir. PîriİshâkCemâleddîn Halvetî’nin Sütlüce’deki dergâhında medfundur.

Editör: Haber Merkezi