“Trafik kurallarına uyalım, sevdiklerimize kavuşalım”

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama;

“Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma duygularının daha da güçlendiği, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, millet olma şuurunun idrak edildiği bayramlarda karayolları üzerindeki trafik yoğunluğu artış göstermekte ve dolayısıyla trafik kazaları da artmaktadır.

Ramazan Bayramı tatili süresince yol kullanıcılarının huzur ve güven içerisinde seyahatlerini tamamlayarak sevdiklerine kavuşup, mutlu bir bayram geçirebilmeleri amacıyla ilimizde trafik denetimlerinde görevli personele ek olarak büro hizmetlerinde görevli trafik personeli ile genel hizmet birimlerinde görev yapan personelden karma takviye ekipler oluşturulmuş; bayram gidiş ve dönüş güzergahında toplam (47) ekip görev alacaktır.

Unutmayınız ki trafik kuralları sizi sevdiklerinize bağlar….

İyi bayramlar.

SÜRÜCÜLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN GENEL KURALLAR

ARAÇ BAKIMI YÖNÜNDEN

v Aracın tüm sıvı ve yağları kontrol edilmeli gerekirse değişim ve takviye yapılmalıdır.

v Silecek, far aksamları kontrol edilmelidir.

v Lastik kontrolleri yapılmalı, yaz aylarında kış lastikleriyle, kış aylarında da yaz lastikleriyle kesinlikle yola çıkılmamalıdır.

v Araca yüklenen eşyalar iyice sabitlenmeli, ani frenleme durumunda ileri kayma, savrulma, dökülme gibi sürücü ve yolcu güvenliğini tehdit edilebilecek durumların meydana gelmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

v Aracın zorunlu mali sigortası ve muayenesinin süresinin bitip bitmediği kontrol edilmelidir.

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK YÖNÜNDEN

v Harekete başlamadan önce koltuk, başlık, ayna ayarları yapılmalı ve emniyet kemeri takılmalıdır.

v Araçta dikkati dağıtacak şekilde müzik dinlemek, cep telefonu ile konuşmak ve başka işlerle ilgilenmek kaza sebebidir. Sadece araç kullanılmalıdır.

v Asla alkol alınmamalıdır.

v Yol boyunca trafik ışık, işaret ve levhaları dikkate alınmalıdır

v Araç sakin kullanılmalı, diğer sürücü hatalarına karşılık verme eğilimi gösterilmemelidir.

UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE VE YOLCULUK SÜRESİNCE

v Kesinlikle uyku alınmış ve yeterli dinlenme sağlanmış olmalıdır. Kullanılmak zorunda ilaç, protez vb. Tıbbi ekipman varsa araçta olduğundan emin olunmalıdır.

v Yola erken çıkılacaksa mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalı, yolculukta ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.

v Araçta güncel bir karayolları haritası bulunmalıdır.

v Yasal limitlerin üzerinde hızla araç kullanılmamalıdır. Belli hızda bir süre araç kullandıktan sonra hız sınırı düşürüldüğü veya yerleşim yerinden geçerken yasal limitlerin üzerinde olmasına rağmen çok yavaş gidildiği hissi oluşturduğu unutulmamalıdır.

v Emniyet kemeri kullanımı konusunda kesinlikle taviz verilmemeli, yolcuların emniyet kemeri takmaları sağlanmalıdır.

v Araç arkasına takılarak veya konvoy şeklinde gitmeden kaçınılmalıdır. Bu durumlarda sürücünün kendi sınırlarını aşma eğilimine gireceği ve konsantrasyon zafiyeti yaşayacağı unutulmamalıdır.

v Kesintisiz 2 saatin üzerinde araç kullanmamaya özen gösterilmeli bu süre sonunda mola kullanılmalıdır. Molalarda vücudun farklı kas gruplarını çalıştıracak egzersizler yapılmalıdır. Bu molalar aynı zamanda ısınan ve basıncı artan lastikler içinde hayati önem taşımamaktadır.

v Yolculuk esnasında yaşanabilecek bir olumsuzluğu karşı, aile yakınlarına yola çıkış zamanı ve gidilecek yer hakkında bilgi verilmemesinin iletişime geçme veya bulunan yeri tespit etme açılarından faydalı olduğu unutulmamalıdır.

v Gece yolculuğunda kat edilen mesafe, gündüz kat edilen mesafeden 3 kat daha az olmasına rağmen, tüm kazaların yarısından fazlası günbatımından sonra meydana gelmektedir. Bu nedenle görüş zafiyetinin üst düzeyde olduğu gece yolculuğu çok tercih edilmemelidir.

v Yolculuğun son kısımları kaza riski bakımından en tehlikeli yerlerdir. Yolun az kalması yorgunluğa çare değildir.

Sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen her unsurun, kaza riskini artıracağı unutulmamalıdır. Aslında kazalardan korunmak bizim elimizde çünkü yaşanan kazaların çoğu gerekli dikkat ve özen gösterildiğinde önlenebilir durumlardır.

Kazasız, sağlıklı günler dileğiyle.

Editör: Haber Merkezi