TOPTAŞ’DAN KALKINMA BAKANI’NA SORU ÖNERGESİ
 CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a Belediyelerin sosyo-ekonomik yönlerle hesaplanarak kişisel pay aktarılmasındaki haksızlığı sordu.Aynen yayınlıyoruz;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.19.12.2012
Ahmet TOPTAŞ Afyonkarahisar Milletvekili
Kalkınma Bakanlığı tarafından İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) Araştırmasına göre Belediyeler ve Özel İdarelerine kaynak tahsisi yapılmaktadır.Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) Araştırması 2003 çalışmasında 10 alt kategoride 58 adet değişken kullanılmıştır. 2011 çalışması ise demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanılarak hazırlanmıştır.
Çalışmada kullanılan değişkenlerin seçiminde ilin ülke içindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi, il ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah arasındaki kümülatif denge ve veri teminine ilişkin süreklilik hususları gözetilse de bu uygulama Belde Belediyelerine adaletsizlikler getirmiştir.
Bu çerçevede;
1-SEGE Araştırmasına göre Belediyelere kaynak aktarımı yaparken İlçe Ölçekli veya İl Merkez Ölçekli olarak belirlendiği için bu bölgelerde bulunan bir çok belde belediyeleri aynı ekonomi ve sosyal kriteri taşımadığından dolayı kaynak aktarımında adaletsizliğe uğradığını düşünüyor musunuz?Bu kaynak aktarımı adaletsizliğini nasıl ortadan kaldırmayı planlıyorsunuz?
2-İl Merkezi Belediyesi ile Merkeze Bağlı Belde Belediyesi veya İlçe Belediyesi ile İlçeye bağlı Belediye aynı oranda kaynak aktarımından yararlanıyor. Fakat sosyo-ekonomik olarak aralarında önemli farklıklar vardır.Adaletsizliğe uğrayan bu Belediyelerden kaç tanesi düzeltilmesi için müracaat yapmıştır?
3-İller Bankası adaletsiz kaynak aktarımı konusunda SEGE Araştırma kriterlerini göstermektedir.Bu sorunla ilgili İller Bankası ile Bakanlığınız ortak bir çalışma yapmaktadır.Bu çalışmanın sonuçlarını açıklar mısınız?
4-Bakanlığınız SEGE Araştırmasına göre kaynak aktarımı yapılırken Belde Belediyelerinin oranlarını yükseltmeyi düşünüyor mu? Kaynak aktarımı oranını artırmayı ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?
5-Bakanlık olarak Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasında kullanılan alt kategorileri ve değişkenlikleri genişletecek bir çalışma yapıyor musunuz?
Editör: Haber Merkezi