Toptaş, Sağlık Bakanına hasta bilgi sistemini sordu
CHP Afyon Milletvekili Ahmet Topraş, Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından 8 Hastanede 9 Ekim 2013 tarihinde hastanelerin arşiv, hasta kabul, faturalama, iletişim, hasta verileri, muayene ve tetkikler, muhasebe, personel özlük, bilgi güncelleme gibi konularını içeren Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri ile ilgili Sağlık Bakanının cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
                                  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim. 13.11.2014 
 
 
                                                                                                                 Ahmet TOPTAŞ
                                                                                                         Afyonkarahisar Milletvekili
 
 
Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından 8 Hastanede  9 Ekim 2013 tarihinde hastanelerin arşiv, hasta kabul, faturalama, iletişim, hasta verileri, muayene ve tetkikler, muhasebe, personel özlük, bilgi güncelleme gibi konularını içeren Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ihalesini yapılmış. İhaleyi alan firmanın işe başlamasının ardından oluşturulan kesin kabul komisyonu 31 Temmuz 2014 tarihinde yaptığı denetimlerde, hastaların geriye dönük muayene bulguları, laboratuvar, ultrason, röntgen gibi tetkik sonuçları, faturalamasını sorgulayan komisyon, bunların sistemde bulunmadığını tespit ederek, bu durumu Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine  bir yazıyla bildirip, kesin kabulün yapılamayacağını belirtmiştir. Ancak Genel Sekreterlik tarafından oluşturulan ikinci komisyon, tespit edilen eksik ve aksaklıkların ihalenin iptalini gerektirmediği yönünde karar alınmıştır. Bu karardan sonra Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri imzasıyla hastanelere gönderilen yazıda, komisyonun ihalenin kabulüne karar verdiği, bundan sonraki işlemlerin komisyon kararına göre yapılması istenmiştir. Bu yazı üzerine  8 hastane ihaleyi kabul ederek firmanın hak edişlerini ödemiştir. Ancak hastanelerde hastalara ait bilgileri içeren datalar aktarılamadığı için  şu anda hasta bilgilerine ulaşılmadığı gibi, bazı işlemlerde de  aksaklıklar yaşanmaya devam etmektedir.
 
Bu çerçevede;
1-Kamu Hastanelerine bağlı 8 hastane için hazırlanan ihalenin teknik şartnamesinde hasta verilerinin 14 gün içinde aktarılamamasının ihalenin feshine sebep olduğu belirtilmesine rağmen ikinci bir komisyon kurularak ihalenin kabul edilmesindeki amaç nedir?
2- Afyonkarahisar’daki 8 hastanenin Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ihalesini alan firmanın adı nedir?İddia edildiği gibi Afyonkarahisar’da bu konu ile ilgili bir üst düzey bürokrata yakınlığı ,yine bir AKP Milletvekiline yakınlığı ile ilgili bir bilginiz var mıdır?
3-8 hastanenin Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ihalesini alan Firmanın bu hastanelere aldığı personelleri (taşeron işçileri) AKP Afyonkarahisar  İl Başkanlığı belirlediği ve bunun için Firma sahibinin siyasi nüfuz kullandığı  iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
4-Dinar,Bolvadin,Emirdağ,Çay,Sinanpaşa,İscehisar Devlet Hastaneleri ve Şuhut Doğum Evi Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ihalesi kaç yıllığına ve ne kadar miktara verilmiştir?
5-İhale  Teknik şartnamede yukarıda anlatılan eksikliklerin  tek başına ihalenin feshi için yeterli olacağı belirtilmesine rağmen firmaya gerekli hak edişler  neden ödenmiştir? Kesin kabul komisyonunun ‘uygun değildir’ raporuna rağmen genel sekreterlik tarafından ikinci bir komisyon kurularak işin kabul edildiği belirtilmektedir. Kamu Hastaneleri  Genel Sekreterlerinin böyle bir yetkisi var mıdır?
6-Afyonkarahisar Valiliği bu konuyla ilgili bir inceleme yaptırmaktadır.Bakanlık olarak bu konuda bir inceleme yaptırmayı düşünüyormusunuz?
7-Afyonkarahisar’daki 8 hastanede Hasta Yönetim Bilgi Sistemi ihalesinden kaynaklanan sorunlar bulunmaktadır? Bakanlık olarak bu ihaleleri ve ödenen hak  edilişlerle ilgili ne yapmayı düşünüyor musunuz?
8-Afyon Kamu Hastellerinde yaşanan bu usulsüzlük ile ilgili Kamu Hastaneleri  Genel Sekreteri ihaleyi alan firmaya dava açmak yerine gündeme taşıyan gazeteciye dava açmasını etik buluyor musunuz?
Editör: Haber Merkezi