Toptaş, Bakan Dinçer'e okullarda andın kaldırılması çalışmalarının olup olmadığını sordu
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer'e, ilköğretim okullarında andın ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin kaldırılması çalışmalarının olup olmadığını sordu.
Milletvekili Toptaş, Bakan Dinçer tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Başbakanlık genelgesi ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptal edildiğini, ayrıca 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin şehirlerde stadyumlarda kutlanmayacağının belirtildiğini kaydetti. Buna gerekçe olarak hava koşullarının gösterildiğini belirten Toptaş, daha sonra da Milli Güvenlik derslerinin kaldırılmasının gündeme geldiğini ifade etti.
Toptaş, ''Kamuoyunda diğer resmi bayram kutlama günlerinde de değişiklik yapılacağı konuşulmaktadır. Bununla birlikte çıkarılacak bir Kanun Hükmünde Kararnameyle Andımız ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinin de değiştirilmesi veya kaldırılmasının gündeme geleceği bazı köşe yazarları tarafından yazılmaktadır'' dedi.
Bakanlığın bu çerçevede ilköğretim okullarında ideolojik eğitim gibi gerekçelerle Andı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi'ni kaldırma veya değiştirme çalışmalarının olup olmadığını soran Toptaş, milli günleri anma programlarında içerik ve şekil olarak değişiklliğin düşünülüp düşünülmediğinin de yanıtlanmasını istedi.
Toptaş, ''19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı programlarının şehirlerde stadyumlarda kutlamak yerine okullarda kutlama programları ile ilgili yeni genelge yayınlamayı düşünüyormuşsunuz. Yayınlanacak olan genelge ile tekrar stadyumlarda kutlama programlarını yapmayı belirtecek misiniz? Özel okullarda ve ilköğretim okullarında Atatürk Köşesinin de kaldırılması gündeminizde mi?'' diye sordu.
Bakan'dan yanıt
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, önergeyi yanıtlarken, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili valiliklere gönderilen 11.01.2012 tarihli yazıda, başkent ve başkent dışında yapılacak kutlamaların 01.10.1981 tarihli ve 17475 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği çerçevesinde yerine getirilmesinin istendiğini bildirdi.
Ayrıca Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının günün anlam ve önemine uygun bir şekilde okullarda öğrencilerin ve velilerin katılımı ile büyük bir coşku içerisinde kutlanmasına devam edileceğinin vurgulandığını ifade eden Dinçer, şunları kaydetti:
''Söz konusu yönetmelik ve yönergede bayram kutlama etkinlikleri ve anma programlarında değişiklik yapılmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 20.03.2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmeliğin Atatürk Köşesi başlıklı 8’nci maddesinde; ’Kurumların girişinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk Köşesi oluşturulur’ hükmüne yer verilmiştir.''
 
Editör: Haber Merkezi