“Toplumun Birarada Tutan Maya Sevgidir.”

Afyonkarahisar, ülkemizin en mutlu illeri sıralamasında ikinci sıradadır. İlimizde yaşayan vatandaşlarımızın daha da mutlu ve huzurlu olması, bu mutluluğu ile de diğer illere örnek olması bizim en önemli vazifelerimizden biridir.

Afyonkarahisar’da halkımız arasında sevgi bağlarını güçlendirmek, sevginin bütünleştirici gücünü yaymak ve hâkim kılmak, gelecek nesillere sevgi, saygı, yardımlaşma gibi erdemleri aktarmak için Valiliğimizin öncülüğünde 2020 yılı, Afyonkarahisar Sevgi Yılı olarak ilan edilmiştir.

Afyonkarahisar Valiliğimizin koordinasyonunda, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum teşkilatları Sevgi Yılı Projesine dört elle sarılarak bu önemli vazifede yer almışlardır.

Her ay için bir tema belirlenerek, o tema üzerinde bir ay boyunca şehir merkezi, ilçeler ve köylerde faaliyetler tertip edilmektedir. Selamı yaymak, yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek, nezaket ve tebessüm etmek gibi en temel konuların dahi unutulduğu günümüzde Sevgi Yılı Projesi son derece faydalı olmuştur.

Ekim Ayının Teması “Aile İçi İletişim”

Sevgi Yılı Projesinde Ekim ayının teması Aile İçi İletişimdir. Aile bir toplumun en temel yapı taşıdır. Toplumların sağlıklı ve huzurlu olması için ailenin sağlam olması gerekmektedir. Mayası, sevgi, saygı ve muhabbet olan aile, sağlıklı ve huzurlu bir toplumu meydana getirir.

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” Esasen aile berekettir, huzurdur. Aile yuvası kurulurken “Yüce Allah’ın emriyle, Peygamberin kavliyle” denilmesi de bu bereketin ipuçlarını göstermektedir. Beşeriyet, aile çatısı altında ben olmaktan çıkıyor, biz oluyor. Herkesin bildiği basit bir tecrübe vardır. Tek kibrit çöpünü alıp kolaylıkla kırabilirsiniz ama kibrit çöplerinin sayısı arttığı zaman kırmak mümkün olmayacaktır. İşte aile tam da bu şekildedir.

Teknolojiyi Maksadına Uygun Kullanmalıyız…

Günümüzde özellikle teknolojinin gelişmesi, akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması neticesinde insanlar birbirlerinden uzaklaşmaya ve sanal dünya dediğimiz internet ortamına daha fazla meyletmeye başlamıştır. Bu hem aile, hem de toplum için son derece mahzurlu bir durumdur.

Teknolojiyi yerinde ve yeteri kadar kullanmakta hiçbir problem yok, hatta bu istenilen bir durumdur. Fakat kontrolden çıktığında aile müessesesinin çatlamasına zemin hazırlayacaktır.

Bütün bu sebeplerden dolayı özellikle anne ve babaların evlatlarına sözlü olarak değil davranışlarıyla örnek olması son derece önemlidir. Evlatlarımıza telefonu bırak deyip, kendimiz telefonu elimizden düşürmüyorsak bunun hiçbir faydası olmayacaktır.

Özellikle aile fertlerinin hep beraber olduğu anlarda belirlenen bir konu üzerinde sohbet etmek, günün belli saatlerinde birlikte kitap okumak aile içi iletişim noktasında fevkalade önemlidir. Şayet evlatlarımız bizimle iletişime geçmez ise, bu boşluğu bizim dışımızda ve kontrol edemeyeceğimiz kişi ya da alanlarla doldurmaya çalışacaktır.

Ailemize daha fazla zaman ayırmalıyız. Uzmanların kaliteli zaman diye tabir ettiği, içeriği dolu dolu olan faaliyetler planlamalıyız. Aile fertleriyle birlikte fidan dikebiliriz, birlikte yürüyüş yapabiliriz. İnşallah Kovid–19 salgını geçtikten sonra veya temizlik, maske ve mesafeye dikkat ederek büyüklerimizi, yaşlılarımızı ziyaret edebiliriz. Aile fertleri, bir biriyle ne kadar fazla zaman geçirirse o derece aile içi iletişimin de artacağı kanaatindeyim.

Afyonkarahisar’dan Yakılan Meşale Bütün Ülkeye Yayılacak…

2020 Afyonkarahisar Sevgi Yılı Projesi çerçevesinde Ekim ayı boyunca “Aile İçi İletişim” konusu üzerinde aktiviteler ve faaliyetler düzenlenmektedir. İl Müftülüğümüz cami ve kurslarda, öğretmelerimiz okullarda, üniversitelerimiz kısa filmler hazırlayarak aile içi iletişim konusunu gündem etmişlerdir.

Afyonkarahisar’da yaktığımız sevgi meşalesi giderek büyüyecek ve bütün Türkiye’yi aydınlatacaktır.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU

Editör: Haber Merkezi