TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ HASTALARINI BEKLİYOR

 

Sağlık Bakanlığının 2011 yılında uygulamasını başlattığı Toplum Ruh Sağlığı modeli kapsamında kurulan TRSM’ler (Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ) ; tedavi ve takiplerinde zorluk yaşanılan ağır ruhsal hastalığının sebep olduğu yeti yitimi ile toplumdan kopan hastaların yeniden topluma kazandırılmasını hedefliyor. Bu merkezlerle hastalığın hem kişiye hem de sosyal çevresine getirdiği maddi ve manevi yıkımın da önüne geçebilmek amaçlanıyor.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde, kronik bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve atipik psikoz hastalarına, toplum temelli psikososyal destek sağlanıyor.

Sağlık Bakanlığı 2011’de yayınladığı Ruh Sağlığı Eylem Planı ile ağır ruhsal hastalıklar için hastane merkezli hizmet modelinden toplum temelli hizmet modeline geçileceğini duyurdu. Yayımlanan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) Yönergesi ile ülkenin planlanan bölgelerinde TRSM’ler açılmaya başlandı.

Afyonkarahisar Toplum Ruh Sağlığı Merkezi 9 Haziran 2015 tarihinde hizmete girerek hasta kabulune başlamıştır. Afyonkarahisar Toplum Ruh Sağlığı Merkezin’de 1 ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 psikolog, 1 hemşire, 1 tıbbi sekreter ve 1 şöför ile hem sabit hemde gezici hizmet vermektedir.

Afyonkarahisar TRSM’de görevli Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet AŞIK merkezin hizmet vermeye başladığı günden beri toplam 50 kayıtlı hastaya ulaşıldığını kaydetti. Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi ile temasa geçilerek gezici TRSM ekibi ile 13 aile sağlığı merkezine ziyaret düzenlenmiş ve TRSM’ye yönlendirilmesi gereken hastalar hakkında bilgi verdiklerini, Aile hekimlerinin bu hastaları TRSM’ye yönlendirmesini istenildiğini dile getirdi. Önemli gündelik yaşam aktivitelerinden olan kendi başına yemek yiyebilmek ve kişisel bakım alışkanlıkları konusunda,  bireysel ve grup eğitimlerinin verildiğini belirtti. Ruhsal hastalığa sahip bireylerin ailelerinin tedaviye nasıl katkı sağlayabileceklerine yönelik aile eğitimi verildiğini bahseden Dr. Ahmet AŞIK ailenin tedaviye önemli ölçüde katkı sağlayacağını önemle vurguladı.

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Fikret BAŞKAN Hastaları olabildiğince hayatın içinde tutmak ve rehabilite etmek, üretken hale getirmek, sosyalleşmelerini sağlamak için kurumlar arası işbirliği ile hastaların gündelik yaşama uyumunu arttırmayı hedeflenlendiğini kaydetti Afyonkarahisar halk eğitim merkezi ile ahşap boyama, resim, ebru sanatı gibi uğraşı terapisi etkinlikleri konusunda eğitimler planlandığını dile getirdi.

 

Editör: Haber Merkezi