Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Başladı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ve iki gün süreyle devam edecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (TAB) Çalıştayı Vali Mustafa Tutulmaz’ın katıldığı açılış töreni ile başladı.

19-20 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak çalıştayın açılış törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Aydın, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Belediye Başkan Vekili Süleyman Karakuş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şuayp Özdemir, Baro Başkanı Turgay Şahin, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda rektör, dekanlar, öğretim üyeleri, bakanlık müsteşarları, daire ve şube müdürleri ile davetliler katıldı.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Konusunda Bilinç Oluştu

Konuşmasında çalıştay hakkında bilgiler veren Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş: “Daha önce bakanlığımız himayelerinde 3 ayrı çalıştay yapıldı. Yapılan çalıştaylar Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda bir bilincin oluşmasını, son 5-10 yılda bu alanda yapılan çalışmalar ihracatın artmasını sağladı. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun bunda çok büyük destekleri var. Bakanlıklar ve üniversitelerin çok büyük destekleri var. Kamu, bürokrasi ve siyaset bu konuya destek vermeye başladı. Mevzuat konusunda sıkıntı vardı. Geleneksel tamamlayıcı tıp konusunda mevzuat oluşturdu. Hatta bu alanda Çin çok gelişmiş durumda ama bizim mevzuatımızdan bazı bölümler aldılar. Elde edilmiş ivmeyi artık ürüne dönüştürmek üzere bu çalıştayı düzenledik. Bu alanda sorunların ortaya konulması, tartışılması, ülkemizde ve Afyonkarahisar’da yayılış gösteren ilaç, gıda, kozmetik gibi farklı sektörlerde ham madde olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik boyutu, ekonomimize katkısını değerlendirmek, tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomisini geliştirmek için ülkemiz açısında yol haritaları belirlemek, bu alanda kamu, Özel sektör ve üniversiteler arasında ortak faaliyet alanlarının oluşturulmasını sağlamak amacıyla çalıştayı yapıyoruz” dedi.

Türkiye’deki Bitki Türü Kıta Avrupa’sından Çok Daha Fazla

Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise konuşmasında bu alanda ticaret yapmak isteyen yatırımcı ve iş adamlarına destek olmak istediklerini söyleyerek: “Türkiye’deki bitki türü kıta Avrupa’sından çok daha fazla. Yaklaşık 12 bin 500 tür var. Bunun 3 bin 600’ü endemik yani sadece Türkiye’de var. Dolayısıyla bu çok büyük zenginliktir. Dünyada 115 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Türkiye’nin bu zenginliğe rağmen önceleri yaptığı ihracat 150-200 milyon dolardı şimdilerde 740 milyon dolara çıktı. Bu yeterli değil. Bakanlığım dönemimde 2023 hedefi olarak 5 milyar dolar ihracat hedefi koydum. Bunu gerçekleştirmek çok zor değil. Hedef olmadığı zaman neticeye ulaşılmıyor. Buna inanalım. Harekete geçelim. Türkiye’de bu işin ehemmiyeti anlaşıldı. İnşallah daha da gelişecek. Dünyada bu alanda çok talep var. Mutlaka bir standardizasyon ve üretim planlaması yapılmalı. İş adamları teşvik edilmeli. Artık ham madde satışı değil ya mamül ya da yarı mamül satışı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bu Alanda Potansiyel Var Ama Yeterince Değerlendiremiyoruz

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Tıbbi Aromatik Bitkiler ülkemiz açısından önemlidir. Ancak bugüne kadar gelinen nokta tatmin edici değil. İlimiz açısından baktığımızda da iklimlerin, yolların kesiştiği bir bölgede olması dolayısıyla bitki örtüsünün çok farklı olduğu bir il. Bunun sonucu olarak Bakanlığı döneminde Veysel Eroğlu tarafından oluşturulan bir Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi var. Merkezde değişik alanlarda faaliyetler yapılıyor. Bu alanda potansiyel var ama yeterince değerlendiremiyoruz. Farkındalık oluşturulmaya başlandı. Ancak biz bir an evvel sonuca gitmeliyiz. AFSÜ yönetimini tebrik ediyorum. Çalışma alanlarından birini bu alanda belirledi. İlimiz bundan sonraki süreçte sağlığın önemli merkezi konumuna gelecektir. İnşallah çalıştaydan olumlu sonuçlar çıkar ve ülkemize de katkı sağlar” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından 2 gün sürecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (TAB) Çalıştayı’nın ilk oturuma geçildi.

Çalışma Grupları Rapor Hazırlayacak

İlk oturumda Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi Aromatik Bitkilerin Durumu ve Ülkemizdeki Potansiyeli, Dr. Hakan Yurdakul Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ekonomik Boyutu ve Ulusal Politikalar konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer’in yaptığı ikinci oturumda Fitoterapi alanındaki uygulamalar, mevzuatlar, üretim çeşitliliği ve yeni teknolojiler konularında sunumlar yapıldı.

İki gün sürecek çalıştayda çalışma gurupları tarafından moderatörler eşliğinde sunumlar yapılacak. Oturum gruplarının sunumları ve tartışmalar sonrasında Çalışma grupları rapor taslakları hazırlayacak.

Editör: Haber Merkezi