TIBBİ ATIKLARLA İLGİLİ İDDİALARA CEVAP GELDİ
22.10.2014 Çarşamba günü İhlas Haber Ajansı tarafından yapılan,yerel ve bazı ulusal yayın organlarınakonu olan İlimiz Kamu Hastanelerinden Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi ile ilgili “TIBBI ATIKLARIN “ÖZEL KUTU” YERİNE BİDONA ATILDIĞI İDDİASI“ kamuyu yanıltıcı bilgiler içermekte olup doğru bilginin tarafımızdan yapılması gerekliliği hâsıl olmuştur.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinde tıbbi, tehlikeli ve evsel atıklar usulüne ve mevzuata uygun şekilde ayrıştırılmakta, toplanmakta ve ilgili firmalara da bertaraf edilmesi amacıyla teslim edilmektedir. Kurumlarımızda katı tıbbi atıkların (enjektör,vb.) toplanmasında medikal tıbbi atık kutuları kullanılmaktadır. Ancak, zaman zaman tedarikinde yaşanan gecikmelerde, diyaliz birimlerinde kullanılan bedelsiz solüsyon bidonları katı tıbbi atık kutusu yerine kullanılmaktadır.
Tıbbi atıkların ayrıştırılması, toplanması, depolanması ile ilgili uygulamada yer alan Tıbbi Atık Yönetmeliği Madde 13 ‘te “Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile “DİKKAT! KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmış kutu veya konteynerler içinde toplanır.“ ifadesi bulunmaktadır. Yönetmelikte, kullanılacak tıbbi atık kutularının rengi ile ilgili ayırıcı bir ifade kullanılmazken, açıkça kutunun yapım malzemesinden ve dayanıklılığından bahsedilmektedir. Haberde iddia edildiği gibi mevzuata aykırı, sağlık çalışanlarını tehlikeye atacak bir durum söz konusu değildir. Çünkü kurumlarımızda kullanılan beyaz bidonlar; delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde tıbbi atık etiketleri bulunan kaliteli ve sağlam malzemelerdir.
 
İlimiz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 10 hastane, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi etkili, verimli ve zamanında uygulanması gereken sağlık hizmetini özveri ile yerine getirmektedir. Halkımızın eşit kaliteli sağlık hizmetini sağlarken aynı zamanda çalışanlarımızın da haklarını ve güvenliğini sağlamaktayız. Personelimizin çalışma sahasında güvenliğini tehlikeye atacak, onları mağdur edecek hiçbir uygulamaya kesinlikle taviz verilmemektedir.
 
Kaldı ki, bu bilinçle alışılagelen sarı tıbbi atık kutularının alımı yapılmış ve kurumlarımızaen kısa sürede teslimi yapılacaktır.
 
Kamuoyuna servis edilen, aslı olmayan bu tür haberler, gerek Ülke genelinde sağlık alanında pek çok konuda başarılı iller arasında yer alan Genel Sekreterliğimizin prestijini gerekse sağlık camiasının motivasyonunu olumsuzyönde etkilemektedir.
 
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederiz.
Editör: Haber Merkezi