TIBBİ AROMATİK BİTKİLER MERKEZİ'NİN TEMELİATILDI
 
Orman ve Su İşler Bakanlığı ile Afyonkarahisar Belediyesi'nin ortak işletmesi planlanan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'nin temeli atıldı. Türkiye'de bir ilk olan tesisin temel atma töreni, Orman ve Su İşler Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Afyonkarahisar protokolünün tam kadro hazır bulunduğu temel atma töreni, belde ve köylerden de çok sayıda vatandaş katıldı.
Tesisin, ilimize ve ülkemize çok büyük değer katacağını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, tesis sayesinde, tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımının ve bilgi paylaşımının yapılacağını söyledi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin, ilaç ve kozmetik alanında son dönemde büyük önem kazandığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, ülkemizin şifalı bitkiler bakımından çok zengin olduğunu ifade etti.
 
"TESİS, KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK"
 
Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu ise kullanacağı elektriği kendisi üretecek şekilde yapılacak olan tesisin, bu özelliğiyle dünyada ilk olduğunu söyledi. Tıbbi bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, böylece bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Bakan Eroğlu, "Merkezin bir tarafında bilimsel araştırmalar yapılırken, diğer tarafında köylüler ve öğrenciler için adeta bir okul olacak. Yöreye uygun kekik, adaçayı ve ıhlamur gibi 124 tür ürünün pazarlanabilmesi için araştırmalar yapılacak" dedi.
"1,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ"
Türkiye'de şifalı bitkiler alanında yapılan ihracatın 280 milyon dolar olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "2015 yılına kadar bu rakamı 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Öncülüğü biz yapalım, özel sektörün dikkatini bu alana çekerek önünü açmak istiyoruz. Ticaret erbaplarını çağırıyoruz, gereken her şeyi hazırlayacağız. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), bu alanda araştırma merkezi olacak ve tek hedefimiz Afyonkarahisar markalı tıbbi ve aromatik ürünleri dünya pazarına sunmaktır" diye konuştu. Tören, Bakan Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve yüklenici firma yetkilileri tarafından butona basılarak temele ilk harcın dökülmesiyle sona erdi.
 
Editör: Haber Merkezi