TEMİZ YAKITA DÖNÜN, KENTİMİZİN HAVASINI TEMİZ TUTUN

 

 

Hava kirliliği özellikle kış aylarında ortaya çıkan ve ilimiz merkezinde sıklıkla hissedilen bir oluşumdur. Hava kirliliği yüzünden özellikle kış yağışlarında yağmur sularının asitliliğinin artması ve bu yüzden bitki örtüsü üzerinde hasar oluşmasının yanında, göz saç, deri üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Hava kirliliğinin tanımının alt parçalarından olan toz kirliliği yüzünden özellikle direnci düşük yaşlı hasta ve bebeklerde Solunum yetersizliği astım bronşit halsizlik iştahsızlık en tehlikelisi kanser gibi rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Kısaca hava kirliliği çevremizdeki yeşil örtüyü, doğayı, canlıları, hatta yüzlerce yıllık yapıları tehdit etmektedir.

Bu çerçevede il merkezindeki hava kalitesinin arttırılması konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nın görevleri bulunmaktadır. Bu amaçla hava alıcı ortamına verilen kirleticileri azaltmak ve yanma sistemlerini – yakıtları kontrol altına almak ve gerektiğinde kısıtlamalar getirmek gibi konularda çalışmalar iki kurum tarafından ortaklaşa yürütülmektedir.

Uzun yıllardır yürütülen ve son yıllarda kirlilik ölçümlerinde gözlenen hava kirliliğinde düşme eğilimi gözlenmemesi üzerine; 2014 kış sezonunda Valiliğimiz destekli proje ile 2016-2017 kış aylarını da kapsayan yoğun ve kapsamlı çalışmalar yapılmıştır.

Bu çalışma dahilinde alınan en önemli kararlardan birisi de Afyonkarahisar Belediyesi görev alanında yer alan, altyapısı tamamlanmış merkez mahallelerimizde; kömür ve fueloil benzeri kirletici vasfı yüksek yakıtlar yerine AFJET tarafından dağıtımı yapılan jeotermal enerji ve doğalgaz – elektrik benzeri alternatif ve kirletici vasfı düşük yakıtların kullanımının zorunlu tutulmasıdır. 26/02/2015 tarih ve 257 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile kabul ve ilan edilen karar ile kent merkezindeki ilk 16 mahallede 01/Ekim/2015 tarihi itibarıyla altyapısı tamamlanan mahallelerde doğalgaz, jeotermal enerjiye geçilmesi zorunlu tutulmuştur. Yapılan çalışma ve halkımızın yoğun desteği sayesinde hava kirliliği değerlerinde belirgin düşüş gözlenmiş, ve kalite değerleri büyük oranda iyileşme göstermiştir.

Bahsi geçen Mahalli Çevre Kurulu Kararının ikinci aşaması;  01/Ekim/2016 tarihine kadar altyapısı tamamlanan yerlerden
  • Ali Çetinkaya, Ali İhsan Paşa, Beyazıt, Dörtyol, Esentepe, Hattat Karahisar, Hoca Ahmet Yesevi, Kanlıca, Kayadibi, Mareşal Fevzi Çakmak, Nazmi Saatçi, Sahipata, Veysel Karani, Yenice mahallelerinde bağlantı yapabilecek durumda sistemin tamamlandığı İkinci 16 mahallede bulunan,   Belediye Başkanlığınca kendilerine tebligatta bulunulmuş olan; kamu binası, özel işyerleri ile konutlarda ısınma ve merkezi sıhhi sıcak su sistemlerinde 01 Ekim 2016 tarihine kadar, dönüşüm yapılarak alternatif enerji kaynaklarının (doğalgaz, jeotermal enerji, vs) kullanımına geçilmesi ile
  • Bir önceki dönemde mücbir sebep sonucunda bağlantısını tamamlayamayan
Kamu binası, işyeri, konutlarda, doğalgaz/ jeotermal/ Alternatif enerjiye geçilmesi zorunluğudur.

2015 kış aylarından itibaren kademeli olarak doğalgaza geçiş öngörülen mahallelerde yer alan vatandaşlarımızın;  yaklaşmakta bulunduğumuz kış aylarında halkımızın yaşam kalitesinde, hastalanma oranlarında, özellikle yaşlı ve çocuklarımız açısından belirgin iyileşme sağlanabilmesi ve herhangi idari yaptırımla karşılaşılmaması için acilen dönüşüm işlemlerini tamamlaması ve belirtilen MÇK kararlarında herhangi değişiklik olmadığının bilinmesi hususunu sayın hemşerilerimizin bilgilerine sunarız.

 

Yapılan çalışmalarla İlgili olarak vatandaşlarımızın kişisel katkılarıyla çözülebilecek bir konu da alternatif yakıt alt yapısı bulunmayan/ izin verilen mahallelerde evlerdeki soba ve kazan bacalarının temizliğidir. Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşabilir ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar. Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür.

İlimiz Mahalli Çevre Kurulu kararlarında da belirtildiği üzere konut ve işyerlerinin “Kış sezonu başlamadan önce kalorifer kazan kontrollerini ve bakımlarını ve Bacalarının temizliğini yaptırmaları” gerekmektedir.

Normal Bacalar yılda iki kez, lokanta vb bacaları ise daha sık olarak İtfaiye müdürlüğüne veya yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir. Sıva çatlağı olan ve hasar görmüş bacalar tamir ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır.

Temizlenmiş bacası olan sobada yanma iyileşir, eksik yanma, oda içini gaz sızması ve baca gazı koku problemi önlenir.

 

 

 

                                                                Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

 

 
Editör: Haber Merkezi